Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ἂν ὁ Σόρος ἦταν... Σωρός...

  • Απλά μαθήματα οἰκονομικῶν (φτοῦ! νά πάρῃ!!! χάσαμε καί τούς τόννους μέ τίς πορτοκαλί ἐφημερίδες)
Τι είναι πραγματικά τα cds;

Επειδή ο μέσος πολίτης πλέον, κατέχει πτυχίο, δύο μάστερ οικονομικών και βρίσκεται ήδη στα μέσα της διδακτορικής του διατριβής, προκειμένου να ανταπεξέλθει, στην καταιγίδα οικονομικών πληροφοριών, πού ξεσπά σε καθημερινή βάση από τα ΜΜΕ…για να μη μιλήσω για το φετινό νόμπελ οικονομικών το οποίο, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι θα απονεμηθεί σε Έλληνα,θεωρώ ότι γνωρίζεις τι είναι τα cds(credit default swap)…ε; Όχι;; Καλά ρε τούβλο..εδώ ο Κώνστας, στα εξηγεί χαρτί και καλαμάρι, σου λέει ο άνθρωπος, το και το…γράμματα είναι;; Ρε τι΄είν τούτος!! Τέλος πάντων, παραθέτω χαρακτηριστικό διάλογο εποχής, κατά την οποία άνθησε η βιομηχανία των cds.

- Θανάσ..(Hedge fund της εποχής)

- Έλα..

- Δάνεισα την Λαμπρνή 40 κιλά γάλα..

- Εισ χαζή; Ξέρεις τι μπαταχτσού είν αυτή;; Δεν ρώτησης πρώτα τουν Μπέλο;; (Οίκος Μoody’s της εποχής)

- Τουν ρώτησα..

- Και γιατί την δάνεισης ντε;;

- Έχω πληρουφορίες ότ, δεν θα μπουρεί να μας τα επιστρέψ. Πάει, του κλείν το τυρουκομείο σε πεντ-εξ μήνες..

- Θες να μ’ ανεβάσεις του αίμα στο κεφάλ;;

- Άκου’ ντε..

- Ακούω..

- Ηγώ, πήγα στου κεφαλοχώρ και βρήκα την Γιώργαινα.. (Lehman brothers της εποχής)

- Την Γιώργαινα;;

- Ναι ντε..αυτούνη έμαθα οτ κάν πουλλά, τουκογλυφίες και τέτοια…Της λέου λοιπόν ότ’ δάνσα 100 κιλά γάλα στη Λαμπρνή, και θα παίρνου κάθε μήνα 4 κιλά, μέχρι του χρόνου πού θα μου το επιστρέψ όλο, αλλά φοβάμ μην κλείσ στο μεταξύ..

- Καλά, της είπες οτ’ θα του κλείσ το τυρουκομείο;;

- Του έπαιξα θύμα ντε…

- Τ ΄λες;;

- Θα σ’ εξηγής μετά…..π’ λες, εμπήκε αμέσως στου νόημα…Μ’ λέει..θα μ’ δίνεις μισό κιλό γάλα του μήνα μέχρ του χρόν, κι εγώ θα σου καλύψ τα 100 κιλά γάλα αν φαλιρήσ η άλλη..(cds)

- Καλά, αυτoύνη δεν ξέρ τι κελεπούρ είν η Λαμπρνή;

- Οουόχι..Εχ, νταλαβέρια με τουν Θουμά (Οίκος Fitch) κι αυτούνος λέει σε όλο το κεφαλοχώρ ότι η Λαμπρνή είναι καλοπληρωτού…

- Και δηλαδή, αν του κλείσ η άλλ, θα πάρουμ 100 κιλά συν τους τόκους;;

- Ναι, ντε..τι σ’ λέω τόσην ώρα;

- Ναι, αλλά, αν φαλιρήσ η Λαμπρινή, δεν θα εχ πρόβλημ και η Γιώργαινα και ούλοι όσ εξαρτώντ από δαύτη;;

- Α, μη μ’ αρχίζεις αυτά τα σουσιαλιστικά για του φαινόμενο του ντόμινο;; Δε φταν πού σ’ φέρνω τσάμπα γάλα…μλας κιόλας!!

- Καλά τσούπρα μ…

Τι είναι λοιπόν τα cds; Χοντρικά είναι ένα είδος ασφαλιστικής κάλυψης πού διασφαλίζει το κεφάλαιο του επενδυτή, σε περίπτωση πού καταρρεύσει το αντικείμενο πάνω στο οποίο γίνεται η επένδυση. Αυτό που κάνει τα cdsξεχωριστά είναι η δυνατότητα του επενδυτή να αγοράσει ένα τέτοιο παράγωγο χωρίς στην πραγματικότητα να επενδύσει. Δηλαδή μπορεί να πάει σε έναν οργανισμό πού φτιάχνει τέτοια παράγωγα και να του πει..άκου να δεις οργανισμέ (AIG πχ), εγώ διαθέτω 400 δις ευρώ, να επενδύσω σε ελληνικά δεκαετή ομόλογα. Θέλω να ασφαλίσεις αυτή την πιθανή επένδυση μου. Την AIGδε την ενδιαφέρει αν εγώ θα κάνω πραγματικά την επένδυση.

Η AIG θα φτιάξει το cds, θα ζητήσει το κάτιτης της, εξαρτώμενο από την αξιολόγηση πού έχει η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τους διάφορους οίκους ανοχής και από δω παν και οι άλλοι. Με τα cds είναι δυνατό να ασφαλίσεις ποσό επένδυσης μεγαλύτερο από το ποσό πού χρειάζεται το αντικείμενο της επένδυσης. Ενώ δηλαδή στο συγκεκριμένο παράδειγμα η Ελλάδα έχει χρέος 300 κάτι δις ευρώ, εγώ αγοράζω ασφάλιστρα (cds) πού αντιστοιχούν σε 400 δις ευρώ επένδυσης. Αυτό γιατί να το κάνω θα μου πεις; Γιατί έχω πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, οπότε ακόμα και αν η AIG μου ζητήσει ένα μεγάλο ποσό να καταβάλω κάθε τόσο, δε με απασχολεί, αφού, αν η Ελλάδα τελικά χρεοκοπήσει, θα πάρω 400 δις ευρώ μείον τα χρήματα πού έδωσα στην AIGμέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας. Αυτό δηλαδή πού κάνει η Goldman Sachs και άλλα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα, όταν τζογάρουν πάνω στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]