Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“It’s the (greek) economy, stupid”…


Στις προεδρικές εκλογές του 1992 στις ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, παρόλο που βγήκε νικητής στη μάχη με τον άλλοτε σύμμαχο Σαντάμ Χουσεϊν στο Ιράκ, και ήταν ακόμη ο πρώτος Αμερικανός «πλανητάρχης», μιας και ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός… έκανε παρέα στο Τείχος του Βερολίνου, έχοντας αμφότεροι γκρεμιστεί, γνώρισε μια εν μέρει απροσδόκητη ήττα.

Ο χαρισματικός Κυβερνήτης του Άρκανσα, και πλησιέστερη (μέχρι τότε) εκδοχή του Τζον Φ. Κένεντι, Μπιλ Κλίντον, κατάφερε να διακόψει την 12ετη πολιτική κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών, και να ξαναβάλει τους Δημοκρατικούς στον Λευκό Οίκο και το Οβάλ Γραφείο.

Στρατηγικά, ο Μπιλ Κλίντον στηρίχτηκε στη «Θεωρία της Τριγωνοποίησης», που επένδυσε στον ίδιο ως σημείο αναφοράς και ηγετική φυσιογνωμία στον κινούμενο χώρο του κέντρου, εκεί όπου έδιναν πολιτικό ραντεβού μετριοπαθείς Αμερικανοί, τόσο από το Δημοκρατικό όσο και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Πολιτικά όμως, η επικράτηση του Μπιλ Κλιντον εξηγήθηκε… ολίγον άκομψα από τον ίδιο: «Its the economy, stupid», φέρεται να έχει πει, με την ελευθεριότητα που προσφέρει η αγγλική γλώσσα στην έννοια του «ανόητου-αφελούς». Θέλοντας να δείξει ότι τις εκλογές τις έκρινε η οικονομία.

Σήμερα, στον Λευκό Οίκο, στη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ, το «ελληνικό πρόβλημα» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων και των ζυμώσεων. Με τον σημερινό πλανητάρχη, εξίσου χαρισματικό ρήτορα με τον σύζυγο της Χίλαρι, να διατρανώνει την πολιτική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνδράμουν στη διάσωση της Ελλάδας, και κάθε άλλης ευρωπαϊκής οικονομίας που θα επιδοθεί σε… μαθήματα ισορροπίας στην άκρη του γκρεμού.

Όχι φυσικά επειδή… μας αγάπησε ξαφνικά, ούτε επειδή χρειάζεται τις ψήφους της Ομογένειας για να επανεκλεγεί, το 2012, καθώς έχει να περιφέρει ως τρόπαιο την ανακοίνωση της θανάτωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Μπαρακ Χουσεϊν Ομπάμα ανησυχεί για τα του οίκου του. Για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, και τις επιπτώσεις που θα έχει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού μια κατάρρευση της Ελλάδας, πόσο μάλλον συνολικά της ευρωζώνης.

Κοιτάζοντας με νόημα την άλλοτε Ανατολικογερμανίδα «προστατευόμενη» του Χέλμουτ Κολ, ήταν σαν να παράφραζε τον Μπιλ Κλίντον: It’ s the (greek) economy, stupid…

Στην Αμερική, οι πολίτες… κάνουν κατάσχεση στις τράπεζες

Όλοι γνωρίζουμε καλά για ιστορίες συμπολιτών μας που χάνουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες όταν αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σε αυτές. Στις ΗΠΑ, όμως, οι όροι αντιστράφηκαν πλήρως αφού δικαστήριο της Φλόριντα αποφάσισε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων παραρτήματος της Bank of America από ένα ζευγάρι ιδιοκτητών!

Εκατομμύρια Αμερικανοί ιδιοκτήτες σπιτιών είδαν τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ να προχωρούν σε κατάσχεση των περιουσιών τους μετά το «σκάσιμο» της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων που συντάραξε την παγκόσμια οικονομία το 2008.

Η έκθεση των τραπεζών στα «τοξικά» παράγωγα και οι απεγνωσμένες προσπάθειές τους να καλύψουν τις θέσεις τους είχε ως αποτέλεσμα να απαιτούν από ιδιοκτήτες ακινήτων την αποπληρωμή δανείων τα οποία αυτοί ουδέποτε είχαν πάρει!

Στην κομητεία του Κόλιερ στη Φλόριντα, συνέβη κάτι παρόμοιο, με το υποκατάστημα της Bank of America όχι μόνο να απαιτεί την κατάσχεση του σπιτιού του ζεύγους Νίργκερς, αλλά και να την διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού. Μετά από μια μακρά διαμάχη στις δικαστικές αίθουσες οι Νίργκερς κατάφεραν να αποδείξουν ότι όχι μόνο δεν χρωστούσαν για το σπίτι τους αλλά το είχαν αποκτήσει πληρώνοντας τοις μετρητοίς κιόλας!

Το δικαστήριο έκρινε υπέρ του ζεύγους ενώ αποφάσισε τα έξοδα της δίκης να καλυφθούν από την τράπεζα. Ωστόσο, μετά την πάροδο 5 μηνών το υποκατάστημα της τράπεζας αρνούνταν να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση για την κάλυψη του δικαστικού κόστους.

Έτσι ένα ωραίο πρωινό, ο διευθυντής του υποκαταστήματος παρακολουθούσε αποσβολωμένος και κλειδωμένος έξω από το γραφείο του το ζευγάρι με την συνδρομή της αστυνομίας να κατασχέτει υπολογιστές, γραφεία και όποιο ρευστό βρίσκονταν στα ταμεία!

Μετά από μια ώρα ο διεθυντής αναγκάστηκε να πληρώσει επί τόπου τα έξοδα της δίκης στο ζευγάρι προκειμένου να διακοπεί η κατάσχεση! Ο συνήγορος των Νίργκερς δήλωσε στα Μέσα πως «καμιά φορά η δικαιοσύνη είναι πολλή γλυκιά».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]