Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση δεσμεύει τα μετρητά της Εκκλησίας!

  • Με νόμο το '50 προχωρούν στην δέσμευση των χρημάτων που δίνουν οι πιστοί για το κερί ή στο φιλόπτωχο
  • Προς τι μία τέτοια απόφαση, αυτή τη στιγμή; Μήπως κάνουν "σκούπα" πριν το "μεγάλο μπαμ";
  • Η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει με κρατικά ομόλογα!!! Μήπως θα πρέπει και όλοι οι πολιτικοί (μαζί με την κυβέρνηση και των πρωθυπουργό) να αρχίσουν να πληρώνονται σε... κρατικά ομόλογα;
Σάλος έχει ξεσπάσει με αφορμή το τελεσίγραφο της Κυβέρνησης (μέσω βασιλικού Νόμου του 1950) να μεταφερθούν όλοι οι λογαριασμοί των ενοριών, Μοναστηριών και Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, με συγκεκριμένο σκοπό τη δέσμευση και αρπαγή των καταθέσεων, προκειμένου να δοθούν στους διεθνείς τοκογλύφους!!!

Προφανώς η Κυβέρνηση, υπακούοντας στα άθλια κελεύσματα των αλητήριων τοκογλύφων του ΔΝΤ οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι και την εκκλησιαστική περιουσία, τις δωρεές δηλαδή των πιστών, έστειλε ντιρεκτίβα στην Ιερά Σύνοδο, με συνέπεια να γίνεται κυριολεκτικά χαμός!

Ο παπα-Γιώργης της Αγίας Τριάδος Χολαργού, πριν από την απόλυση και το «Χριστός Ανέστη», άρπαξε το μικρόφωνο μέσα από τα χέρια του ιερατικώς προϊσταμένου πατρός Κλήμη και με στεντόρια φωνή είπε προς τους πιστούς: "ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΕ!

Είναι σαφές ότι παρόμοια εικόνα επικρατεί και σε άλλους ανά την Ελλάδα ιερούς ναούς!

Ούτε ο πιο ευφάνταστος-διαστροφικός νους δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι όταν πριν από χρόνια και επί Ανμδρέα Παπανδρέου τέθηκε το θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας και φορολόγησής της, θα ερχόταν ο γιος του να την χαρίσει στους διεθνείς τοκογλύφους!!!

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης για την δέσμευση των καταθέσεων της Εκκλησίας, απαντά και στο ερώτημα κατά πόσο ασφαλείς είναι και οι καταθέσεις των πολιτών στις Τράπεζες!

Το ρεπορτάζ από την romfea.gr αλλά και στο ΠΑΡΟΝ και σε άλλες εφημερίδες είναι χαρακτηριστικό της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει η Κυβέρνηση του Παπανδρέου στους κόλπους της Εκκλησίας και στους πιστούς.

Δεσμεύουν τις καταθέσεις των Ενοριών Μοναστηριών
και Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων

Σε αναβρασμό είναι η Εκκλησία μετά το τελεσίγραφο να μεταφερθούν όλοι οι λογαριασμοί που έχουν Ενορίες, Μοναστήρια και Εκκλησιαστικά Ιδρύματα σε ιδιωτικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την ενεργοποίηση αναγκαστικού νόμου του... 1950!
Πρόκειται ουσιαστικά για δέσμευση, αφού πλέον θα τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι Μητροπολίτες θεωρούν casus belli την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης, διότι ασφαλώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν κινήθηκε από μόνος του, θα του το ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, που ψάχνει αγωνιωδώς για κανένα ευρώ.

Έτσι, με έναν νόμο που ψηφίστηκε πριν από εξήντα χρόνια (!) ζητείται από την Εκκλησία να μεταφέρει μέχρι το τέλος του χρόνου σε συγκεκριμένο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος ακόμη και το ευρώ που ρίχνει ο κόσμος στο παγκάρι για το κερί!

Για την «εξυπηρέτηση» που θα κάνουν οι Ενορίες, τα Μοναστήρια, οι Μητροπόλεις και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα θα παίρνουν... ομόλογα του Δημοσίου και έναν τόκο ψίχουλα, που δεν θα είναι ο τρέχων τόκος.
Τους δίνουν -πάλι καλά- το... δικαίωμα να κρατούν τα χρήματα που χρειάζονται για το ρεύμα, την αγορά των κεριών, τα τηλέφωνα και τους μισθούς των νεωκόρων.
Μόνο τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή, για να λένε πως τους επιτρέπουν να λειτουργούν. Ούτε φιλανθρωπίες ούτε κοινωνικά έργα.

Και βεβαίως κανένας λόγος για αναστηλώσεις ναών και καμπαναριών... Να βάλουν ένα κεραμίδι... Το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι πιέσεις που ασκούνται τους τελευταίους έξι μήνες στην Ιεραρχία είναι ασφυκτικές.

