Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τί έρχεται; Οι ευρωπαϊκές τράπεζες "ξεφορτώνονται" Ελληνικά ομόλογα


Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σπεύδουν να μειώσουν την έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο προσεχές διάστημα ("κούρεμα", επιμήκυνση κλπ κλπ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και πιστοί, έως πρόσφατα "σύμμαχοί" μας, όπως οι γαλλικοί όμιλοι, έχουν κάνει αρκετές σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα, σήμερα, το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους να έχει πέσει στα επίπεδα των περίπου 20 δισ ευρώ, από 60 δις που ήταν πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν δηλαδή ξεκίναγε αυτή η περιπέτεια.

Αντίστοιχη ήταν και η κίνηση που έκαναν τα γερμανικά τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Εν προκειμένω, η έκθεση τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου περιορίστηκε σε λίγο πάνω από 10 δισ ευρώ.

Πριν από έναν χρόνο, το αντίστοιχο ποσό διαμορφώνονταν πέριξ των 40 δισ ευρώ. Κάτω κι από τα 10 δισ ευρώ, έχει περιορισθεί πλέον η έκθεση των βρετανικών τραπεζών, ενώ υπάρχουν και οι ιταλικές οι οποίες φρόντισαν να μηδενίσουν την οποιαδήποτε έκθεση τους, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι τα ιταλικά ΜΜΕ ήταν αυτά τα οποία "φώναζαν" περισσότερο δυνατά απ όλα για τον κίνδυνο το ελληνικό χρέος να προκαλέσει προβλήματα στο τραπεζικό τους σύστημα, τη στιγμή που το τελευταίο είχε φροντίσει να ρευστοποιήσει από την πρώτη στιγμή κάθε ελληνική συμμετοχή του.

Για την ιστορία και όχι μόνο θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ανάλογη κίνηση με τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια έκαναν κι όλα τα επενδυτικά funds της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, το ισχυρότερο κρατικό, και συγκεκριμένα το νορβηγικό, έχει περιορίσει την ελληνική του έκθεση σε κάτι λιγότερο από 0,4%. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα funds.

  • Μήπως η Ευρώπη "ξεφορτώνεται" την Ελλάδα;
  • Μήπως έχουν δρομολογηθεί "εξελίξεις" τέτοιες που θα οδηγήσουν σε "μοναχικό δρόμο" την Ελληνική οικονομία;
  • Μήπως η δραχμή δεν είναι πλέον κατάρα, αλλά αναγκαστικός προορισμός για την Ελλάδα;

Αυτές τις ερωτήσεις έρχεται να ενισχύσει με σημερινές δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι "η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει και τα όριά της".

"Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της, αν ο κόσμος (στην Ευρώπη) αποκτήσει την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδεικνύει την αναγκαία αποφασιστικότητα", είπε ο Γιούνκερ.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι είναι κάθετα αντίθετος στη συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ επισήμανε πως μια ενδεχόμενη ήπια αναδιάρθρωση δεν θα είναι μεμονωμένο μέτρο, αλλά θα αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Αυτό που με ενοχλεί πάρα πολύ είναι ότι ονομάζουν τα τοκογλυφικά δάνεια βοήθεια και αλληλεγγύη και έχουν οι Ευρωπαίοι την εντύπωση πως πληρώνουν για να ζουν καλά οι άχρηστοι Έλληνες.
    Υπάρχει άραγε κάποιος που να τους πει την αλήθεια;
    Πού είναι οι έγκριτοι σκεπτόμενοι δημοσιογράφοι της δύσης;
    Γιατί δεν τους λένε πως πάνε να ληστέψουν τον ελληνικό πλούτο και πως μετά που θα τελειώσουν μαζί μας θα πάρουν σειρά και άλλα έθνη και μάλιστα και οι ίδιοι αφού όλες οι χώρες έχουν έλλειμμα;
    Αλλά όλα αυτά και η υπεροψία τους μου φαίνεται πως θα καταλήξουν στον πνευματικό νόμο που βλέπουμε να επαληθεύεται στην καθημερινή ζωή και θα επαληθευτεί και σε επίπεδο κρατών: ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται (σας θυμίζει κάτι ή κάποιον; ας πάρουν και οι επόμενοι σειρά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τελος του πετρελαιου φερνει το τελος της αναπτυξης και της υπερκαταναλωσης. Η φαση της αφρικανοποιησης και κινεζοποιησης των λαων της Δυσης εχει αρχισει, με τη μεθοδο του μαρτυριου της σταγονας. Δεν υπολογισαν ομως οτι ο μεσος αστος ξερει. Ξυπναει. Κλεινει την τηλεοραση και δεν βαζει το χερι στην τσεπη για να συντηρησει αυτο το σαπιο κατεστημενο. Ειμαστε ετοιμοι να πολεμησουμε για εναν ελευθερο και δημοκρατικο κοσμο αν οχι για μας, για τα παιδια μας και τα παιδια των παιδιων μας.

    globalfreedomnow_wordpress_com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μηχανισμός για να ξεφορτωθούν τα ομόλογα:
    Βημα1: μας δίνουν δανεικά
    Βήμα2: αυξάνεται το χρέος μας
    Βημα3: με τα δανεικά επαναγοράζουμε τα ομόλογα σε τιμή που τους συμφέρει πριν απο την λήξη τους
    Βημα4: Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για εξόφληση του νέου χρέους μέσω των διαδικασιών των ιδιωτικοποιήσεων.

    Απο το ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε. Απλώς θα πουλάμε σε συμφέρουσα τιμή. Χραειαζόμαστε καλή διαπραγματευτική ομάδα. Αυτή δεν βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]