Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και το Time ποντάρει στη χρεοκοπία μας!

Δεν αποτελεί φυσικά καινοφανή διαπίστωση πως… ζούμε αγκαζέ με τους μύθους που άλλοι δημιούργησαν για εμάς, και εμείς αποδεχτήκαμε περίπου μοιρολατρικά, χωρίς να διερευνήσουμε τις ρίζες της ιστορικής αφήγησης.

Ένας τέτοιος μύθος αφορά την «εγκυρότητα» των ΜΜΕ, κυρίως σε διεθνές επίπεδο. Από πού μπορεί να ενημερωθεί κανείς «έγκυρα»; Από το CNN… Το Reuters… Το BBC… Τη Monde… Τους Financial Times… Τον Economist… Το Time… Πίστευε και μη ερεύνα, υπό μια έννοια.

Εκκινώντας από μια τέτοια αφετηρία, ας διαβάσουμε μαζί το χθεσινό άρθρο που μας αφιέρωσε το περιοδικό που σε ετήσια βάση αναδεικνύει το «Πρόσωπο της Χρονιάς», επιβεβαιώνοντας με την πρακτική αυτή μια διεθνώς αναγνωρισμένη εγκυρότητα και αξιοπιστία.

Το «Time» λοιπόν ασχολείται με την… ταπεινότητά μας. Με τον εξόχως εύγλωττο τίτλο: «Θα είναι η Ελλάδα η επόμενη Lehman Brothers;». Δηλαδή, αν μια δική μας χρεοκοπία, την οποία το περιοδικό εμφανίζεται να θεωρεί περίπου δεδομένη, θα έχει για την παγκόσμια οικονομία, αντίστοιχα δραματικές συνέπειες με την κατάρρευση της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008, που λειτούργησε ως η απαρχή μιας κρίσης, την οποία η σύγχρονη ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει.

Το άρθρο υπογράφει ο Μάικλ Σούμαν, οικονομικός συντάκτης με σημαντική εμπειρία από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, εκεί όπου είδε οικονομικά μοντέλα τα οποία… δεν σου γέμιζαν το μάτι, να αναπτύσσονται και τελικά να κυριαρχούν, αφήνοντας πίσω τους παραδοσιακές οικονομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το «Time», η χρεοκοπία της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένη. Ενδεχομένως να αποτραπεί αν υιοθετηθεί η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εφόσον βέβαια οι διεθνείς αγορές δεν σπεύσουν να θεωρήσουν την υποχρεωτική συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων στη διαδικασία επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας, ως «de facto πιστωτικό γεγονός». Δηλαδή, χρεοκοπία, για να αφήσουμε τον μυωπικό καθωσπρεπισμό της «αναδιάρθρωσης».

Ο κ. Σούμαν ωστόσο, βάζει στοίχημα ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας, δεν θα έχει το ισοπεδωτικό αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Επειδή εκτιμά ότι θα περιοριστεί στην ευρωζώνη, και πιθανότατα στις μεγάλες τράπεζες, και επειδή υπογραμμίζει τη «μαύρη αλήθεια»: Ότι οι διεθνείς αγορές έχουν προεξοφλήσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Επομένως, έχουν σπεύσει να λάβουν τα μέτρα τους, και δεν θα υποστούν το «στιγμιαίο σοκ» της κατάρρευσης της «Lehman Brothers». Τόσο απλά και κυνικά…

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]