Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι λέει ο διεθνής Τύπος για τη "χρεοκοπία"


Μπορεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου να απέφυγε να χρησιμοποιήσει την απαγορευμένη λέξη χρεοκοπία στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το πλαίσιο της νέας αναχρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο διεθνής Τύπος, όμως, δεν έπαιξε με τις λέξεις χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά την τελική λύση ως χρεοκοπία.

Αφού παρουσιάζει τα βασικά σημεία του νέου πακέτου της χρηματοδότησης, η Wall Street Journal, σημειώνει πως παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχασε την μάχη να αποφύγει την χρεοκοπία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι μια απρόθυμη Γερμανία θα κληθεί πάλι να «βάλει το χέρι στη τσέπη». Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα συνεχίζει τονίζοντας πως οι λεπτομέρειες της «εθελοντικής» συμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού παραμένουν θολές, ωστόσο προβλέπει πως το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της συμμετοχής αυτής θα λάβει τη μορφή αποπληρωμής ελληνικών τίτλων με χαμηλότερα επιτόκια.

Το πρακτορείο Bloomberg, από την πλευρά του φιλοξενεί δηλώσεις παραγόντων της αγοράς που τηρούν επιφυλακτική στάση για την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας σε διάρκεια χρόνου. «Αμφιβάλουμε αν το συγκεκριμένο πακέτο, από μόνο του, αρκεί για να θέσει ένα τέλος σε μια πιθανή εξάπλωση της κρίσης σε άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης και θα βοηθήσει στην αποφυγή της εμβάθυνσης της κρίσης χρέους», δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Capital Economics Ltd. “Η ΕΚΤ πίεσε όσο μπορούσε, αλλά έτσι είναι η Ευρώπη, ένας συνεχής συμβιβασμός», ανέφερε ο Λορέντ Μπιλκ, οικονομολόγος της Namura International Pl.

Οι Financial Times μιλούν για πολιτική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας πως ήρθε με το τίμημα της πρώτης χρεοκοπίας κράτους-μέλους της Ευρωζώνης. Η συμφωνία που επετεύχθη προβλέπει τη δέσμευση των κρατών μελών για μακροχρόνια οικονομική στήριξη της Αθήνας, αφού, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξαναβγεί στις αγορές μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Τέλος, το Πρακτορείο Ρόιτερς χρησιμοποιεί πολύ πιό επικριτικό ύφος, κάνοντας λόγο για το πολιτικό λόγο των Βρυξελλών το “Eurospeak”, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, που χρησιμοποίησαν οι τεχνοκράτες της ΕΕ για να παρουσιάσουν μια επιλεκτική χρεοκοπία ως «κάτι σαν χρεοκοπία». Η απόφαση των πολιτικών της ΕΕ θέτει ένα προηγούμενο, δηλαδή το δικαίωμα μελών-κρατών της ζώνης να κηρύττουν πτώχευση, ενώ τα παρουσιάζεται σίγουρο το Ρόιτερς πως τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδος σύντομα θα ξαναχρησιμοποιηθούν και πάλι για την Ελλάδα, ενώ σειρά θα πάρουν και οι Πορτογαλία και Ιρλανδία. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα χρεοκοπήσει, αλλά δεν θα είναι σίγουρα η τελευταία καταλήγει.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]