Γι’ αυτό και η απαίτηση της δέσμευσης των καταθέσεων των ΝΠΔΔ είναι το μέγα, το καίριο θέμα που θα προταχθεί από την Εκκλησία στη συνάντηση που θα έχουν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι συνοδικοί Μητροπολίτες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από το φθινόπωρο είχαν ξεκινήσει οι πιέσεις στην Εκκλησία για να μεταφέρουν Ενορίες, Μοναστήρια και Ιδρύματα τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, που ουσιαστικά αποτελεί δέσμευση.

Αυτός ήταν και o λόγος που αναγκάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου να ζητήσουν επιτακτικά το ραντεβού με τον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να θέσουν τις αντιρρήσεις τους και να πάρει θέση ο πρωθυπουργός.

Θα καταρρεύσει το φιλανθρωπικό έργο
Τι λέει όμως το άρθρο 5 του αναγκαστικού νόμου 1611 1950 διά του οποίου θέλει να αρπάξει την περιουσία της Εκκλησίας; Πως n Τράπεζα της Ελλάδος έχει το δικαίωμα να δεσμεύει τους λογαριασμούς των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (και της Εκκλησίας) και εκείνα να μπορούν να κρατούν μόνο όσα αποδεδειγμένα απαιτούνται για τα λειτουργικά τους έξοδα.

Ψίχουλα δηλαδή, και μόνο για τα άκρως απαραίτητα. Ούτε για συσσίτια ούτε για οικονομικά βοηθήματα του λαού, που κάθε μέρα οι ανάγκες του γιγαντώνονται και το ηθικό του κατακρημνίζεται και βλέπει ως τελευταίο αποκούμπι του την Εκκλησία.

Ακολούθησαν ανάλογες επιστολές της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που γνωστοποιούσαν την ίδια απαίτηση για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος απάντησε με επιστολή της στις 4 Φεβρουαρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τόνιζε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ ο συγκεκριμένος νόμος του 1950, καθώς δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν διαχειρίζονται κρατική περιουσία και είναι νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αυτοχρηματοδοτούνται και πραγματοποιούν κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Στην επιστολή τους αναφέρουν πως ανάλογη ερμηνεία είχε δοθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παλαιότερες υποθέσεις που είχαν εκδικαστεί και αφορούσαν μοναστηριακές περιουσίες, τονίζοντας πως η Εκκλησία είναι, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αυτοδιοικούμενη και ο Επίσκοπος μόνος αρμόδιος για τα οικονομικά της θέματα.

Στις 9 Μαρτίου ο Γ. Προβόπουλος απέρριψε τις αιτιάσεις της Εκκλησίας λέγοντας πως και τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο του αναγκαστικού νόμου.

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε το Νομικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, η μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των διαθεσίμων κεφαλαίων της Εκκλησίας και των ΝΠΔΔ που την απαρτίζουν είναι υπό το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο υποχρεωτική ), όπως καταγράφεται στα πρακτικά συνεδριάσεως στις 16 και 21 2 2011.

Άφηνε μόνο ένα χρονικό περιθώριο στην Εκκλησία, να συμμορφωθεί στην εφαρμογή του νόμου μέχρι το τέλος του χρόνου!

Δηλαδή, μέσα στους επόμενους έξι επτά μήνες θα πρέπει κάθε Ενορία, Μοναστήρι, Μητρόπολη και Εκκλησιαστικό Ίδρυμα να παραδώσει μέχρι και το τελευταίο του ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, που θα κάνει τη χρηστή διαχείριση έναντι... πινακίου φακής και ενός τόκου που θα καθορίζεται μονόπλευρα και κατά το δοκούν!

Στο Νομικό Συμβούλιο της Τράπεζας Ελλάδος μετέχουν οι καθηγητές Ιωαν. Καράκωστας πρόεδρος και Ε. Περράκης, Ν. Αλιβιζάτος, Δ. Τζουγαννάτος και ο διευθυντής Π. Αδαμόπουλος μέλη. Γραμματέας ήταν ο δικηγόρος Θ. Κοντοβαζαινίτης και εισηγήτρια η δικηγόρος Δ. Δεληπέτρου.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Να δώσουν τους μισθούς τους οι ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Αυτός είναι ο πραγματικός ρόλος τους. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ, ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΩΣ ΤΩΡΑ:ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ-ΣΙΩΠΗ...ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ-ΦΩΝΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΧΛΙΑΡΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΑΝ ΣΙΩΠΗΛΗ ΣΥΝΝΑΙΝΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ.ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΠΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ,ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΧΛΙΑΡΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΑΝ ΣΙΩΠΗΛΗ ΣΥΝΝΑΙΝΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ.ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΠΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ,ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]