Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είμαστε ήδη μόνοι αφού η Ευρώπη πήρε αποστάσεις...

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το πορτογαλικό πακέτο διάσωσης, μαζί με το διαρκές ξεφόρτωμα ελληνικού χρέους που συστηματικά γίνεται από διάφορες χώρες, δημιουργούν τις τελικές προϋποθέσεις για τη θωράκιση της ευρωζώνης από τον... «ελληνικό ιό».

Το ευρώ δεν φοβάται πια την ελληνική πτώχευση ή έξοδο και αυτό ακριβώς είναι το νόημα των νέων απαιτήσεων που θέτει η τρόικα για την πέμπτη δόση. Τώρα, είμαστε μόνοι. Εμείς και οι αποφάσεις μας.

Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας αν πιστεύουμε ότι μια ενδεχόμενη πτώχευση ή έξοδός μας από το κοινό νόμισμα θα προκαλέσει κάποιου είδους σεισμό σε αυτό. Το ευρώ δεν έχει πλέον πρακτικά κανένα αληθινό κίνδυνο από την ελληνική υπόθεση. Το «ντόμινο» του νότου έχει ήδη αποφευχθεί, η Ελλάδα είναι μια κατηγορία από μόνη της και, αν γίνει το κακό, η επίδραση στη σταθερότητα και την αξία του κοινού νομίσματος ασφαλώς θα υπάρξει, αλλά θα είναι ελεγχόμενη, περιορισμένη και βραχυχρόνια.

Αν συμβεί το κακό στην Ελλάδα, το ευρώ θα στηριχθεί αμέσως τόσο πολύ από τη Γερμανία και τις άλλες ισχυρές χώρες, που σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι «καθάρισε» από ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα, το κοινό νόμισμα γρήγορα θα καταλήξει ισχυρότερο απ’ ότι πριν. Η σχετική «πρόβα» έγινε πριν από δύο εβδομάδες με πολύ μεγάλη επιτυχία, μετά τα δημοσιεύματα για την έξοδο: η πτώση και η άνοδος μέσα σε λίγες ώρες ήταν πολύ χαρακτηριστικές…

Τι μας έκανε όμως τόσο διαφορετικούς από τους Πορτογάλους; Τρία δεδομένα: πρώτον, ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ πιο βαρύ. Δεύτερον, ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στην αντιμετώπισή του. Τρίτον, ότι κι αυτά που έχει επιχειρήσει η κυβέρνηση να κάνει, τα έχει αφήσει στα μισά, έχει μείνει στα λόγια αλλά δεν έχει φτάσει στα έργα. Αποτέλεσμα, η ελληνική αξιοπιστία να έχει πλήρως καταρρακωθεί.

Η απαίτηση των δανειστών για έγγραφες δεσμεύσεις της χώρας εν όψει της επόμενης δόσης, κάτι που ήδη έχουν λάβει από την Πορτογαλία ανεξάρτητα από το εκεί εκλογικό αποτέλεσμα, ένα πράγμα δηλώνει: ότι είναι πλέον έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης. Και, φυσικά, δεν τους ενδιαφέρει το τι θα προκαλέσει αυτή η απαίτηση μέσα στην Ελλάδα. Δεν είναι πια εκεί το θέμα τους, αφού έχουν πετύχει να χτίσουν τις άμυνες του ευρώ από το ελληνικό πρόβλημα.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι από τη στιγμή που εγείρουν μια απαίτηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές και, ακολούθως, πιθανότατα, σε κυβερνητική αστάθεια, προεξοφλούν ότι μπορούν εκείνοι να την αντέξουν. Προεξοφλούν ότι η χρεοκοπία είναι γι' αυτούς, για τις δικές τους προτεραιότητες, έννοια ελεγχόμενη.

Αυτό δηλώνει η απαίτηση. Ξέρουν πολύ καλά ότι η χώρα μπορεί να μπει στο πολιτικό και δημοσιονομικό χάος. Δεν τους αφορά πια. Πιθανότατα εκτιμούν ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν αν «τελειώνουν» μαζί μας, παρά αν συνεχίσουν.

Αυτά, πρέπει να τα έχουμε βάλει πολύ καλά στο μυαλό μας πριν πάρουμε αποφάσεις που θα σφραγίσουν αρνητικά τη μοίρα μας για πολλές δεκαετίες και θα μας οδηγήσουν σε συνθήκες ζωής τραγικές, από τις οποίες δεν υπάρχει επιστροφή.

Και οφείλουμε να έχουμε κάτι ακόμα στο μυαλό μας: Αν γίνει η καταστροφή της πτώχευσης ή της εξόδου από το ευρώ, ούτε κυβέρνηση θα είναι εδώ για να της ζητήσει κανείς τον λόγο που δεν τα κατάφερε, ούτε αντιπολίτευση να τη ρωτάνε γιατί δεν συναίνεσε. Δεν θα έχει μείνει τίποτα από αυτά. Δεν θα υπάρχει κανείς να του ζητηθούν ευθύνες…

Το μόνο που θα έχει μείνει θα είναι μια χώρα ερείπιο κι ένας λαός που θα έχει γυρίσει 60 χρόνια πίσω, παλεύοντας να ξαναρχίσει από το μηδέν, αφού θα έχει χάσει τα πάντα. Αλλά τα πάντα. (100greekblogs.blogspot.com)

Αναδιάρθρωση με αντάλλαγμα εκποίηση της δημόσιας περιουσίας!

