Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελικά, μήπως το ευρώ μας βλάπτει περισσότερο από όσο μας λένε;

  • Εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας
Το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών το διάστημα ΙΑΝ-ΝΟΕ 2010 σε χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή σε χώρες που μοιράζονται το ίδιο μ’ εμάς νόμισμα, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) Α.Ε., μετά από επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ, είναι το ακόλουθο:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 11,3%

ΙΤΑΛΙΑ 10,9%

ΚΥΠΡΟΣ 7,2%

ΓΑΛΛΙΑ 3,8%

ΙΣΠΑΝΙΑ 2,5%

ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2,4%

ΒΕΛΓΙΟ 1,5%

ΑΥΣΤΡΙΑ 1,0%

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 0,8%

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,7%

ΣΛΟΒΕΝΙΑ 0,6%

ΣΛΟΒΑΚΙΑ 0,3%

ΜΑΛΤΑ 0.2%

ΙΡΛΑΝΔΙΑ 0,2%

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 0,1%

ΕΣΘΟΝΙΑ 0,0%

ΣΥΝΟΛΟ=43,5%

Το συμπέρασμα είναι ότι το 56,5% των εξαγωγών μας κατευθύνεται σε χώρες εκτός ΟΝΕ, γεγονός που σημαίνει ότι ένα ισχυρό ευρώ κάθε άλλο παρά τις ευνοεί. Το αντίθετο μάλιστα. Και τούτο για δυο λόγους: 1. λόγω της συστηματικής αύξησης των εμπορικών μας ελλειμμάτων εξ αιτίας του ίδιου του ευρώ, (δειτε για παράδειγμα, το παρακάτω γράφημα), και 2. διότι ένα ισχυρό ευρώ, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της οικονομίας μας, μάς θέτει σε ακόμα δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους εκτός ΟΝΕ εμπορικούς μας εταίρους, οι οποίοι είναι και οι πολυπληθέστεροι.



Το ευρώ λοιπόν, πέρα από τη συμβολική του αξία, σαν εργαλείο δυνητικής ενοποίησης λαών ενός συγκεκριμένου χώρου, πόση πραγματική αξία έχει για τη χώρα μας;
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]