Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρόοδος η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων;


Σύμφωνα με την τρόικα, την κα Μέρκελ και τους Έλληνες νεοφιλελεύθερους (όπως και να αυτοαποκαλούνται) η πλήρης απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί εκσυγχρονισμό που θα ωφελήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις.

Δηλαδή αν αυξηθεί ο αριθμός των ταξί, θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του επιβατικού κοινού και νέες θέσεις εργασίας. Ποιος το πιστεύει αυτό, όταν καθημερινά βλέπουμε εκατοντάδες ταξί να περιφέρονται άδεια στην Αθήνα;

Αν αυξηθεί ο αριθμός των φαρμακείων θα έχουμε αντίστοιχη αύξηση των πωλήσεων φαρμάκων κι έτσι θα τονωθεί η φαρμακοβιομηχανία. Δηλαδή θα παίρνουμε όλοι φάρμακα είτε πάσχουμε από κάποια αρρώστια είτε όχι; Αν συμβεί αυτό, οι μόνες βέβαιες συνέπειες είναι ότι θα αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων και θα μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού (από την πολυφαρμακία). Αλλά δεν πρόκειται να συμβεί. Τα ίδια ακριβώς φάρμακα θα πωλούνται και μάλιστα στις ίδιες τιμές, αφού η λεγόμενη απελευθέρωση δεν αφορά και στις τιμές.

Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, τότε προς τι η απελευθέρωση;

Ο λόγος είναι απλός: Η «απελευθέρωση» διευκολύνει διάφορους κεφαλαιούχους, Έλληνες ή ξένους, αεριτζήδες, επιχειρηματίες του εύκολου κέρδους να μπουν ανέξοδα σε νέες αγορές τις οποίες από «κλειστές» με χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους θα μετατρέψουν σε ολιγοπωλιακές χρησιμοποιώντας φθηνό εργατικό πhttp://www.blogger.com/img/blank.gifροσωπικό π.χ. μεταναστών.

Με τον τρόπο αυτό οι πρώην αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες θα αυξήσουν τα ποσοστά ανεργίας ή θα φτωχοποιηθούν εργαζόμενοι ως υπάλληλοι των καρτέλ «επενδυτών». Είναι η εξέλιξη της μεθοδολογίας με την οποία στο πρόσφατο παρελθόν εξαφανίστηκαν τα συνοικιακά παντοπωλεία και αντικαταστάθηκαν με αλυσίδες σουπερμάρκετ, που πουλάνε τρόφιμα αυτής της ποιότητας που όλοι γνωρίζουμε.

Δυστυχώς η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί ένα τμήμα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που συμβαδίζει με τη διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα διατροφικά σκάνδαλα, την ιατρική περίθαλψη των ασφαλιστικών εταιρειών, τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε τεχνικές σχολές και τη χαμηλής ποιότητας διασκέδαση.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Μα δεν είναι ολοφάνερο ότι η μόνη τους προτεραιότητα είναι να σπρώξουν τον πληθυσμό στην φτώχια, μειώνοντας το βιοτικό επίπεδό του; Είδατε κανένα μέτρο για ανάπτυξη, να εκμεταλλευθούν π.χ. τους πλούσιους πόρους του τόπου μας για το δικό το καλό μας, δημιουργώντας δουλειές για τους νέους και ανεβάζοντας το επίπεδο ζωής;

    Αντί γι αυτό, βαφτίζουν την λαιμητόμο που μας ετοιμάζουν ποδήλατο της γυμναστικής που είναι καλό για την υγεία μας, παραμιλούν για "πράσινη ανάπτυξη", για άνοιγμα των επαγγελμάτων και άλλα κουραφέξαλα, ενώ συγχρόνως ψηφίζουν ανεμπόδιστοι απάνθρωπα νομοσχέδια που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν αυτό τον λαό στην στέρηση και τη δυστυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΣΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΤΑΞΙ.
    ΤΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ SUPERMARKET ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΗΤΑΝ "ΑΝΟΙΧΤΟ". ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙ, ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ" ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ, ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΤΟΥ ΒΟΥΤΕΣΤΑΪΝ Ή ΤΟΥ ΦΟΥΦΟΥΤΟΥ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
    Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ NOTTINGHAM ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
    ΠΟΙΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΠΟΥΛΗΣΕ ΠΟΤΕ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]