Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιχείρηση προβοκάτσιας και πρόκλησης σε ταραχές από την... Αστυνομία;


Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν μεταξύ 01:00 – 03:00

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο κόσμος προχώρησε προς την Β.Σοφίας, ελπίζοντας να πετύχει τους βουλευτές καθώς θα βγαίνουνε από το Κοινοβούλιο. Το «φράγμα» που είχε στήσει η αστυνομία ήταν αδιαπέραστο. Οι άντρες των ΜΑΤ είχαν από αρκετή ώρα φορέσει κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Τα μεγάφωνα που έχουν στηθεί στην επάνω πλατεία, προέκταση των μεγαφώνων της «κάτω πλατείας», αναμετέδωσαν πως «το μνημόνιο μας πλήτει όλους, Έλληνες και μετανάστες». Ένα λεπτό μετά, εκτοξεύθηκαν πέτρες εναντίον των ΜΑΤ στην Β.Σοφίας. Αμέσως εκτοξεύθηκε ένα δακρυγόνο. Οι συγκεντρωμένοι απομακρύνθηκαν προς στιγμή, όμως γρήγορα επέστρεψαν και συνέχισαν τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των βουλευτών.
Λίγο αργότερα, εκτοξεύτηκαν ξανά πέτρες εναντίον των ΜΑΤ που τις ακολούθησε μαζική ρίψη δακρυγόνων, πάντα στην αρχή της Β.Σοφίας. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Η συγκέντρωση δυαλύθηκε προς στιγμήν, όμως λίγη ώρα μετά, ο μισός περίπου από τον κόσμο που βρισκόταν εκεί επέστρεψε και άρχισαν διαπλητισμοί με τα ΜΑΤ.

Κι ενώ η ένταση είχε αρχίσει να υποχωρεί, ξεκίνησε μία πρωτοφανής επιχείρηση της αστυνομίας: Αρχικά, μία διμοιρία ΜΑΤ βγήκε από τη βουλή και στήθηκε στη γωνία Ξενοφώντος και Φιλελλήνων.

Άλλες δύο εώς τρεις διμοιρίες ΜΑΤ βγήκαν από την αριστερή πλευρά της βουλής και παρατάχθηκαν στο δεξιό μέρος μπροστά στη βουλή. Το ίδιο συνέβη και από τα αριστερά. Περίπου 60 μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας, ήρθαν και στάθηκαν κατά μήκος της Αμαλίας, ανάβοντας τι σειρήνες τους και εκφοβίζοντας όσους είχανε απομείνει στο κέντρο του δρόμου, μπροστά στη Βουλή.

Στο κάτω μέρος της πλατείας, γύρω στις τρεις διμοιρίες ΜΑΤ βγήκαν από την Σταδίου και ανέβηκαν σε παράταξη την Κ.Σερβίας προς το Σύνταγμα.

Οι διμοιρίες που ήταν τοποθετημένες πέριξ της πλατείας, παρατάχθηκαν στο δρόμο μπροστά στην κάτω πλευρά της πλατείας (προέκταση της Αμαλίας) και άλλοι 40 μοτοσυκλετιστές αποκλείσαν την διαφυγή από την Αμαλίας.

Ο κόσμος που είχε απομείνει μπροστά στη βουλή, περικυκλωμένος πλέον από παντού, περίμενε την εκδήλωση προβοκάτσιας και αντεπίθεσης των ΜΑΤ. Εκτοξεύθηκαν μερικά μπουκάλια, κυρίως στην αριστερή πλευρά του δρόμου, όμως αρκετοί νεαροί συνιστούσαν ψυχραιμία και συγκρατούσαν τους πιο θερμόαιμους. Συγχρόνως, από τα μεγάφωνα, ακουγόταν η προτροπή προς τον κόσμο να παραμείνει στην πλατεία και προς τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν.

Επιπλέον, ομάδες παιδιών ψέκαζαν τα πρόσωπα των συγκεντρωμένων με μαλόξ (για την προστασία από μαζική ρίψη δακρυγόνων που ευτυχώς τελικά δεν έγινε)

Στο τέλος, καθώς η προβοκάτσια δεν εκδηλώθηκε τελικά, τα ΜΑΤ ξαναμπήκαν στη βουλή και οι μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας αποχώρησαν (ακούστηκαν πολλές, ακατάλληλες για ανηλίκους προτροπές στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας).

Άλλοι φίλοι που παρέστησαν στα γεγονότα, με πληροφόρησαν πως έγιναν δύο προσπάθειες από ομάδες ροπαλοφόρων να κινηθούν προς τη βουλή, μετά την περικύκλωση και απωθήθηκαν από διαδηλωτές.

Το προσωπικό μου συμπέρασμα είναι πως αυτή ήταν μια πρόβα τζενεράλε της αστυνομίας για τον εκφοβισμό των διαδηλωτών. Το πολύ χειρότερο σενάριο της πρόβας για αιματοκύλισμα προτιμώ να μην το σκέφτομαι.

Περιμένω (μάταια ίσως) τις αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα γεγονότα και προβλέπω με θλίψη μου πως μόνο η αριστερά θα τοποθετηθεί.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]