Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τέσσερις επικρατέστερες λύσεις για το χρέος…


Πολλοί φίλοι έχουν μπερδευτεί σχετικά με τις λύσεις που προτείνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους. Καλό λοιπόν είναι να δούμε τις τέσσερις επικρατέστερες από αυτές, καθώς και τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, τα σενάρια που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους είναι:….

1) Επαναγορά χρέους

2) Επαναγορά του χρέους με προσφορά

3) Ανταλλαγή ομολόγων

4) Ανταλλαγή ομολόγων με πιστωτικές ενισχύσεις

Πως λειτουργούν οι λύσεις:

1) Στην πρώτη, η Ελλάδα χρησιμοποιώντας χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα τα οποία διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία.

2) Στη δεύτερη, οι επενδυτές λαμβάνουν μία προσφερόμενη σταθερή τιμή για τα ελληνικά ομόλογα, προφανώς μικρότερη της ονομαστικής.

3) Στην Τρίτη, γίνεται ανταλλαγή των τρεχουσών ομολόγων με νέα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας.

4) Στην τέταρτη, γίνεται ανταλλαγή των τρεχουσών ομολόγων με νέα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας και με κάποιες εγγυήσεις για τους επενδυτές.

Πλεονεκτήματα των τεσσάρων λύσεων:

1) Στην πρώτη λύση θα μειωθεί το χρέος της Ελλάδας χωρίς να θεωρηθεί χρεοκοπία.

2) Στη δεύτερη λύση, η επαναγορά ομολόγων με προσφορά σε μικρότερη τιμή θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό χρέος.

3) Στην τρίτη λύση μπορεί να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση του χρέους, ενώ έχει και τεχνικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την μέθοδο επαναγοράς.

4) Στην τέταρτη περίπτωση επιτυγχάνονται λογιστικά και άλλα πλεονεκτήματα για τους αγοραστές των ελληνικών ομολόγων.

Μειονεκτήματα των τεσσάρων λύσεων:

1) Στην πρώτη περίπτωση, όπως είναι φυσικό, η εμφάνιση ενός μεγάλου αγοραστή, π.χ. της Ελλάδας ή όποιου άλλου εξουσιοδοτημένου, θα ανεβάσει αυτόματα τις τιμές των ομολόγων μειώνοντας την ελάφρυνση του χρέους και στο τέλος μπορεί να μην επιτευχθούν σημαντικά οφέλη.

2) Η δεύτερη λύση είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία, γεγονός που θα πυροδοτήσει την ενεργοποίηση των CDS και την πληρωμή τους.

3) Η τρίτη περίπτωση θα είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας, εφόσον οι ανταλλαγές ομολόγων γίνουν παρά τη θέληση των επενδυτών, οπότε εξυπακούεται ότι θα πληρωθούν και τα CDS..

4) Η τέταρτη λύση θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση του κόστους για την Ελλάδα σε σύγκριση με την απευθείας ανταλλαγή ομολόγων. Πιθανότατα η λύση αυτή θα θεωρηθεί χρεοκοπία ενώ εάν γίνει καταναγκαστικά θα θεωρηθεί οπωσδήποτε πιστωτικό γεγονός, δηλαδή θα πληρωθούν τα CDS.

Εμείς, από την πρώτη στιγμή (από την Άνοιξη του 2010), ταχθήκαμε υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας με δύο κύριες μορφές: Είτε
1) ως άμεση χρεοκοπία, στάση πληρωμών και μηδενισμό του κοντέρ, άποψη με την οποία συντάσσεται ήδη το 61% των αναγνωστών μας, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που συνεχίζεται στο ιστολόγιό μας, είτε
2) με ένα γενναίο οριστικό κούρεμα του χρέους τουλάχιστον κατά 50%, ώστε το ποσοστό του χρέους να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα να μεταφερθεί το υπόλοιπο πιο πίσω με μικρότερο επιτόκιο, άποψη την οποία στηρίζει περίπου το 30% των αναγνωστών μας.

Δυστυχώς η ΕΕ θέλει να βρει λύση που να ισορροπεί μεταξύ των συμφερόντων των τραπεζιτών από το ένα μέρος και ταυτόχρονα της μη πληρωμής των CDS, από το άλλο. Η δε Γερμανία και άλλα πλεονασματικά κράτη του Βορά, δεν θέλουν να χάσουν καθόλου από τα κέρδη τους. Για να το επιτύχουν αυτό τα κράτη της ΕΕ προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και καταφεύγουν σε λεκτικούς ακροβατισμούς ξορκίζοντας τους οίκους αξιολόγησης, λες και προσπαθούν να κοροϊδέψουν μικρά παιδιά.

Η ωμή αλήθεια όμως είναι πως η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, έχει ήδη πιαστεί στο “αγκίστρι” των κερδοσκόπων και όσο καθυστερεί μια βιώσιμη λύση, τα πράγματα θα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, όχι μόνο πλέον για την Ελλάδα, αλλά για το ίδιο το ΕΥΡΩ.

Είναι όμως και η ώρα της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει την μεγάλη απόφαση και όχι να προσπαθεί, μέσα απ’ όλα αυτά, να διασώσει το κρατικοδίαιτο καθεστώς που μας κατέστρεψε.

Ακόμα μπορεί.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
    Α) ΚΡΕΜΑΛΕΣ
    Β)ΓΟΥΔΙ
    Γ)ΙΣΟΒΙΑ
    Δ)ΕΞΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστός! Όλα τα άλλα είναι απλώς... οδοντόκρεμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]