Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελληνική χρεοκοπία με… βαρίδι το ευρώ


Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης βρίσκεται η Ελλάδα, διαπιστώνει η γνωστή αμερικανική πολιτική επιθεώρηση Foreign Policy. Η Ελλάδα είναι μια από τις 5 χώρες του κόσμου που αντιμετωπίζουν τα πιο έντονα οικονομικά προβλήματα. Οι υπόλοιπες 4 είναι: Λετονία, Νικαράγουα, Ουκρανία και Μεγάλη Βρετανία.

Για την Ελλάδα η επιθεώρηση προβλέπει ότι στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση Καραμανλή θα αναγκαστεί είτε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη είτε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της μείωσης των φορολογικών εσόδων αφ’ ενός και της ανάγκης να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση, η υιοθέτηση του ευρώ αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έξοδο από την κρίση.

«Η υιοθέτηση του ευρώ, που είχε στο παρελθόν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, είναι σήμερα το κυριότερο εμπόδιο για να μπορέσει να απαλλαγεί η χώρα από το τεράστιο δημόσιο χρέος. Ο κλασικός τρόπος που χρησιμοποιούν οι χώρες για να μειώσουν το χρέος τους είναι μέσω της υποτίμησης του νομισμάτων τους -με αυτό τον τρόπο μειώνουν την πραγματική αξία των οφειλών τους. Ομως στον βαθμό που υπάρχει ένα κοινό νόμισμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη η Ελλάδα δεν ελέγχει πλέον τη νομισματική της πολιτική».
Η αμερικανική επιθεώρηση θεωρεί κυριότερο παράγοντα της κρίσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας τα «βαλκανικά ανοίγματα» των ελληνικών τραπεζών.
«Οι ελληνικές τράπεζες είχαν επενδύσει πολλούς πόρους στην ανάπτυξη των Βαλκανίων και όταν ήρθε η χρηματοπιστωτική κρίση βρέθηκαν με επικίνδυνα ανοίγματα. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διάσωσής τους, όμως με κόστος την αφαίρεση πόρων από τα προγράμματα κοινωνικής ευημερίας».

Σύμφωνα με το έντυπο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση «δίνει τσουβάλια χρήματα στους τραπεζίτες, ενώ ταυτόχρονα περικόπτει τις κοινωνικές δαπάνες, έχει οδηγήσει σε καταρράκωση της αξιοπιστίας της».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]