Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εικόνα αποσύνθεσης της Ελληνικής οικονομίας και σύγχυση περιγράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ


Ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο η Ελλάδα έχει αλλάξει πρόσωπο, όψη, θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη, κυρίως όμως στα μάτια του Έλληνα. Πόσο βασανιστικό και σοκαριστικό είναι να βλέπει κανείς την χώρα του, τη ζωή του να αλλάζει άρδην, σε ένα μέλλον χωρίς αύριο. Μία χώρα, υποχείριο των δυνατών της Ευρώπης και της Αμερικής, έρμαιο των επαχθών μέτρων και του φόβου.

Τα καταιγιστικά δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου μαρτυρούν με τον πιο εφιαλτικό τρόπο την θλιβερή αλήθεια. Από την πλευρά της, η Ελλάδα ενισχύει την αρνητική εικόνα της προβάλλοντας καθυστερημένη πολιτική στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αγανακτώντας και εξοργίζοντας την αγορά, τους οίκους αξιολόγησης, την τρόικα.

Ο Fitch, ο οίκος αξιολόγησης, έπληξε την Ελλάδα με μία ακόμα υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, προειδοποιώντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στην εξυγίανση της αναστροφής της οικονομίας της. Ο Harvinder Sian, στρατηγικός αναλυτής στις τιμές του ευρώ στην RBC, δήλωσε στη Financial Times: "Η ελληνική κρίση, εξαιτίας των πολιτικών υπευθύνων και των κεντρικών τραπεζιτών, δεν μπορεί να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία της". Ο Gary Jenkins, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Evolution Securities, πρόσθεσε: "Είναι ένα χάος. Η ασυμφωνία μεταξύ των πολιτικών και των κεντρικών τραπεζιτών δεν μπορεί να βοηθήσει. Τα προβλήματα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην ευρύτερη οικονομία."

Υπάρχει σύγχυση για το αν η Ελλάδα θα δει μια ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους της, μια πορεία που ορισμένοι πολιτικοί της ευρωζώνης υποστηρίζουν, αλλά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι θα προκαλέσει κρίση του τραπεζικού συστήματος στην Αθήνα. Η χώρα έχασε την προθεσμία της την Παρασκευή για την παρουσίαση ενός σχεδίου μεταρρύθμισης στο Κοινοβούλιο προς έγκριση, μετά από αίτημα από τους Ευρωπαίους εταίρους της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πιο τολμηρές περικοπές δαπανών και χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην ευρωζώνη οι πολιτικοί προειδοποίησαν επίσης ότι ακόμη και η λεγόμενη μικρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει την ΕΚΤ να διακόψει την παροχή ρευστότητάς από τις τράπεζες στην Ελλάδα , με ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες.

Ο Jens Weidmann, ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας Bundesbank και της ΕΚΤ , δήλωσε "η επέκταση ομολόγων διαρκείας σε μια μικρή αναδιάρθρωση θα καθιστούσε αδύνατο να τα αποδεχθούν ως εγγύηση για την αναχρηματοδότηση ενεργειών στο πλαίσιο υφιστάμενων κανόνων". Και πρόσθεσε: "Κατά συνέπεια, μεγάλα τμήματα του ελληνικού χρηματοοικονομικού τομέα θα μπορούσαν να αποκοπούν από τη χρηματοδότηση."

«Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει»

Στην Daily Telegraph ο Andrew Lilico, οικονομολόγος στη Europe Economics εξηγεί τι θα συμβεί όταν η Ελλάδα χρεοκοπήσει. "Το ζήτημα είναι πότε και όχι αν (θα χρεοκοπήσει). Οι χρηματοπιστωτικές αγορές απλώς δεν είναι σίγουρες αν αυτό θα γίνει αύριο, σε ένα μήνα, ένα χρόνο ή δύο χρόνια". Πιστεύει όμως ότι το χρονικό διάστημα δεν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει παίξει το "τελευταίο χαρτί", απειλώντας να χρεοκοπήσει ο τραπεζικός τομέας της χώρας -"κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε τώρα, είτε μια επιπλέον ελληνική διάσωση ή χρεοκοπία εντός των ημερών".

