Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το βασικό πρόβλημα δεν λύθηκε στις Βρυξέλλες, μόνο ο λογαριασμός ανέβηκε

Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στις Βρυξέλλες ένα νέο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα. Το βασικό πρόβλημα όμως κάθε άλλο παρά λύθηκε. και στο μεταξύ, ο λογαριασμός ανεβαίνει προειδοποιεί η Die Welt:

Αρκετοί είναι αυτοί που είδαν τη προχθεσινή συμφωνία της ευρωζώνης με αισιοδοξία. Το ποτήρι, λένε, είναι μισογεμάτο.

Όπως φαίνεται, η διάσωση της Ελλάδας θα συμπεριλαμβάνει και τους ιδιώτες επενδυτές, όπως επέμενε από την αρχή η Angela Merkel, που κυριάρχησε επί των αντίθετων απόψεων της Γαλλίας και της ΕΚΤ του κ. Τρισέ.

Η συμφωνία αποτελεί μια εκπληκτική νίκη για τη καγκελάριο. Η Σύνοδος αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη.

Δεν υπάρχει όμως λόγος για αισιοδοξία. Στη πραγματικότητα, το ποτήρι είναι μισοάδειο.

Ο σκοπός της Συνόδου ήταν να ηρεμήσει τους φόβους για μια μεταδοτικότητα της κρίσης. Το αν αυτό επιτεύχθηκε ή όχι, είναι συζητήσιμο.

Και το βασικό πρόβλημα της ευρώ-κρίσης, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει από μόνη της στις υποχρεώσεις της, παραμένει.

Η ανακοινωθείσα αναδιάρθρωση είναι πολύ περιορισμένη, για να επιτρέψει στην Ελλάδα να ανταποκριθεί. Η χώρα θα παραμείνει εξαρτώμενη από τον «ορό» των εταίρων της.

Παράλληλα, οι εγγυήσεις για τα νέα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, που θα έχουν ως εγγύηση το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, μοιάζουν με μια μόνιμη επιδότηση. Έτσι, η συνάντηση των Βρυξελλών, δίνει την εντύπωση ενός ακόμη βήματος προς μια δημοσιονομική ένωση.

Όσοι ζητούσαν μια συνολική και ολοκληρωτική λύση ώστε να τερματιστεί η κρίση, αντιμετωπίζονται ως αιθεροβάμονες. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι απλουστευτική, τους λένε. Χρειάζεται μια σταδιακή προσέγγιση στα διάφορα σύνθετα προβλήματα.

Αυτή όμως η άποψη παρανοεί τη φύση της κρίσης της ευρωζώνης. Κάθε ανάσα που κερδίζει η Ευρώπη, έχει υψηλό τίμημα. Τα προβλήματα αυξάνονται, και μάλιστα με δραματική ταχύτητα.

Αν είχε δοθεί μια ριζοσπαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα την άνοιξη του 2010, δεν θα υπήρχε σήμερα η ανάγκη για τη Πορτογαλία να ψάχνει ασφαλές καταφύγιο.

Η δήθεν πραγματιστική προσέγγιση, του να γίνεται μόνο ότι είναι απαραίτητο, διόγκωσε το χρέος της Ελλάδας, ενώ κατέστησε ακόμη και την Ιταλία υποψήφιο θύμα της κρίσης χρέους.

Αυτή η πολιτική, της βοήθειας με μικρά διαρκή βήματα, έχει δοκιμαστεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Η Ευρώπη όμως δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

S.A. - Die Welt


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Σχεδιασμενα μικρα βηματα διοτι ο στοχος ειναι να σκλαβωθουν τα Εθνοι κρατοι.
    Δεν κανουν λαθοι...σχεδιο ακολουθουν.Ποτε επιτελους θα μας πειτε την αληθεια ολοι εσεις οι μορφωμενοι επι παντως επιστητου;
    Ασφαλως και δεν παιρνουν ουδεμια αποφαση οι δηδεν ηγετες της αμοιρης Ευρωπης.Ανακοινωνουν στα κατευθυνομενα καναλια και εφημεριδες αποφασεις αλλων κεντρων.Απλα ειναι τα πραγματα.Αυτοι ειναι πουλημενα κορμια και ψυχες στο τραπεζικο συστημα,στους Εβραιους και εχουν ενα στοχο,την σκλαβια του πλανητη.Την δηδεν υπερδυναμη ΗΠΑ την κατεχουν ολοκληρωτικα εδω και πολλες δεκαετιες και τωρα ηλθε η σειρα της Ευρωπης.
    Μακρυα λοιπον απο ολους αυτους και η Ελλαδα εχει τα ΠΑΝΤΑ ωστε να μπορεσουμε να ζησωμε σαν ανθρωποι ελευθεροι και υπερηφανοι.
    Τι χρειαζονται οι δηδεν αναλυσεις αφου εχωμε ολοκληρη την εικονα του διαβολικου σχεδιου;
    Δηλαδη να δουμε το δενδρο και οχι το δασος;
    Η καταστροφη θα σας ελθει απο τους μορφωμενους,μας λενε οι πνευματικοι γεροντες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]