Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Εφορία βάζει φραγή στις επιστροφές φόρου...


Σε διπλό μπλόκο σε επιστροφές φόρου και φορολογική ενημερότητα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους προχωρεί η Εφορία με βάση τις αυστηρές εντολές του υπουργείου Οικονομικών για εξονυχιστικό έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων.

Την ίδια ώρα, θα αποστέλλονται μαζικές κλήσεις μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για προσκόμιση παραστατικών και άλλων στοιχείων από φορολογουμένους, για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν αποκρύψει εισοδήματα ή έχουν εμφανίσει πλασματικές δαπάνες και έσοδα για να γλιτώσουν φόρο.

Οι Εφορίες θα διενεργούν εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων και σε περίπτωση που εντοπιστούν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και πάσης φύσεως φορο-εκκρεμό­τητες του παρελθόντος θα ακυρώνουν τυχόν επιστροφές φόρου και δεν θα αποστέλλουν εκκαθαριστικά σημειώματα που να επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας.

Ζεστό χρήμα

Στόχος είναι να αποτραπούν διαρροές εσόδων του Δημοσίου μέσω επιστροφών φόρου, να εισρεύσει ζεστό χρήμα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να αναγκαστούν οι φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με την εφορία.

Τα αποτελέσματα από τους εξονυχιστικούς φαίνονται από την πρώτη παρτίδα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τα εισοδήματα του 2010, που δείχνει ότι περίπου 6 στους δέκα φορολογουμένους έχουν πρόβλημα λόγω χρεών και εκκρεμοτήτων, με αποτέλεσμα να μη λάβουν φορολογική ενημερότητα και οι «πιστωτικοί» επιστροφές φόρου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από τα συνολικά 209.780 εκκαθαριστικά που ταχυδρομήθηκαν τα 116.568 ή ποσοστό 55,57% δεν επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες και εισοδηματίες και αποδίδουν το ρεκόρ των «κόκκινων» εκκαθαριστικών στους διεξοδικούς και εκτεταμένους ελέγχους των αρχών.

Μάλιστα, όπως λένε χαρακτηριστικά, η φετινή εκκαθάριση θα «βγάλει πολλούς λαγούς». Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, δεν χορηγείται μέσω του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογική ενημερότητα στους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέρχονται από ατομικά χρέη αλλά και αυτές για τις οποίες προκύπτει υποχρέωση καταβολής ή δεν έχουν υποβάλει την τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος και τις περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις απόδοσης ΦΠΑ.

Αναστολή

Ο νόμος προβλέπει ότι αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ, μέχρις ότου ελεγχθεί αν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, τα οποία, αν υπάρχουν, συμψηφίζονται με το ποσό της επιστροφής και συντάσσεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Οι βασικοί ύποπτοι για παραβάσεις
Ψάχνουν τους... αλχημιστές του Ιντερνετ

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου για περιπέτειες με την Εφορία βρίσκονται όσοι υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις μέσω του Διαδικτύου καθώς λόγω της μη υποβολής των παραστατικών για μισθοδοσία και αφορολόγητες δαπάνες θεωρούνται ύποπτοι για «φορολογικές αλχημείες».

Πολλοί από αυτούς με κλήση που θα λάβουν με το εκκαθαριστικό σημείωμα θα υποχρεωθούν να προσέλθουν στις εφορίες για εξακρίβωση των φορολογικών τους στοιχείων προσκομίζοντας τα αντίγραφα των δηλώσεων και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οσον αφορά τις επιστροφές η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) εκδίδει για κάθε Εφορία αναλυτική κατάσταση επιστροφών η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο του επιστρεπτέου ποσού.

Σε 10 μέρες

Το αρμόδιο τμήμα ή γραφείο φορολογίας εισοδήματος της Εφορίας θα προβαίνει στον έλεγχο των επιστρεπτέων ποσών, με βάση τα αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων, τα αντίγραφα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων και των λοιπών στοιχείων που έχει στη διάθεσή του.

Ο έλεγχος της κάθε κατάστασης επιστροφών για επεξεργασία πρέπει να τελειώνει το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες από την παραλαβή της από τη ΓΓΠΣ.

Σε περίπτωση που υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο, το ποσό του επιστρεπτέου φόρου συμψηφίζεται με την οφειλή υπολογιζόμενων των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι 2 Ιανουαρίου του ιδίου οικονομικού έτους της δήλωσης. Στην οφειλή συμπεριλαμβάνεται και το ποσό της απλήρωτης προκαταβολής. Αν μετά τους πιο πάνω συμψηφισμούς απομένει ποσό για επιστροφή, αυτό επιστρέφεται στον φορολογούμενο από την Εφορία.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]