Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα η συνεδρίαση του Eurogroup

  • Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα και χωρίς κοινή δήλωση ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Διάσταση απόψεων για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα
Αυτό αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στη βελγική πρωτεύουσα. Οι συνομιλίες που διήρκεσαν τρεις περίπου ώρες, θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι το Βερολίνο θα συμμετάσχει σε πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα. Επανέλαβε δε τη θέση του Βερολίνου για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα βοήθεια. Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, είπε, θα είναι «φυσικά μέρος του νέου προγράμματος. Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν, αλλά οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν σήμερα». Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες για να προσεγγίσουμε μια λύση την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε στο προοίμιο της σημερινής συνάντησης και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Τα σημερινά συμπεράσματα της συνεδρίασης αναμένεται να απασχολήσουν την έκτακτη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο.

Αισιόδοξος ο Ρεν

Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, εμφανίζεται ο αρμόδιος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν. Σε σημερινή του συνέντευξή του προς την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι μπορεί να μην συμφωνούν όλες οι χώρες με τις γερμανικές αξιώσεις για συμμετοχή τραπεζών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων, ωστόσο, όπως λέει χαρακτηριστικά, δεν είμαστε τόσο μακριά από μια κοινή λύση όπως πιστεύουν ορισμένοι. Η Κομισιόν επεξεργάζεται μια συμφωνία στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης, που προβλέπει εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μια λύση που βασίζεται σε μια εθελοντική επιμήκυνση των κρατικών ομολόγων και η οποία σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε πιστωτικό επεισόδιο», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο κοινοτικός επίτροπος.

Μείζονος σημασίας η συναίνεση

Ο Όλι Ρεν τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα χρονικά περιθώρια για τους Έλληνες πολιτικούς εξαντλούνται». Η παροχή της βοήθειας για τη μείωση του χρέους και την ανάκαμψη της οικονομίας συνοδεύεται από όρους, τονίζει και προσθέτει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίζουν το πρόγραμμα. Σε ερώτηση εάν η συναίνεση είναι προϋπόθεση για την παροχή νέας βοήθειας, ο επίτροπος απαντά πως είναι μείζονος σημασίας. «Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν εξηγήσει στους Έλληνες πόσο σημαντική είναι η υπερκομματική συναίνεση». Περιμένει δε από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και να ενώσει τη χώρα. «Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιώδεις αποφάσεις για μια χώρα».

Επιφυλάξεις Βάιντμαν

Στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν εκφράζει εκ νέου τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών. Σε άρθρο του στην SZ καθιστά σαφές ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αναλάβουν άλλα ρίσκα. Ένα συνολικό πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να προβλέπει και επαρκείς πόρους που θα διασφαλίζουν το τραπεζικό σύστημα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]