Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εξεγείρονται και στο Ιρακινό Κουρδιστάν


Άρχισε να νιώθει πολύ άβολα η Τουρκία

Η κατάσταση το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι έκρυθμη. Τα ΜΜΕ και οι διεθνείς ασχολούνται σήμερα με τη Λιβύη, τη Συρία και τον Μπιν Λαντεν. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι σε περίπτωση που φύγει ο έλεγχος από τη σημερινή κυβέρνηση Μπαρζανί- Ταλιμπανί ο εμφύλιος πόλεμος θα είναι προ των πυλών με ντόμινο εξελίξεων στη Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία .

Η εμφάνιση ενός νέου κουρδικού κινήματος της αντιπολίτευσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν το λεγόμενο Gorran -που σημαίνει αλλαγή- έχει περιπλέξει τα πράγματα στο Βόρειο Ιράκ και απειλεί τη κυβέρνηση Μπαρζανί – Ταλαμπανί .

Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2009 και στις εκλογές του Ιουλίου κέρδισε 25 από τις 111 έδρες. Οι νίκες του έχουν μεγάλη σημασία γιατί έκανε διείσδυση στις περιοχές που ήλεγχαν τα κόμματα των Μπαρζανί και Ταλαμπανί.

Συγκεκριμένα κέρδισαν τις μισές έδρες στη Σουλειμανιγια δύο έδρες στο Ερμπίλ, δύο έδρες στο Κιρκούκ και δύο στο Μοσούλη . Δηλαδή σε περιοχές που τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι πολλά.

Μετά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης Μπαρζανί για την έλλειψη δημοκρατίας που υπάρχει , για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και να ζητήσουν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το κίνημα Gorran την κατηγορεί επίσης για νεοποτισμό, και διαφθορά από τα έσοδα πετρελαίου και τέλος ζητά άμεσα εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει μια δομημένη κυβέρνηση, η περιοχή του Κουρδιστάν έχει πρακτικά χωριστεί σε δύο διαφορετικές ζώνες επιρροής. Οι τοπικές αρχές στις επαρχίες του Ερμπίλ και Dohuk ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), με επικεφαλής τον Μασούντ Μπαρζανί ενώ η Σουλειμανίγια κυρίως ελέγχεται από το Κόμμα του Ταλαμπανί (πατριωτική ένωση του Κουρδιστάν PUΚ). Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν κυβερνάται από τα δύο κόμματα του Μπαρζανί και Ταλαμπανί, δηλαδή από το KDP και το PUK.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από τη Σουλειμανίγια

Η συγκεκριμένη επαρχία είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται στο Νότιο τμήμα του Κουρδιστάν. Είναι η πόλη των πιο μορφωμένων ανθρώπων. Έτσι, οι διαδηλωτές είναι δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, βουλευτές, μουσικούς, ποιητές, και μουλάδες διαφόρων θρησκευτικών παρατάξεων . Όμως το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι οι δύο αυτές οικογένειες των Μπαρζανί και Ταλιμπανί τα εθνικά έσοδα από το Πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν τα κατανέμουν ισομερώς ,αλλά μόνο για τους εαυτούς τους. Το κίνημα υποστηρίζει ότι η μεσαία τάξη έχει εξαφανισθεί και οι συνθήκες διαβίωσης της πλειονότητας των ανθρώπων σε αυτές τις πόλεις με τα πλούσια κοιτάσματα είναι άθλιες.

Οι διαδηλώσεις στη Σουλειμανίγια συνεχίζονται και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν πότε θα τελειώσουν . Μέχρι αυτή τη στιγμή οι διεθνείς δεν ανησυχούν ιδιαίτερα.

Η κατάσταση στο Ιρακινό Κουρδιστάν είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί εύκολα να βγει από τον έλεγχο. Εάν η κυβέρνηση αδυνατεί να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης μπορεί πολύ εύκολα να πυροδοτηθεί ένας εμφύλιος πόλεμος. Γιατί;

Φυσικά για τα έσοδα των πετρελαιοπηγών.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]