Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποσότητα μαμούθ φυσικoύ αερίου διαθέτει η περιοχή της Κύπρου


Ποσότητα μαμούθ φυσικό αέριο διαθέτει η περιοχή της Κύπρου με βάση την παρουσίαση που έκανε στο Χιούστον ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας.Στην ομιλία του, ο κ. Κασίνης είπε ότι στην περιοχή της Κύπρου υπάρχουν περίπου 1,68 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο, λέγοντας ότι είναι ολοκληρωμένο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα γι' ανανέωση των αδειών εξόρυξης δύο φορές για τρία χρόνια την κάθε φορά. Ο κ. Κασίνης είπε ότι πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοινών κοιτασμάτων με Ισραήλ.

Ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσης των υπόλοιπων οικοπέδων, είπε, αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Με την ανεύρεση κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου, είπε, η Κύπρος μπορεί να καταστεί κέντρο φυσικού αερίου στην περιοχή, αφού σίγουρα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για παραγωγή στα μέσα του 2014, και του χερσαίου τερματικού μέχρι το 2019. Εντυπωσιακή όμως ήταν και η ομιλία του Αντιπροέδρου του του Διεθνούς Τμήματος της Noble Energy. Ο Τέρι Γκέρχαρντ, χαρακτήρισε την Κύπρο «εξαίρετη» χώρα, η οποία βρίσκεται στο χείλος μιας επανάστασης στον τομέα του φυσικού αερίου. Είπε ότι η Noble Energy είναι πολύ ενθαρρυμένη για τις προοπτικές για την Κύπρο και η αισιοδοξία αυτή έγκειται στο γεγονός ότι έγιναν οι πρόσφατες ανακαλύψεις στο Λεβιάθιαν. Αναφέρθηκε στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, λέγοντας ότι έχει τεράστιες προοπτικές και θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο αυτό το κέντρο θα χρησιμοποιηθεί.

«Ενδεχομένως αυτό να είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κύπρου, με μεγάλα οφέλη και πλεονεκτήματα. Θα διασφαλίσει μειωμένα τέλη ενέργειας στη ντόπια αγορά, η ενέργεια θα είναι καθαρή, ενώ θα προσφέρει στην Κυβέρνηση ένα σημαντικό και σταθερό εισόδημα από τα κέρδη για πολλά χρόνια. Θα είναι επίσης, η μεγαλύτερη επένδυση, ενώ θα προσφέρει μακροπρόθεσμη εργοδότηση σε μεγάλο αριθμό ατόμων.

Την ίδια στιγμή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ, Σαούλ Ζέμαχ, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητα του Ισραήλ να συνεχίσει τις προσπάθειες για συνεργασία με την Κύπρο για την ανάπτυξη κοινών υποδομών για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στη λεκάνη Λεβάντ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε συνάντηση με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ» στο πλαίσιο του Συνεδρίου Υπεράκτιας Τεχνολογίας (Offshore Technology Conference) που πραγματοποιείται στο Χιούστον του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις του Ισραήλ σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο αλλά και στην προοπτική για περαιτέρω επενδύσεις. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο, μια επανάσταση στο αρχικό της στάδιο» είπε, και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή πέραν του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει το Ισραήλ προέρχεται από το φυσικό αέριο, με τη χώρα του να επιθυμεί να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 60%.

Στην ομιλία του, ο ΓΔ του ισραηλινού Υπουργείου Εθνικών Υποδομών ανέφερε ότι η χώρα του σκέφτεται να συνεργαστεί με την Κύπρο για την από κοινού ανάπτυξη των υποδομών στην περιοχή, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν ανησυχίες για τη συνεργασία με την Κύπρο, δεδομένης της ύπαρξης του πολιτικού προβλήματος στο νησί, ο Ζέμαχ απάντησε πως με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορεί κάποιος να επιλέξει τον αδερφό του, δεν μπορεί να επιλέξει και τους γείτονες του, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου θα καταστεί εφικτή. Υπενθύμισε δε ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε στο ανώτατο επίπεδο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ και πως έγιναν επαφές αντιπροσωπειών και στις δυο χώρες και υπογράμμισε τη σημασία και για τις δύο χώρες της Συμφωνίας για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), γεγονός, που όπως είπε, ενισχύει την εμπιστοσύνη των εταιρειών. Επεσήμανε παράλληλα ότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Εχουμε μια επίσημη συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα που ανακαλύφτηκαν στην υποθαλάσσια περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά του λιμανιού της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ από την κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy και ισραηλινών εταιρειών ανέρχονται στα 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα υποθαλάσσιων αποθεμάτων που ανακαλύφτηκαν στα τελευταία 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών υπολόγισε πρόσφατα πως αποθέματα πέραν των 120 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου βρίσκονται στην υποθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]