Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Κάνουν την Ελλάδα Αργεντινή παρ' όλο που μπορεί να σωθεί»...


Η Ε.Ε. διακινδυνεύει να δημιουργήσει μια «Αργεντινή του Αιγαίου», παρ' ότι υπάρχει ακόμη λύση για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από δύο διαφορετικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στους «Financial Times» με αφορμή την ελληνική κρίση.

Στο πρώτο από αυτά, ο αρθρογράφος της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Αλαν Μπιτλ τονίζει ότι ακριβώς 10 χρόνια από την προσπάθεια της κυβέρνησης της Αργεντινής να παρατείνει την αποπληρωμή των χρεών της μέσω ενός γιγάντιου εθελοντικού swap ομολόγων -πρακτική που δεν πέτυχε και έξι μήνες αργότερα οδήγησε σε στάση πληρωμών, η Ελλάδα υιοθετώντας ανάλογες πρακτικές διακινδυνεύει να βαδίσει στο ίδιο μονοπάτι σημειώνοντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρατικής χρεοκοπίας.

Ο Μπιτλ βρίσκει κοινά σημεία μεταξύ των δύο χωρών: άπληστη πολιτική ελίτ, χρόνια διαφθορά που εξασθενεί την ανάπτυξη, δημοσιονομική ασωτία και κουλτούρα φοροδιαφυγής. Υποστηρίζει ότι στόχος του σχεδίου για τη μετακύληση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που εκπόνησε η γαλλική πλευρά είναι να κερδηθεί χρόνος. Τονίζει όμως ότι οι βραχυπρόθεσμες ενέσεις ρευστότητας δεν λύνουν το πρόβλημα φερεγγυότητας που έχει η Ελλάδα, καθώς και ότι εκείνοι που διαχειρίζονται την ελληνική κρίση επαναλαμβάνουν όσα συνέβησαν στην κρίση της Αργεντινής.

Διαπιστώνει διάσταση ανάμεσα σε όσα υπέγραψαν οι έξυπνοι τεχνοκράτες και όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα και εκφράζει αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στις δύσκολες κινήσεις που επιβάλλει το Μνημόνιο.

Παρατηρεί έτσι ομοιότητες μεταξύ του μέχρις πρότινος υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του Αργεντινού Ντόμινγκο Καβάλο, καθώς και οι δύο τεχνοκράτες και συνομιλητές του ΔΝΤ δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την κρίση.

Τονίζει ακόμη ότι η αποστολή διάσωσης της Ελλάδας, της οποίας ηγείται η ευρωζώνη, όχι μόνο αποφεύγει μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους αλλά δεν μπορεί καν να το συζητήσει, τη στιγμή που η ευρεία εκτίμηση είναι ότι χρειάζεται μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 50%. Παρατηρεί ότι η συμφωνία διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, σχεδιασμένη για να αποφευχθεί μια πυροδότηση των CDS, περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών.

Και καταλήγει ότι τα πισωγυρίσματα, οι σπασμωδικές κινήσεις, οι καθυστερήσεις και οι διαφωνίες στο ελληνικό πρόβλημα αποτελούν κακό οιωνό, τη στιγμή που η ευρωζώνη θα έπρεπε να ήταν ενωμένη προκειμένου να πείσει τους επενδυτές.

Με επιτόκια Γερμανίας
Στην ίδια εφημερίδα ο επικεφαλής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρεϊ Σακς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί από τη χρεοκοπία αν της δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της με χαμηλότερα επιτόκια, χρονικό περιθώριο 20 ετών για την αποπληρωμή του και αναπτυξιακές προοπτικές. Συγκεκριμένα λέει ότι αν δινόταν στην Ελλάδα η δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα χρέη της με τους όρους δανεισμού της Γερμανίας, δηλαδή πραγματικά επιτόκια κοντά στο 2%, η χώρα με ανάπτυξη 3% ετησίως θα μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της, προσφέροντας περίπου το 2% του ΑΕΠ της ετησίως. Σε 20 χρόνια θα μπορούσε να το μειώσει στο 70% του ΑΕΠ.

Υποστηρίζει ότι τόσο χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να επιτευχθούν μέσω μιας ευρείας εγγύησης των Ευρωπαίων για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ η ανάπτυξη με την εκμετάλλευση των απεριόριστων δυνατοτήτων της χώρας στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, της θέσης-κόμβου που κατέχει για το εμπόριο Ευρώπης-Ασίας, του τουρισμού, της εξειδίκευσης των νέων στην τεχνολογία της πληροφορικής.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πως γίνεται να μη το καταλαβαίνουν ολοι μας φτωχοι, και πλούσιοι. Η παρούσα κυβερνηση πρέπει να φύγει, το κεφάλαιο μεταπολίτευση στην Ελλαδα με τους εκπροσώπους της πρέπει να μπεί στο χρονοντουλαπο της ιστορίας. Αναζητείται κάποιος ή κάποια να ηγηθεί μια νεας πεοσπάθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]