Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήνυση στο υπουργείο Παιδείας από τους πανεπιστημιακούς


Μήνυση κατά του υπουργείου Παιδείας, αποφάσισε να καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίων εξαιτίας του «αδικαιολόγητου «παγώματος» των εξελίξεων μελών Διδακτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που ουσιαστικά «μπλοκάρει» ολόκληρα ιδρύματα».

Σε σενέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι καθηγητές των Πανεπιστημιών και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων αναφέρθηκαν σε πρόσφατη απόφαση του Γιάννη Πανάρετου, σχετικά με το θέμα των διαδικασιών που εκκρεμούν για εκλογές ή εξελίξεις μελών ΔΕΠ.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Παιδείας με έγγραφό του που έχει χθεσινή ημερομηνία προς όλα τα Πανεπιστήμια, αναφέρει ότι ύστερα «από έντονες διαμαρτυρίες ενδιαφερομένων σχετικά με ...
την επιλεκτική επίσπευση ή μη των διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ εκ μέρους των αρμοδίων πανεπιστημιακών οργάνων, σε τμήματα στα οποία επίκεινται εκλογές προέδρων και προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας, παρακαλούμε να μεταθέσετε χρονικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών (π.χ. συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων, ορισμό τριμελών εισηγητικών επιτροπών, κρίση κλπ.) μέχρι την ανάδειξη των Προέδρων των οικείων Τμημάτων της νέας ακαδημαϊκής περιόδου.».

Οι Πανεπιστημιακοί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να «παραβούν το νόμο, ακολουθώντας τις εντολές του υφυπουργού και οι διαδικασίες θα προχωρήσουν κανονικά». Μάλιστα ο Ν. Σταυρακάκης είπε ότι ήδη έχει ζητήσει από τους συλλόγους -μέλη της Ομοσπονδίας να αγνοήσουν την εν λόγω εγκύκλιο του υφυπουργού και να προχωρήσουν στην υλοποίηση του νόμου.

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Συνάδελφοι χωρίς «πλάτες» και «συζύγους» μπλοκάρονται και αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο. Το ότι το υπουργείο δεν υπογράφει τις εξελίξεις, αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα με ακαδημαϊκές συνέπειες». Μάλιστα δεν δίστασε να πει για τον υφυπουργό: «Δεν θα φορέσω εγώ μπότες στον κ. Πανάρετο».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης οι καθηγητές Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και οι εκπρόσωποι των Ερευνητών αναφέρθηκαν και στα άλλα προβλήματα των ιδρυμάτων, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρές εκφράσεις για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ιδιαίτερα για τον επικείμενο νόμο-πλαίσιο.

Ο Ν. Σταυρακάκης, περιγράφοντας την σημερινή κατάσταση των Πανεπιστημίων είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αλλάξει: «Οι μικροομάδες» είπε «οι μικρομαφίες οι μικροκλίκες που αναπτύσσονται διακομματικά πρέπει να εκλείψουν».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα υπάρχουν 9.500 μέλη ΔΕΠ στα Ιδρύματα. Υπάρχει σ΄ αυτά δηλαδή η κρίσιμη μάζα των ατόμων που απαιτείται, για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο με ακαδημαϊκά και πολιτικοοικονομικά κριτήρια, να σηκώσει το ανάστημα της για σωστή διοίκηση, την οποία θα πρέπει να αναλάβουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οι οποίοι θα εκλέγουν και τα όργανα διοίκησης.

Τα πανεπιστήμια πρέπει να ελέγχονται και να αξιολογούνται από ανεξάρτητη αρχή. Κι όλα αυτά που λέμε είναι μια επαναστατική αλλαγή. «Η σημερινή ηγεσία όμως του υπουργείου Παιδείας» πρόσθεσε «δεν έχει δυνατότητα για τέτοια αλλαγή, γιατί θα πρέπει να σκοτώσει την μήτρα που την έχει γεννήσει. Έχουμε μειωμένες προσδοκίες για το τι θα προκύψει από το υπουργείο, όσον αφορά στον νέο νόμο, αν φυσικά προκύψει κάτι».

Οι καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αναφέρθηκαν και στην «απελπιστική», όπως την χαρακτήρισαν, οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων, καθώς οι περικοπές δυσκολεύουν την λειτουργία τους, ενώ υπάρχουν και φήμες για περαιτέρω περικοπές που ξεκινούν από το 30% και φτάνουν στο 60%.

Με τέτοιες περικοπές δεν επιβιώνει το Πανεπιστήμιο - τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των καθηγητών ΑΕΙ.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τα πανεπιστήμια πρέπει να θεσπίσουν δίδακτρα και να ανοίξουν και σε αλλοδαπούς, και να σπουδάζει όποιος θέλει ότι θέλει όσο θέλει όποτε θέλει. Έτσι αντί να εξάγουμε συνάλλαγμα φοιτητές και εργαζόμενους(1,5εκ έφυγαν για σπουδές από το 74 έως σήμερα και δεν ξαναγύρισαν, που σημαίνει ότι χάσαμε 3εκ πληθυσμό), θα εισάγουμε συνάλλαγμα, θα εξάγουμε τον πολιτισμό μας και την Ελληνική γλώσσα, και θα σταματήσει το μαρτύριο μαθητών-γονιών με τα φροντιστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]