Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το πιστόλι στον κρόταφο!

Πολύ βαρύ συνεχίζει να είναι το κλίμα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εναντίον της χώρας μας. Ενώ στην Ελλάδα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα προβλήματα συντονισμού της κυβέρνησης και στις μάλλον άνευ αντικειμένου στην παρούσα φάση εικοτολογίες περί προκήρυξης ή μη πρόωρων εκλογών, με διάφορα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να προσπαθούν εμμέσως να προβληθούν ως ικανοί διάδοχοι του Γιώργου Παπανδρέου, στην Ευρώπη συζητείται και ουσιαστικά χαράσσεται το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας.

Το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διεξάγεται αυτή η συζήτηση δεν είναι καθόλου καλό, καθόλου ευνοϊκό. «Πρέπει να μπει το όπλο στον κρόταφο της Αθήνας (!)», ήταν π.χ. ο εντυπωσιακά σκληρός τίτλος κύριου άρθρου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει καθαρό ότι θέλει να σταματήσει τη χρηματοδότηση και να αφήσει την Αθήνα να πέσει αν δεν κάνει το δικό της τμήμα της δουλειάς». Ουσιαστικά όμως προβλέπει ότι όλα αυτά είναι μάταια, γιατί «η χρεοκοπία είναι αναπότρεπτη».

Καμιά παρηγοριά δεν έρχεται και πέραν του Ατλαντικού. Η χθεσινή «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και αυτή σε κύριο άρθρο της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το αβάστακτο φορτίο της Ελλάδας» ήταν κατηγορηματική στο συμπέρασμά της: «Αποτυγχάνει η διάσωση της Ελλάδας εκ μέρους της ΕΕ»!

Οι Γερμανοί είχαν ρίξει χθες λίγο τους τόνους κατά της χώρας μας, ενώ κάποιοι πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο δεν απέφυγαν σχολιασμούς με δόση ειρωνείας. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ανοίξει κανείς για την Ελλάδα τα... βασιλικά ταμεία!», δήλωσε στη «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, υπεύθυνος για ζητήματα προϋπολογισμού του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ. «Μια δεύτερη μερίδα δανείου για την Ελλάδα πολύ δύσκολα θα περνούσε από το Κοινοβούλιο», προσέθεσε.

Ο υπεύθυνος για δημοσιονομικά θέματα του άλλου κυβερνητικού κόμματος, των Ελευθέρων Δημοκρατών, Χέρμαν Οτο Ζολμς, δήλωσε κι αυτός ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα το σπρώξιμο χρημάτων». Βλέπει δύο λύσεις - είτε να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη είτε να κάνει αναδιάρθρωση του χρέους της τώρα.

Η Ισπανία, η οποία καίγεται για την κατάσταση της Ελλάδας, γιατί γνωρίζει άριστα πως αν καταρρεύσει η χώρα μας, θα βρεθεί αυτή στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας, με μηδαμινές πιθανότητες απόκρουσης της επίθεσης εναντίον της, έχει διαφορετική συμπεριφορά. «Η Μέρκελ σπεύδει στις Βρυξέλλες εξαιτίας της επιδείνωσης της ελληνικής κρίσης», ήταν π.χ. ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς».

Το κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας ήταν ριζικά διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Οχι στην εκτίμηση της κατάστασης της Ελλάδας, αλλά στην προσέγγιση των αιτίων της ελληνικής κρίσης σήμερα και της αποτυχίας του Μνημονίου. «Ελληνική κατάρρευση» είναι ο τίτλος του άρθρου, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: «Η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου στο χείλος της δημοσιονομικής κατάρρευσης» είναι η πρώτη κιόλας πρόταση του άρθρου αυτού.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι, όμως, η περαιτέρω προσέγγιση του θέματος: «Τα γεγονότα είναι πως οι κρίσεις χρέους δεν έχουν τελειώσει και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σχεδίου διάσωσης. Μπορεί και πρέπει να συζητηθεί γιατί το ελληνικό σχέδιο διάσωσης αποτυγχάνει παταγωδώς. Υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες για το ότι ο κύριος λόγος είναι πως τα σχέδια σωτηρίας δεν είναι καλά σχεδιασμένα - πράγμα που ίσως οφείλεται στον δημοσιονομικό φονταμενταλισμό της Γερμανίας και στη ριζοσπαστική πολιτική ουράς της Γαλλίας», τονίζει η ισπανική εφημερίδα.
«Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει τα βαριά σφάλματα διαμόρφωσης των σχεδίων διάσωσης χωρών με προβλήματα χρηματοοικονομικής επάρκειας... Οι απαιτήσεις δημοσιονομικής προσαρμογής και το κόστος των δανείων που λαμβάνουν αποτελούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις πληγείσες οικονομίες. Γι' αυτό τον λόγο είναι αναγκαίο η ΕΕ να μεταρρυθμίσει τα συστήματα διάσωσης, ώστε να διασώζουν την οικονομία της πληγείσας χώρας αντί να τη βουλιάζουν», υπογραμμίζει.
Επιτέλους, πέντε σωστές κουβέντες!

«ΡΙΓΜΕΝΟΙ»
Έξαλλοι οι Γάλλοι κατά Γιώργου Παπανδρέου

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ του ελληνικού χρέους δεν θέλουν να ακούσουν ούτε γι' αστείο οι γαλλικές τράπεζες και η γαλλική κυβέρνηση. Τάσσονται αναφανδόν υπέρ της χορήγησης νέου δανείου στην Ελλάδα από τον μηχανισμό της ΕΕ. Γι' αυτό και πνέουν μένεα κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου, επειδή έχουν πληροφορίες ότι συζητά μυστικά με το Βερολίνο για την κατάρτιση σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σαν να μην έφτανε αυτός ο λόγος προστριβών, τις τελευταίες μέρες οι Γάλλοι αισθάνονται «ριγμένοι» από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς αναιρεί υποσχέσεις που τους είχε δώσει και φαίνεται να δίνει στους Γερμανούς τη μερίδα του λέοντος.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]