Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κόντρα στην θέληση των πολιτών η κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου υπογράφει νέο μνημόνιο

Δεν πρόκειται για την 5η δόση, αλλά για νέο δανεισμό

Από Υπουργικό Συμβούλιο και διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών θα περάσει το τελικό κείμενο με στόχο το νομοσχέδιο με τη μορφή ενός άρθρου να κατατεθεί έως τη Δευτέρα και να ψηφιστεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό στους πολιτικούς αρχηγούς

Εξπρές για ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία

Θέμα ωρών είναι πλέον η σύναξη της τελικής συμφωνίας κυβέρνησης- τρόικας για το μεσοπρόθεσμο και τις αποκρατικοποιήσεις. Για λόγους ταχύτητας το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτεται να περάσει το τελικό κείμενο από διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών και άτυπο υπουργικό, να αποφύγει, δηλαδή, ΚΟ και υπουργικό.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει οριστικά τη μορφή προϋπολογισμού, να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο τη Δευτέρα και να έχει γίνει νόμος του κράτους πριν από τη σύνοδο κορυφής της 23ης Ιουνίου. Η συμφωνία με την τρόικα ενεργοποιεί τον δίαυλο που άφησαν ανοιχτό ο Γ. Παπανδρέου με τον Α. Σαμαρά, όπου δεν θα πρέπει να αποκλείονται τηλεφωνικές επικοινωνίες και νέα ραντεβού.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών, η μείωση του Δημοσίου θα γίνει σε τρία κύματα και η φορολογική μεταρρύθμιση σε δύο. Ξεκινώντας από το τελευταίο, στο πρώτο κύμα θα είναι τα εισπρακτικά μέτρα άμεσου χαρακτήρα, για να τονωθούν τα έσοδα του κρίσιμου 2011 και να δοθεί μήνυμα στις αγορές και τους δανειστές μας, και το δεύτερο από την 1/1/2012, οπότε μπορεί να έρθουν και οι μειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ. Και το πρώτο κύμα, όμως, θα είναι μικρότερο από το αναμενόμενο, ώστε να μην επιβαρυνθεί το πολιτικό κλίμα και να μη βαθύνει η ύφεση.

Σε ό,τι αφορά στις περικοπές, τα τρία κύματα είναι... "χθες", "σήμερα" και "αύριο". Από την επιλογή των λέξεων είναι προφανές ότι η τρόικα ζήτησε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα περικοπών σε μισθούς και εφάπαξ, αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών.

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν χθες όλη την ημέρα σε ανοιχτή γραμμή με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τους ομολόγους του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Γιατί και η συμφωνία θα έχει δύο σκέλη και σε ό,τι αφορά στη χώρα μας. Το πρώτο είναι η ομαλή καταβολή της πέμπτης δόσης στις 12 Ιουνίου και το δεύτερο η συμφωνία των Βρυξελλών για την ομαλή δανειοδότηση της Ελλάδας τα έτη 2012 και 2013. Δεδομένης και της απαίτησης της τρόικας για συναίνεση, ο Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ενημερώσει τον Α. Σαμαρά και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, χθες στη διάρκεια της πολιτικής ενημέρωσης: "Οταν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και υπάρχουν στοιχεία εθνικής συνεννόησης, εννοείται ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχει πρόβλημα να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση".

Μήνυμα
Εκτός, όμως, από το εξωτερικό μέτωπο και πριν από την κοινοβουλευτική διαδικασία το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να απαντήσει και στις αιτιάσεις υπουργών και βουλευτών. Κατ" εντολή του Γ. Παπανδρέου ο Γ. Πεταλωτής έκανε χθες δύο ανακοινώσεις:

  • "Στο προσεχές Υπουργικό, το οποίο θα εγκρίνει οριστικά το μεσοπρόθεσμο, οι υπουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να συναποφασίσουν".
  • Το ίδιο συμβαίνει και στην ΚΟ, όπου και πριν από την ψήφιση στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούν, είτε σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών είτε σε πιο διευρυμένη μορφή, οι βουλευτές.

Χωρίς διαρροές

Παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί όλο αυτό το διάστημα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν πως το μεσοπρόθεσμο θα περάσει χωρίς απώλειες. Ξέρουν ότι υπάρχουν βουλευτές που είναι στα όριά τους, πιστεύουν όμως ότι θα ψηφίσουν το ένα και μοναδικό άρθρο, και θα εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για τα πρακτικά της Βουλής σε κάποιες από τις επιμέρους ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως όσοι δεν ψηφίσουν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Και σε ό,τι αφορά στο δικό τους μέλλον και σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. ολοι έξω απο το Προεδρικο Μεγαρο. Να απαιτήσουμε την θεσμική παρέμβαση του Προεδρου Παπούλια για να προλάβουμε την μή υπογραφή νέου δανεισμού όσο υπάρχει η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.

    ΑΣ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΩΡΑ ΚΙΟΛΑΣ, ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!!!!
    Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!!!!!
    ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΞΩ ΜΕ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΕΡΕΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ και Τώρα να σταματήσουμε τους γκαγκστερ που πάνε να αρπάξουνε την Χώρα μας! Ολοι έξω από την Βουλή για να μην μας ξεφύγει κανένας απο όλους αυτούς τους Βουλευτές που θα τολμήσουν να ψηφίσουν το εγκληματικό άρθρο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως όσοι δεν ψηφίσουν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους"

    Αυτοι που θα ψηφισουν τις αναλαμβανουν αραγε???

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]