Αυτό σημαίνει ότι κάθε τράπεζα στην Ελλάδα θα ανακοινώσει πτώχευση. Στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει όλες τις τράπεζες στην Ελλάδα και θα απαγορεύσει τις αποσύρσεις κεφαλαίων. Ωστόσο, επισημαίνει ο Andrew Lilico, για να αποτρέψει τους έλληνες καταθέτες από τυχόν ταραχές και επισόδια στους δρόμους, όπως συνέβη στην Αργεντινή το 2002 (όταν ο πρόεδρος της Αργεντινής έπρεπε να φύγει με ελικόπτερο από την οροφή του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να αποφύγει έναν όχλο καταθετών), η ελληνική κυβέρνηση θα επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας, ίσως ακόμη και στρατιωτικό νόμο. Επιπλέον, η Ελλάδα θα επαναπροσδιορίσει όλες τις οφειλές της σε "Νέα δραχμή ή ό, τι απαιτεί το νέο νόμισμα.

Η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί κατά περίπου 30-70 τοις εκατό (πιθανώς γύρω στο 50 τοις εκατό, αν και ίσως περισσότερο), με αποτελεσματική αθέτηση των υποχρεώσεων της 50 τοις εκατό ή περισσότερο του συνόλου του ελληνικού ευρώ χρέους.

Η Ιρλανδία , μέσα σε λίγες ημέρες," θα το βάλει στα πόδια" μακριά από τα χρέη του τραπεζικού της συστήματος.

Η πορτογαλική κυβέρνηση θα περιμένει να δει αν υπάρχει χάος στην Ελλάδα, προτού αποφασίσει να κυρήξει πτώχευση με τη σειρά της. Ενώ μια σειρά από γαλλικές και γερμανικές τράπεζες θα σημειώσουν επαρκείς απώλειες καθώς δεν θα ανταποκρίνονται πλέον στις κανονιστικές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταστεί αφερέγγυα, λόγω της πολύ υψηλής έκθεσής της στο ελληνικό δημόσιο χρέος, στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και στο χρέος του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας.

Επιπλέον, η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση θα συναντηθεί για να αποφασίσει για την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΚΤ, ή αν θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να εκτυπώσει χρήματα για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας της. Η κατάληξη θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση, καθώς και αναδιάρθρωση του κεφαλαίου στις δικές τους τράπεζες, αλλά θα βάλουν ένα τέλος σε όλα τα πακέτα διάσωσης.

Θα ακολουθήσει μακελειό στην αγορά για τα ισπανικά ομόλογα του τραπεζικού τομέα, καθώς οι ομολογιούχοι θα επιβάλουν ανταλλαγή χρέους με μετοχικά κεφάλαια. Η υπόθεση αυτή θα αποδειχθεί δικαιολογημένη, καθώς οι Ισπανοί επιλέγουν να υπερισχύουν τη διάρθρωση των σημερινών συμβάσεων ομολόγων στο ισπανικό τραπεζικό τομέα, με την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων τραπεζών μέσω της ανταλλαγής χρέους με μετοχικά κεφάλαια.
Στη συνέχεια οι ομολογιούχοι θα παραπέμψουν τον Ισπανικό Τραπεζικό Τομέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζοντας τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Έπειτα η προσοχή θα στραφεί στις βρετανικές τράπεζες. Μετά βλέπουμε..
.".
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τι μας λες μωρέ ! Που σε έπιασε κοιλόπονος και ανατριχίλα για το εάν οι διεθνείς παπατζήδες, οι ομολογιούχοι..χάσουν κάποια απ τα λεφτά τους..Αυτοί ρε βαλτέ, έναι γνωστό ότι τα ομόλογά τους τα έχουν κατανεμημένα σε 100 χώρες και άν χάσουν από την μία χώρα το 50% δηλαδή το 0,5% των συνολικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων τους θα πρέπει εμείς να βάλουμε τα κλάματα? Αργυρώνητε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μην μπερδεύεις την ελληνική οικονομία με το παγκόσμιο επενδυτικό (και σωρευμένο) κεφάλαιο. Η ελληνική οικονομία είναι μία τρίχα από (άντε μην πω). Μην χρησιμοποιείς εκφράσεις, λόγω του θυμού σου, άστοχες. Όλοι στην ίδια πλευρά ειμαστε. Κάποιοι τολμούν να δούν αυτό που έρχεται. Έτσι κι αλλιώς, θα έρθει. Το ζητούμενο είναι να οργανώσουμε την επόμενη ημέρα από τώρα. Με χαρακτηρισμούς, πάντως, οργανώνουμε την πλήρη αποσύνθεσή μας. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Πάρα πολύ επικίνδυνο. Κοιτάζουμε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]