Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Reuters: Κρίσιμο 6μηνο για Ελλάδα και ευρώ

Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, εμφανίζονται τις τελευταίες εβδομάδες πρόθυμα να συζητήσουν το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, επικαλούμενο αναλυτές οι οποίοι θεωρούν καθοριστικές τις εκθέσεις της τρόικας τον Νοέμβριο του 2011 και του Φεβρουαρίου του 2012.

Παρότι πριν ένα χρόνο απορρίπτονταν ως "τρελή φαντασίωση", το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες σε θέμα που αξίζει να συζητηθεί σοβαρά, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, αναφέρει σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Δημοσίως, η επίσημη γραμμή παραμένει ότι κανένα μέλος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη ζώνη του κοινού νομίσματος, αλλά τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων εμφανίζονται τουλάχιστον πρόθυμα να ανταλλάξουν απόψεις σε θεωρητικό επίπεδο, σημειώνει το Reuters.

Το να σκέφτεται κανείς το απίθανο, μήπως είναι ένα πρώτο βήμα για την υλοποίησή του; Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα θέσουν το αδύνατο σε δράση.

Διασώζωντας την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η ευρωζώνη ήδη παρενέβη τον κανόνα ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να σηκώνουν τα βάρη των άλλων - πρόκειται για την ρήτρα περί μη διάσωσης.

Το Reuters, επικαλούμενο συνομιλίες του με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που συμμετείχε στην συγκρότηση των πακέτων διάσωσης και ο οποίος αποχωρεί από τις Βρυξέλλες μετά από πολλά χρόνια, αναφέρει ότι ο εν λόγω αξιωματούχος, όταν του ζητήθηκε από την κυβέρνησή του να αποφανθει για την κατάσταση που θα εμφανίζει η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια, και κατά πόσον τα μέλη της θα συνεχίσουν να είναι 17, απάντησε σε έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο:

"Μπορεί κάλλιστα να παραμένουν 17 μέλη, αλλά το κατά πόσον θα είναι τα ίδια 17 μέλη, είναι ένα ερώτημα".

Αναφέροντας ότι οι οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch θεωρούν ότι οι επιθεωρήσεις της τρόικα στα τέλη του Νοεμβρίου του 2011 και του Φεβρουαρίου του 2012 θα είναι καθοριστικές για την εκτίμηση της προόδου της Ελλάδας, σημειώνει ότι τα κέντρα ευρωπαϊκών αποφάσεων διαρκώς τονίζουν ότι μια χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική, αλλά εάν πράγματι είναι αναπόφευκτη, τότε θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος έλεγχος στο πότε θα συμβεί και πώς θα περιοριστεί.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Πάρτε ένα χαρτονόμισμα, κάτω από τη λέξη EURO υπάρχει η λέξη ΕΥΡΩ (το απαιτήσαμε λόγω διαφορετικού αλφάβητου), αν μας διώξουν σημαίνει εκτός των άλλων μεγάλο κόστος για την αλλαγή των χαρτονομισμάτων, τόσο εύκολα δεν είναι τα πράγματα, αλλά αφού η πηγή είναι η συγκεκριμένη ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι απώλειες με την αλλαγή χαρτονομισμάτων είναι το τελευταίο τους μέλημα. Το θέμα είναι ότι δεν μας θέλουν έξω από την ευρωζώνη για να μπορούν να μας υπερχρεώνουν, να μην μπορέσουμε ποτέ να ξεπληρώσουμε και να μας κρατούν δέσμιους στον αιώνα τον άπαντα μέσω των αισχρών μνημονίων, που υπέγραψαν οι προδότες μας και ξέρουν καλά ότι θα εξακολουθήσουν να υπογράφουν. Ό,τι άλλα μας λένε μέσα από τα όργανά τους, τα ΜΜΕ, είναι παραμύθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]