Ευρωπαϊκό σφυροκόπημα στην Αθήνα προκειμένου να εφαρμόσει όσα υπόσχεται!
Χειροτερεύει σε καθημερινή βάση η σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω σειράς κακών και αποτυχημένων χειρισμών της Ελληνικής κυβέρνησης. Όχι μόνο η “τρόϊκα” (IMF,ECB,EU) επιμένει στην ενίσχυση των μέτρων και την προώθηση νέων προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσόν των 50 δις ευρώ ως το 2015, κάτι που θα σημάνει μείωση του χρέους κατά 20% αλλά ο νέος όρος για τη συγκέντρωση όλων των αξιών (κινητών και ακινήτων) του Ελληνικού Δημοσίου σε μια εταιρία αξιοποιησής τους, θα σημάνει στην ουσία το πέρασμα της περιουσίας του Δημοσίου σε κατάσταση ενεχυριασμού.
Αυτό προκειμένου ν’ αποφασίσουν να παραχωρήσουν το 2012 τα 23 δις ευρώ που θα έχει η χώρα αναάγκη επιπλέον του ποσού που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ταυτόχρονα, η “τρόϊκα” απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει τις καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κι όχι όπως ψευδώς αναφέρει η Αθήνα την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων στην οποία η ίδια… αντιστέκεται.


Εκεί όμως που για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα και δεν πρέπει να αποκλειστεί μαι γιγαντιαία σύγκρουση έσω-κομματικών συμφερόντων με επιπτώσεις στη δική μας καθημερινότητα είναι η απαίτηση της “τρόϊκα” για πώληση άμεσα όλων εκείνων των εταιριών του Δημοσίου που είναι εισηγμένες .

Αυτό γιατί είναι εύκολο να πωληθούν καθώς είναι στο Χρηματιστήριο ενώ έχουν -λόγω της κρίσης- και ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο χάνει τον έλεγχο των δημοσίων επιχειρήσεων (που ως τώρα διαχειρίζονταν ουσιαστικά οι συνδικαλιστές) αλλά υποχρεώνεται να τις δώσει σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα πράγματα είναι τόσο κρίσιμα ώστε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να παραδέχεται για πρώτη φορά ότι, σήμερα, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, και να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μιας ήπιας αναδιάρθρωσης στο μέλλον, εφόσον και οι τλευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης αποτύχουν.

Αλλά ακόμη και σε καταστάσεις όπως αυτή, η κυβέρνηση αδυνατεί να αυτο-ελεγχθεί. Έτσι χθες ο μεν υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης στην Κίνα όπου βρίσκεται για επίσκεψη ανακοίνωσε με δική του πρωτοβουλία ότι βαδίζουμε σε “ήπια αναδιάρθρωση” προκαλώντας χάος στις αγορές και πτώση του ευρώ για μερικές ώρες ως ότου εξέδωσε “διάψευση” και ζητώντας από το πρακτορείο “Ρωϋτερς” να κάνει το ίδιο. Αλλά παρόμοια ανακοίνωση έκανε και η υπουργός Εργαίας κα Κατσέλη, επιτείνοντας τη σύγχυση καθώς προς στιγμή θεωρήθηκε ότι πρόκειται για ωργανωμένο κυβερνητικό παιχνίδι.


Συναίνεση εκ των υστέρων


Πανικόβλητη τώρα η ηγεσία της ΕΕ από την αδυναμία της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, επιχειρεί να δεσμεύσει με πολλαπλές δηλώσεις του Όλι Ρεν και του Ζ.Κ. Γιουνέρ, την ηγεσία της ΝΔ και ειδικότερα τον Αντώνη Σαμαρά καθώς θεωρούν υψηλή την πιθανότητα να βρεθεί επικεφαλής της Ελληνικής κυβέρνησης στα δυο – τρία επόμενα εξάμηνα. Για το λόγο αυτό επιθυμούν να δεσμευθεί ότι θα ακολοθήσει τις επιταγές του Μνημονίου χωρίς να επιχειρήσει επαναδιαπραγματάτευση.
Στη γραμμή αυτή η κυβέρνηση, επιχειρεί να εμφανίσει σαν υπεύθυνο των δικών της αδυναμιών τον Α. Σαμαρά και τη ΝΔ αφού με προκλητικές δηλώσεις τόσο του ίδιου του Γ. Παπανδρέου όσο και των Γ. Πεταλωτή και Γ. Παπακωνσταντίνου της έχει αφαιρέσει το τεκμήριο της “καλής πίστης”.

Οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων

Το επίπεδο των απαιτήσεων το εξέφρασε ανάμεσα σ άλλους αποκαλυπτικά και ο Φινλανδός υπ. Οικονομικών κ. Κατάϊνεν που κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις. «Έως τώρα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, παρόλο που αυτό προβλέπεται στο οικονομικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός κατά την άφιξή του στο χώρο της συνόδου. Ο κ. Katainen πιστεύει ότι εγγυήσεις μπορούν να αναζητηθούν και στην περίπτωση της Ελλάδας, εφόσον η τελευταία ζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια. «Η Φινλανδία στις αρχές της δεκαετίας του 90 έβαλε σε υποθήκη οικήματα του δημοσίου. Έτσι γίνεται στην καθημερινή ζωή», πρόσθεσε.

Η Αυστριακή υπουργός κα Φέχτερ, υποστήριξε ότι «Η Ελλάδα ωστόσο έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς που ίσχυε τη δεκαετία του ’70. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όταν μια χώρα γίνεται με τεχνάσματα μέλος της ευρωζώνης, πρέπει να ανταποκριθεί και στις υποχρεώσεις της», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα δοθούν άλλα χρήματα προτού η Ελλάδα ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις. «Δεν είναι δυνατόν πρώτα να δίνονται υποσχέσεις και έπειτα να μην εφαρμόζονται οι ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε η υπουργός, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή του δημοσίου» και «στην υπερμεγέθη κρατική περιουσία».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, υπογράμμιζε ότι « Χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πρέπει να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους» και «να μάθουν να μην ξοδεύουν περισσότερα από όσα έχουν». « ¨όποιος δεν έχει ισχυρή οικονομία, δεν μπορεί να ξοδεύει πολλά» παρατήρησε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ αναγνώρισε σε συνέντευξή του, ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο έργο στο θέμα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, και πως έχει δείξει ιδιαίτερο κουράγιο εν όψει των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα μείνει μόνη της και μπορεί να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά τονίζει πως πρώτα έρχεται η εξυγίανση και οι μεταρρυθμίσεις και μετά η αλληλεγγύη.

Υπέρ της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα τάχθηκε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου, όπου τιμήθηκε για το έργο του. Όπως μετέδωσε η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, ο κ. Κολ τάχθηκε υπέρ της επίδειξης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προειδοποίησε για τάσεις επανεθνικοποίησης εντός της Ε.Ε. «Όποιος νομίζει ότι πρέπει να τα διαγράψουμε όλα και να ξανα-ξεκινήσουμε από την αρχή, πλανάται», δήλωσε, απαντώντας στα μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που επιχειρηματολογούν υπέρ του αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σε σχέση με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε: «Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, όσο δύσκολος και αν είναι. Η Γερμανία επετύγχανε πάντοτε, όταν συμπαραστεκόταν σε άλλους».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. οι ευρωπαιοι στα δενδρα..
    ο γιωργος ...στην φυλακη ο προδοτης,και η σπειρα του,
    μαζι του..
    ο καμενος τους εχει τυλιξει σε μια κολλα χαρτι..
    μπραβο στον βουλευτη που βγαζει τα λεφτα του..
    καμμενο σε χαιρομαστε και μεις σε χαιρετε κι ο ουρανος.
    σε χαιρονται και τα παιδια σου.
    m ena gap στο κεφαλι, και τελειωσαμε με τον κοπρωνυμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι μας λές ρε Χαφιέ του Κεφαλαίου..Έχεις τόσα πολλά Ελληνικά Ομόλογα και ανησηχείς τόσο πολύ? Ας δώσουν πρώτα ποι Γερμαναράδες τα 200 ΔΙΣ που μας χρωστάνε και ύστερα ας βγάλουν τον σκασμό αυτοί και σε μαζί τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Γερμανία δεν πήρε το μάθημά της από το παρελθόν. Και στο παρελθόν υποτίμησε την Ελλάδα. Αυτό το κομμάτι γης της χάλασε τα σχέδια για παγκόσμια κυριαρχία και οδήγησε στη διάλυσή της - άσχετα εάν μετά με ξένα κεφάλαια ανέκαμψε. Πάλι από αυτό το κομμάτι γης θα το βρει - εδώ θα είμαστε, πρώτα ο Θεός, και θα τα πούμε και τότε.
    Μία είναι η διαφορά μας με την Πορτογαλία - όπως και με όλα τα κράτη, εκτός της Ρωσίας - είναι το ότι είμαστε ένα κράτος με 99% ορθόδοξους χριστιανούς - πρόσφατη δημοσκόπηση. Ανέλαβαν λοιπόν οι μασόνοι το ξεπούλημα της χώρας - δημιουργώντας τεχνητή κρίση. Για να δούμε λοιπόν την έκβαση - κοντά είναι. Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγούμε με το αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια, για αλλού πάνε οι μασόνοι τη βάρκα και αλλού θα καταλήξει γιατί έρχεται θύελλα - δεν είναι, όπως το νόμιζαν, βαρκάδα σε νηνεμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]