Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Παζάρια» συνεργασίας Αλβανών – Γκρούεφσκι

Στον αστερισμό του «πολιτικού παζαριού» κινείται από τις αρχές της εβδομάδας η πολιτική ζωή στα Σκόπια μετά τη νίκη του Νίκολα Γκρούεφσκι στις πρόωρες εκλογές της περασμένης Κυριακής που, όμως, δεν του δίνει κυβερνητική πλειοψηφία. Οι Αλβανοί θα αποτελέσουν και πάλι τον ρυθμιστικό παράγοντα στον σχηματισμό κυβέρνησης από το κεντροδεξιό VMRO DPMNE.

Ο Αλί Αχμέτι και το κόμμα του DUI, συμμετείχαν και στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις του VMRO. Ομως τώρα ο Γκρούεφσκι δεν διαθέτει αυτοδυναμία και οι Αλβανοί αναμένεται να διαπραγματευθούν σκληρά, «πάνω και κάτω» από το τραπέζι, τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Ενδεχόμενο ακυβερνησίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αποσταθεροποίηση, δεν διαφαίνεται.

Οι Αλβανοί του Αχμέτι θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, μολονότι κατηγορούν ανοιχτά τον συνεταίρο τους Γκρούεφσκι ότι με την αδιάλλακτη στάση του στο ζήτημα της ονομασίας κρατάει τη χώρα εκτός ΝΑΤΟ και Ε. Ε. Θα συγκυβερνήσουν, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια, γιατί αυτό επιβάλλει η στρατηγική της ομοσπονδοποίησης του ασταθούς κράτους, την οποία ακολουθούν πιστά. Βάσει αυτής, το πρώτο σε δύναμη κόμμα τους σχηματίζει κυβέρνηση με το σλαβομακεδονικό που θα πλειοψηφήσει, ώστε να μοιράζονται οι δύο εθνότητες την εξουσία σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ακόμα και αν η κάλπη αναδείξει σλαβομακεδονικό κόμμα κοινοβουλευτικά αυτοδύναμο, αποτελεί άγραφο νόμο η συγκυβέρνηση με τον νικητή των Αλβανών, αφού η παρουσία στο κυβερνητικό σχήμα του ισχυρότερου αλβανικού κόμματος αποτελεί εγγύηση για την αρμονική συμβίωση των δύο εθνοτήτων, αν και αυτό δεν αποσόβησε το 2001 την ένοπλη σύγκρουση των δύο πλευρών. «Είναι πάγια θέση μας τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ένα από την κάθε πλευρά, να κάνουν κυβέρνηση, αν και αυτό δεν μας αποκλείει να συζητάμε και με το δεύτερο κόμμα», έλεγε προεκλογικά στην «Κ» ο ισχυρός άνδρας του Τετόβου, ηγέτης του πρώην UCK και νυν πρόεδρος του DUI κ. Αλί Αχμέτι.

Αυτό θα γίνει και τώρα και οι ενδιαφερόμενοι έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 10 Αυγούστου για να τα βρουν σε ένα παζάρι που προβλέπεται σκληρό. Οι Αλβανοί θα αξιώσουν από τον αποδυναμωμένο Γκρούεφσκι περισσότερα υπουργεία -συνήθως προτιμούν τα οικονομικά- και θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Με μια πρώτη ματιά το διακύβευμα στις διαβουλεύσεις δεν φαίνεται να είναι άλλο από τη νομή της εξουσίας, ειδικά της οικονομικής.

Βήμα βήμα

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι Αλβανοί πάγια επιδιώκουν τη βήμα βήμα προώθησή τους στις κρατικές δομές με στόχο τη βαθμιαία αλλοίωση του σημερινού χαρακτήρα του κράτους, προοπτική που ερεθίζει αφάνταστα το σλαβομακεδονικό στοιχείο, το οποίο όμως δεν μπορεί και να το αποτρέψει, δεδομένης μάλιστα και της πληθυσμιακής επέλασης των Αλβανών. Διεκδικούν ο Αχμέτι και το κόμμα του να συμμετέχει ομοεθνής τους ακόμη και στον πολύ στενό πυρήνα της κυβέρνησης Γκρούεφσκι που χειρίζεται το άκρως ευαίσθητο ζήτημα της διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα. Εν κατακλείδι, κατά το Τέτοβο, η σλαβομακεδονική πλευρά δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει μόνη της για τίποτα πλέον. Σε αυτό το πνεύμα διαβούλευσης και πιθανότατα συγκυβέρνησης με τον Αλί Αχμέτι, ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεν αναμένεται να μεταβάλει σημαντικά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του.

Το μήνυμα εξάλλου από τις Βρυξέλλες την επομένη κιόλας των εκλογών, που κατά τους ξένους παρατηρητές διεξήχθησαν με άψογο για τα τοπικά δεδομένα τρόπο, ήταν σαφές: «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να προβεί εσπευσμένα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στην πορεία προς την Ε. Ε.», ανάφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και η επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ε. Ε. Κάθριν Αστον, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη μέτρων προκειμένου να διασφαλιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό το τελευταίο δεν μπήκε καθόλου τυχαία στη δήλωση των αξιωματούχων της Ε. Ε. καθώς στις σχέσεις καλής γειτονίας εντάσσουν οι Ευρωπαίοι τη διευθέτηση τη εκκρεμότητας της ονομασίας.

Σφήνα στα Σκόπια από τη Σόφια για την ονομασία

Βουλγαρική παρέμβαση στο θέμα της ονομασίας της FYROM εκδηλώθηκε με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια.

Ο πρόεδρος κ. Γκιόργκι Παρβάνοφ, από τη Σλοβενία όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, δήλωσε ότι η Σόφια δεν συμφωνεί με τον γεωγραφικό προσδιορισμό του ονόματος, καθώς όπως είπε αυτό μπορεί να προκαλέσει ένταση στη Βουλγαρία εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών.

«Ονομασίες του τύπου «Βόρεια Μακεδονία» ή «Ανω Μακεδονία» πρέπει να σχολιάζονται υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι μέρος της Ανω ή της Βόρειας Μακεδονίας, είναι και η Μακεδονία του Πιρίν, η οποία βρίσκεται στην επικράτεια της Βουλγαρίας. Τίθεται το ερώτημα τι θα έλεγε ο πληθυσμός που κατοικεί σ’ αυτό το μέρος της Βουλγαρίας», σχολίασε ο κ. Παρβάνοφ, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει:

«Ας καταλήξουν οι φίλοι μας σε κοινή ονομασία κι εμείς οι Βούλγαροι θα βρούμε τρόπο να εκφράσουμε την εποικοδομητική μας θέση».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίσημη αντίδραση της Σόφιας στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια «να εργαστεί υπέρ των καλών γειτονικών σχέσεων», σχόλιο διόλου τυχαίο δεδομένου ότι οι κατά καιρούς αλυτρωτικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της FYROM έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Σόφιας εκλαμβάνοντές τες ως ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας.

Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως ανεξάρτητο κράτος με τη συνταγματική της ονομασία, δεν αναγνωρίζει όμως την ύπαρξη μακεδονικού έθνους θεωρώντας ότι αποτελεί βουλγάρικο φύλο.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]