Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Soft power, smart power and no power


Πολύ της μόδας έχει γίνει ο όρος της «ήπιας ισχύος» (soft power), που παραπέμπει στην πολιτιστική ηγεμονία και στην ικανότητα συγκρότησης συμμαχιών οι οποίες δεν βασίζονται μόνο στη δύναμη, αλλά και στη συναίνεση. Ο Τζόζεφ Νάι τον πρωτοείπε και κατά την άποψή του η εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση μιας ψυχολογικής ισορροπίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ήπια ισχύ» περιλαμβάνει και η τρομοκρατία». Η δύναμη του Mπιν Λάντεν δεν βασιζόταν τόσο στη στρατιωτική ικανότητα ή στους οικονομικούς πόρους, όσο στην απήχηση που είχε ο λόγος του σε μια μερίδα των Μουσουλμάνων. Το τέλος του καταρρίπτει τον μύθο του αήττητου που τον περιέβαλε, και κατά συνέπεια την ήπια ισχύ του. Αποφασιστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε χωρίς αμφιβολία η στρατιωτική δύναμη.

Η στάση του Ομπάμα είναι όμως και ένα παράδειγμα «ευφυούς ισχύος» (smart power), δηλαδή του συνδυασμού της στρατιωτικής δύναμης και της ήπιας ισχύος. Πλέον, όλοι προεξοφλούν μια δεύτερη θητεία για τον Ομπάμα, ειδικά από τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει και αντίπαλο δέος

Το ερώτημα είναι τώρα αν ο Ομπάμα να τηρήσει την υπόσχεσή του και να αρχίσει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Η Αμερική διέρχεται έναν από τους ψυχολογικούς κύκλους που σχετίζονται με το σύνδρομο της παρακμής. Έχουμε δει διάφορους παρόμοιους κύκλους στο παρελθόν, και αποκαλύπτουν περισσότερα για την ψυχολογία, παρά για τη δύναμη. Απομένει να δούμε αν η αποκατάσταση αυτής της ψυχολογικής ισορροπίας θα συμβάλλει στην οικονομική ανάταξη. Και είναι βέβαιο ότι αν το οικονομικό κλίμα αντιστραφεί στην Αμερική θα συμπαρασύρει και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ελάχιστα όμως θα επηρεάσει οποιαδήποτε θετική διεθνής οικονομική εξέλιξη τα καθ’ ημάς. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του, έχοντας εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα, έχουν οδηγηθεί σε μια κατάσταση no power. Τις εξελίξεις κινούν οι διεθνείς Οργανισμοί, οι κεντρικές Τράπεζες, τα μεγάλα funds που έχουν στοιχηματίσει υπέρ ή κατά της χρεοκοπίας της χώρας, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, όλοι έχουν λόγο και ισχύ, εκτός από την εκλεγμένη ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Οσάμα είχε το soft power, o Ομπάμα το smart power και ο “Ω, μάμα” το no power.

Έκαστος στο είδος του, θα αφήσει εποχή…

Μικρός Οδυσσέας



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]