Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επέλαση της βίας


Την Τρίτη, ο Μανώλης Καντάρης νεκρός. Την Τετάρτη, ο Ιωάννης Καυκάς μεταξύ ζωής και θανάτου. Δύο δράματα σε δύο ημέρες. Η δόση είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, η σφαγή του 44χρονου από τρεις λαθρομετανάστες (σύμφωνα με τις μαρτυρίες) και ο βαρύτατος τραυματισμός του 31χρονου από τα ΜΑΤ μόνο τυχαία γεγονότα δεν είναι. Τα κυοφόρησαν οι επικρατούσες συνθήκες και μ’ αυτήν την έννοια ήταν ζήτημα χρόνου να συμβούν. Οι καθημερινές κλοπές, ληστείες, τραυματισμοί και βιασμοί στο κέντρο της πρωτεύουσας μπορεί κατά κανόνα να μη βρίσκουν χώρο στα δελτία ειδήσεων, αλλά είναι η αμείλικτη πραγματικότητα, που προειδοποιούσε ηχηρά για το επερχόμενο φονικό. Εξίσου αναμενόμενο ήταν ότι η πρακτική αστυνομικών να χτυπούν λυσσασμένα με τα κλομπ κεφάλια διαδηλωτών κάποτε θα επέφερε βαρύ τραυματισμό, ίσως και θάνατο.

Είναι τραγικό ότι την ίδια στιγμή που η Πολιτεία δεν εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία για να διαλύσει μία μέτρια διαδήλωση, η οποία δεν απείλησε ουσιαστικά τη δημόσια τάξη. Στην πραγματικότητα, έχουμε διπλή ακύρωση του ευνομούμενου κράτους. Δεν βιώθηκε, όμως, έτσι από το σύνολο της κοινωνίας. Είναι αλάνθαστη απόδειξη παρακμής του δημοκρατικού φρονήματος το γεγονός ότι δυναμικές μειοψηφίες φόρτισαν με ιδεολογικό πρόσημο τα δύο αυτά δραματικά γεγονότα.

Η σφαγή του Καντάρη χαλάει το ιδεολόγημα, που –στο όνομα του αντιρατσισμού– αρνείται να δει τις τρομακτικές επιπτώσεις της μαζικής λαθρομετανάστευσης κυρίως στη ζωή των λαϊκών τάξεων. Στην «υπαρκτή Αριστερά», αυτός ο θάνατος προκαλεί αμηχανία, δεν βολεύει, είναι εκτός ιδεολογικών προδιαγραφών! Μη μπορώντας, όμως, να τον παρακάμψει, τον αποκόπτει από τις συγκεκριμένες συνθήκες και τον αντιμετωπίζει σαν μεμονωμένο έγκλημα, που θα μπορούσε να συμβεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Αντιθέτως, οι ακροδεξιοί εκμεταλλεύθηκαν την οργή που προκάλεσε η σφαγή για να προωθήσουν τη ρατσιστική ατζέντα τους. Κυνηγούσαν και ξυλοκοπούσαν όποιον λαθρομετανάστη βρισκόταν μπροστά τους. Εάν αποδειχθεί ότι κι ο φόνος του νεαρού Μπανγκλαντεσιανού είναι δικό τους έργο, τότε έχουμε ήδη εισέλθει στον εφιάλτη των τυφλών φυλετικών συγκρούσεων, που κυοφόρησε η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής.

Το αντίστροφο ακριβώς συμβαίνει με την περίπτωση Καυκά. Στον χώρο της Αριστεράς, η συναισθηματική αντίδραση είναι έντονη. Βιώνουν τον τραυματισμό του ως δικαίωση των καταγγελιών για την κρατική καταστολή. Αντιθέτως, στον χώρο της Δεξιάς έχουν την τάση να τον θεωρούν παράπλευρη απώλεια. Θα εκφράσουν, βεβαίως, τη λύπη τους, αλλά δεν θα βάλουν ποτέ τον τόνο εκεί.

Οι διαφορετικές οπτικές, ως παράγωγα διαφορετικών ιδεολογιών, είναι αναπόφευκτες σε μία δημοκρατική κοινωνία. Υπάρχει, όμως, ένα όριο. Κι αυτό το όριο έχει ξεπεραστεί. Αδιάψευστη απόδειξη είναι ότι τα δύο δραματικά περιστατικά χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή για δύο αντίπαλες συγκεντρώσεις και συγκρούσεις, λες και η σφαγή του Καντάρη ανταγωνίζεται τον τραυματισμό του Καυκά!

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Δυο τόσο διαφορετικά γεγονότα, πράγματι. Οδηγούν όμως στο ίδιο αποτέλεσμα; Αν ανήκεις στην "υπαρκτή Αριστερά" δε θα αντιδράσεις σε αναίτιο έλεγχο της Αστυνομίας, διότι θα δικαιολογήσεις την προσπάθειά της να περιορίσει τα φαινόμενα ρατσισμού. Αν αντίθετα ανήκεις στους ακροδεξιούς θα χειροκροτήσεις τον έλεγχο σαν προσπάθεια να περιορίσει την εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών.
    Και στις δυο περιπτώσεις, παραχωρείς ελευθερίες στο όνομα της ασφάλειας κατά την ιδεολογία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαστε το μόνο κράτος-παγκόσμιο φαινόμενο που μετά την ήττα του Χίτλερ, οι εγχώριοι συνεργάτες των Γερμανών όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά έγιναν άρχουσα τάξη.

    Είμαστε το μόνο κράτος-παγκόσμιο φαινόμενο που οι ναζιστές/εθνοφυλετιστές, όχι μόνο είναι νόμιμοι, αλλά έχουν την δυνατότητα να εκλέγονται και σε δημόσια αξιώματα και να χρησιμοποιούν τα αξιώματα αυτά για να διαδώσουν το ναζισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν αρχισουν καποιοι τους διαχωρισμους,καλο θα ηταν να εμπεδωσουν οτι αλλο πραγμα εθνικιστης και αλλο ναζιστης!
    Ο εθνικισμος δεν αναγαγει την φυλετικη ανωτεροτητα,αλλα την προστασια του εθνους -κρατους απο φαινομενα και καταστασεις που αντιτιθενται στα συμφεροντα της πατριδας μας-απο οικονομικα(οπως παγκοσμιοποιηση) και προεκτασεις τους (οπως πολυπολιτισμος)-μεχρι γεωπολιτικα.
    Δευτερον,ας αναλογιστουν κατα ποσο το ΚΚΕ ειναι νομιμο βασει του βεβαρυμενου παρελθοντος του!
    Τριτον, οι οποιεσδηποτε αποπειρες τυφλης βιας πρεπει να καταδικαζονται!!
    Αυτο που φταιει ειναι το αθλιο πολιτικο συστημα συνολικα που δεν ενδιαφερθηκε να χαραξει μια εστω υποτυπωδη μεταναστευτικη πολιτικη,πριν ανοιξουν τα συνορα στις αρχες της δεκαετιας του '90.
    Οχι μονο υπαρχει αδιαφορια,αλλα και σκοπιμη μεταφορα λαθρομεταναστων προς την χωρα μας,ετσι ωστε να αποκτησουμε πολυπολιτισμικη κουλτουρα αλλα και ιστορια που δεν θα βασιζεται στο εθνος,αλλα στο πολυπολιτισμικο εκτρωμα!!Ηδη η Ρεπουση,Δραγωνα και ΣΙΑ το δοκιμασαν με τις ευλογιες της πολιτικης ηγεσιας.
    Μην μας κανει λοιπον εντυπωση που εχουμε διελθει σ'αυτο το χαος!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]