Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση Παπανδρέου στραγγαλίζει την οικονομία

  • Πάνω από 6 δισ. ευρώ χρωστάει το ελληνικό δημόσιο σε ιδιώτες

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, πάνω από 6 δισ. ευρώ συνεχίζει να χρωστάει το ελληνικό δημόσιο σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου οι οφειλές διαμορφώθηκαν στα 6,1 δισ. ευρώ, από 6,2 δισ. ευρώ που ήταν τους πρώτους τρείς μήνες του έτους, βάσει των στοιχείων που υπέβαλε το σύνολο, σχεδόν, των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη επτά ασφαλιστικά ταμεία που δε δίνουν λογαριασμό, δύο ΔΕΚΟ και αρκετά μικρά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πιο πολλά χρήματα οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία με 2,54 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με χρέη 1,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων μόνο τα 120 εκατ. ευρώ είναι παλαιές οφειλές). Τα υπουργεία οφείλουν 892 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 548 εκατ. ευρώ είναι οφειλές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν 738 εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα 206,9 εκατ. ευρώ.

Ως ληξιπρόθεσμες οφειλές θεωρούνται τα ποσά που οφείλει το κράτος σε ιδιώτες και δεν έχουν εξοφληθεί μετά την παρέλευση 90 ημερών από την κανονική ημερομηνία εξόφλησης.

Τα ποσά αυτά δεν έχουν ακόμη φανεί στο έλλειμμα και θα το επιβαρύνουν όταν εξοφληθούν. Αποτελούν μάλιστα, έναν από τους λόγους αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν, ότι οι οφειλές αυτές προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία, καθώς πρόκειται για ποσά που χρωστάει το κράτος σε επενδυτές, προμηθευτές, ιδιώτες, συμβασιούχους και επιτείνουν το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΕΙΝΑΙ ΤΟ 4% του ΑΕΠ! Για να λενε οτι μειωσαν το ελλειμμα απο 14 σε 10% και να ισχυρισθουν οτι ειχαν αποτελεσμα τα μετρα.... Εκαναν δηλαδη ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ!!!
    ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]