Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εδώ καράβια χάνονται η “Δημοκρατία του Μέλλοντος” μας έλειψε…

Γράφει ο Δευκαλίων

Στις 16 Ιανουαρίου 2011, στο άρθρο του με τίτλο Το τελευταίο τίναγμα μιας ψόφιας γάτας και με αφορμή την ανοδική αντίδραση που παρατηρούνταν εκείνη την εποχή στις τιμές των δεικτών και των μετοχών, ο Δευκαλίων σημείωνε:
Το πλέον πιθανό σενάριο και εξέλιξη, θα είναι να συνεχισθεί για λίγο ακόμα η ανοδική κούρσα και μετά να ακολουθήσει πτώση, στην οποία θα καταγραφούν τιμές δεικτών και μετοχών, ακόμα μικρότερες από αυτές που καταγράφηκαν την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 (χαμηλά 13-ετίας)
Την συγκεκριμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑΑ είχε κλείσει στις 1.354,63 μονάδες, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 20 είχε κλείσει τις 624,51 μονάδες, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 5,64 ευρώ, της ΔΕΗ στα 10,35 ευρώ.

Σήμερα, 12 Μαΐου 2011, έχουν περάσει μόλις τέσσερις (4) μήνες από τις 10 Ιανουαρίου 2011 όταν καταγράφηκαν οι παραπάνω χαμηλότερες τιμές 13-ετίας! Οι τιμές δεικτών και μετοχών αφού ακολούθησαν μία mini-ανοδική κούρσα το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος-Μάρτιος, έχουν πλέον πέσει και πάλι και βρίσκονται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το σημείο εκκίνησης της 10 Ιανουαρίου 2011.

Συγκεκριμένα, στις 12 Μαΐου 2011 οι τιμές κλεισίματος του Γενικού Δείκτη τιμών του ΧΑΑ ήταν οι 1.355,08 μονάδες, του FTSE 20 ήταν οι 605,44, της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας ήταν τα 4,76 ευρώ και της μετοχής της ΔΕΗ ήταν τα 10,37 ευρώ.

Οι πιθανότητες ανάκαμψης και ανοδικής τάσης για τις τιμές δεικτών και μετοχών είναι εξαιρετικά περιορισμένες και το πλέον πιθανόν είναι να καταγραφούν τις επόμενες ημέρες νέες τιμές χαμηλότερες από τα χαμηλά που καταγράφηκαν στις 10 Ιανουαρίου 2011.

Πλήρης επιβεβαίωση του Δευκαλίων που είχε προβλέψει από τον Ιανουάριο (τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα διαβεβαίωναν ότι όλα πάνε καλά και η χρηματιστηριακή αγορά τους πίστευε) χαμηλότερες τιμές από αυτές που καταγράφηκαν στις 10 Ιανουαρίου. …

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Στο παραπάνω χρονικό διάστημα οι κυριότεροι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν μία αξιοπρόσεκτη ανοδική πορεία, παρ’ ότι τουλάχιστον στην Ε.Ε. η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια δανεισμού, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για την διαμόρφωση των χρηματιστηριακών δεικτών στην γηραιά ήπειρο.

Σε απλά Ελληνικά και με δύο απλές κουβέντες. Η αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική που δεν έχει επιτύχει μέχρι σήμερα να προβλέψει σωστά ούτε ένα μακρό-οικονομικό μέγεθος (ύφεση, ανεργία, πληθωρισμός κλπ) κατάφερε να καταστρέψει και τις αξίες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Μιλάνε για ιδιωτικοποίηση ενός σοβαρού ποσοστού της ΔΕΗ όταν η τιμή της μετοχής βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ετοιμάζεται να γράψει νέα χαμηλά περιόδου. Και όλα αυτά όταν ταυτόχρονα σε διεθνές επίπεδο τα χρηματιστήρια καταγράφουν το ένα υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο.

Τελευταίο παράδειγμα ανεπάρκειας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η επίσημη ανεργία που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η ανεργία που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο 2011 ήταν 15,9%. Τον Ιανουάριο 2011 ήταν 15,1%, ενώ τον Φεβρουάριο 2010 ήταν 12,1%. Το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο 2011 είναι το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο 2004, όταν και άρχισε να εκδίδεται μηνιαίο δελτίο ανεργίας.

Προσέξτε τώρα το ανατριχιαστικό και ταυτόχρονα τραγικό στοιχείο!

Σύμφωνα με τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία οι οικονομικά ενεργοί Έλληνες είναι περίπου 4.178.000 και οι μη οικονομικά ενεργοί Έλληνες είναι 4.363.000. Δηλαδή οι μη οικονομικά ενεργοί είναι περισσότεροι από τους οικονομικά ενεργούς.

Για όσους γνωρίζουν οικονομικά. Αν αυτό το δεδομένο συνεχίσει να εμφανίζεται και τους επόμενους μήνες, τότε η Ελληνική Οικονομία θα έχει ξεπεράσει πλέον το όριο επανόδου σε αναπτυξιακή τροχιά με εφαρμογή κλασικών οικονομικών πολιτικών.

Για να επανέρθει η οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς πρέπει να υιοθετηθούν πλέον ριζοσπαστικές και επαναστατικές πολιτικές. Ίσως μία ριζοσπαστική και επαναστατική πολιτική είναι και η μετάβαση του Γιώργου Παπανδρέου στο Όσλο, προκειμένου να μιλήσει για την Δημοκρατία του Μέλλοντος.

Θα μονολογήσει κάποιος ΑΝΕΡΓΟΣ… Εδώ καράβια χάνονται η Δημοκρατία του Μέλλοντος μας έλειψε…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]