Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

FT Deutschland: “Πώληση κρατικής περιουσίας συνιστά στην Αθήνα το ΔΝΤ”

Επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και επιτάχυνση της αξιοποίησης δημόσιων πόρων ζητά το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times.

Στο δημοσίευμα με τίτλο “Η Ελλάδα να προβεί σε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις”, αναφέρεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι η μείωση του ελληνικού χρέους περνά μέσω από μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Αντόνιο Μπόρχες, υποστήριξε την Πέμπτη ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που διαθέτουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό δημιουργεί δυνατότητες, που δεν υπάρχουν αλλού», επεσήμανε, καθώς το δημόσιο χρέος είναι «πολύ μεγάλο» και η δημόσια περιουσία «πολύ, πολύ μεγάλη».

Μέσω του Μπόρχες, το ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις του προς την ελληνική κυβέρνηση για ταχεία μείωση του χρέους της. Άλλωστε, ήδη η χώρα μας, στα πλαίσια του Μνημονίου, έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την υλοποίηση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, στα πλαίσια μείωσης του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί στο 8,1%.

Η υλοποίηση των στόχων ωστόσο φαντάζει ανέφικτη, λόγω των μεγάλων πολιτικών αντιδράσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Συντονισμένες πιέσεις από ΔΝΤ και Βερολίνο

Σύμφωνα με τον Μπόρχες, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ακίνητη περιουσία 280 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συμμετοχές σε εισηγμένες καθώς και άλλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή της. Πιέσεις προς τη χώρα μας ασκεί και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλώντας την Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2012.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ κινείται και η γερμανική καγκελαρία, που δια στόματος υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επιβολή σκληρής λιτότητας στη χώρα, εφόσον θελήσει να λάβει επιπλέον ενισχύσεις.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Απλη ερωτηση στους φωστηρες του ΔΝΤ:
    Οταν εδω και 15 χρονια τουλαχιστο λαμβανουν χωρα συνεχως αποκρατικοποιησεις,γιατι το ελλειμα και το χρεος αυξανονται αντι να μειωνονται??
    Τι θα αλλαξει τωρα??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]