Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εντυπωσιακή η άσκηση "Ιωνάς" στο Καστελλόριζο

Ο εκκωφαντικός θόρυβος τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών έσπασε τη σιωπή στη θαλάσσια περιοχή 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου χθες. Δύο εχθρικά μαχητικά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και λίγο μετά στην περιοχή έσπευσαν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Ακολούθησε αερομαχία και λίγα λεπτά αργότερα το ένα εχθρικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Οι δύο πιλότοι πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό εκτίναξης και να πέσουν στη θάλασσα. Στο κέντρο επιχειρήσεων σήμανε συναγερμός και ενεργοποιήθηκε η επιχείρηση έρευνας – διάσωσης. Λίγο αργότερα, στην περιοχή έφθανε ένα C-130 για να ακολουθήσουν δύο ελικόπτερα, που εντόπισαν και περισυνέλεξαν τους πιλότους.

Το περιστατικό δεν είναι πραγματικό. Είναι ένα από τα τρία σενάρια της άσκησης Ερευνας και Διάσωσης «Ιωνάς», που πραγματοποιήθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Τα άλλα δύο σενάρια αφορούσαν ατύχημα και εγκατάλειψη πολεμικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης και φωτιά και βύθιση εμπορικού πλοίου.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ, παρά τη σχετική ανησυχία, δεν υπήρξε τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή που είχε δεσμευθεί. Οι ασκήσεις Ερευνας και Διάσωσης των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν παραδοσιακά στόχο παρενόχλησης από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς η Αγκυρα προβάλλει αξιώσεις για δικαιοδοσία σε Ερευνα και Διάσωση σχεδόν στο μισό Αιγαίο, ενώ η περιοχή του Καστελλόριζου έχει ενταχθεί στις πάγιες διεκδικήσεις της. Μάλιστα, την προηγούμενη φορά που πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Ιωνάς», το 2009, τουρκικά μαχητικά είχαν εισβάλει στη δεσμευμένη περιοχή με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Για τη χθεσινή άσκηση, η μόνη ενέργεια από τουρκικής πλευράς ήταν η έκδοση ειδοποίησης για δέσμευση στην ίδια περιοχή του υποθαλάσσιου χώρου, για άσκηση υποβρυχίων, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το λιμάνι της Σμύρνης βγήκε ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο, όμως, δεν προσέγγισε την περιοχή της άσκησης.

Καμία αντίδραση από την Αγκυρα

Ενδεχομένως, η απουσία τουρκικής αντίδρασης στη χθεσινή άσκηση να σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη αναταραχή στις τάξεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και την απόδοση κατηγοριών σε στελέχη τους για την υπόθεση «Βαριοπούλα». Μόλις προχθές έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αεροπορικής Διοίκησης, πτέραρχος Μεχμέτ Γιλμάζ Ερντογάν, έχει παραιτηθεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Την άσκηση «Ιωνάς» παρακολούθησαν από τη φρεγάτα «Ψαρά» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, οι αρχηγοί ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας, και ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης και 18 ακόλουθοι Aμυνας από 15 χώρες.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]