Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναζητώντας …δεκανίκια!

Όπως έχουμε ξαναγράψει, μπροστά στο πλήρες οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, την πίεση των μεγαλοεπιχειρηματιών και των Τραπεζιτών αλλά κυρίως του πολιτικού κόστους που δείχνει να βουλιάζει το ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου και οι συνεργάτες του διαπιστώνουν τώρα ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο». Και ότι η μόνη λύση που τους απομένει είναι να επιδιώξουν τη συναίνεση όλων ή των περισσότερων κομμάτων για να παρθούν οι «σκληρές» αποφάσεις. Έτσι ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος και διατυπώσει ένα νέο εκβιαστικό δίλημμα προς την αντιπολίτευση: «Επικαιροποιημένο μνημόνιο ή εκλογές;». Υπάρχουν επίσης σκέψεις για ψήφιση του επικαιροποιημένου μνημονίου με διευρυμένη πλειοψηφία των 180 εδρών.

Το επιχείρημα θα είναι ότι η εφαρμογή του νέου μνημονίου ξεπερνά τον πολιτικό βίο της κυβέρνησης Παπανδρέου και, συνεπώς, απαιτείται η συναίνεση του μεγαλύτερου τμήματος της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ. Έτσι το δίλημμα «ή το ψηφίζετε, ή πάμε σε εκλογές» θα υποχρεώσει την ηγεσία της ΝΔ να συμπράξει διότι, στην αντίθετη περίπτωση, θα χρεωθεί την αναγκαστική πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λένε οι υπερασπιστές του σεναρίου αυτου.

Τα κομματικά επιτελεία έχουν απλώσει λοιπόν τους χάρτες με τα σχέδια «μάχης», βγάλαν τα κομπιουτεράκια και με το κομπιουτεράκι άρχισαν τους υπολογισμούς.

Βγαίνουν ή όχι οι 180 ψήφοι που χρειάζεται ο Παπανδρέου για να περάσει από τη Βουλή το επικαιροποιημένο μνημόνιο; Βλέπετε, είναι και αυτοί οι διαγραφέντες…

Το μόνο σίγουρο είναι πως το ΠΑΣΟΚ διαθέτει σήμερα 156 βουλευτές και χρειάζεται τουλάχιστον άλλους 24 στην περίπτωση βεβαίως που δεν υπάρξει άλλη χαμένη ψήφος από την υπάρχουσα κοινοβουλευτική του ομάδα. Έτσι, αναγκαστικά θα υποχρεωθεί να στηριχθεί σε πολιτικά δεκανίκια που περιφέρονται γύρω του και που προφανώς θα τάξει «λαγούς» και πετραχήλια…

Η ομάδα του Φώτη Κουβέλη «Δημοκρατική Αριστερά» αποτελείται από 4 βουλευτές(Φ. Κουβέλης, Γρ. Ψαριανός, Αθ. Λεβέντης και Ν. Τσούκαλης). Αν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του κ. Κουβέλη ήταν εξ αρχής μια πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τώρα του δίνεται μοναδική ευκαιρία. Έτσι ο Παπανδρέου θα μπορεί να συγκεντρώσει 156 + 4 = 160 στα σίγουρα (ιδίως μετά την παρουσία του στο συνέδριο της «Δημοκρατικής Αριστεράς»)

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να το ψηφίσουν οι τέσσερις διαγραφέντες από τον κόμμα του, (Ι. Δημαράς, Σ. Σακοράφα, Β. Οικονόμου, Ευ. Παπαχρήστος), καλύτερα να μην ελπίζει. Η ρήξη είναι οριστική.

Και τι μένει, αν εξαιρέσουμε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ; Το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη «Δημοκρατική Συμμαχία» το οποίο διαθέτει πέντε βουλευτές (Ντ. Μπακογιάννη, Κ. Κιλτίδης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Ελ. Αυγενάκης και Γ. Κοντογιάννης). Είναι λογικό και φυσικό επόμενο να ψηφίσουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο διότι η αρχηγός τους ψήφισε το πρώτο και δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση εν όψει των όποιων εξελίξεων να προκαλέσουν τώρα αρνητικές εντυπώσεις. Άσε που πιστεύουν ότι τους περιμένουν και υπουργεία.

Έτσι, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να υπολογίζει τουλάχιστον και σε άλλους πέντε. Έχουμε λοιπόν 156 + 4 = 160 + 5 = 165.

Και πάμε στο κόμμα που καλείται να παίξει τα ρόλο του ρυθμιστή και είναι το ΛΑΟΣ. Μπορεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης να διαθέτει 15 βουλευτές, κάτι που θα ανακούφιζε τον Γ. Παπανδρέου (156 + 4 = 160 + 5 = 165+ 15=180) αν μπορούσε να εξασφαλίσει τη στήριξή του, αλλά μοιάζει αδύνατο καθώς μια τέτοια κίνηση δεδομένης της υπάρχουσας κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας και μετά την ψήφιση του μνημονίου (για το οποίο έχει από καιρό μετανιώσει ο Καρατζαφέρης) θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία. Όχι, δεν πίστεψε στη δημοσκόπηση της Καθημερινής που του έδινε 9 ποσοστιαίες μονάδες. Γνωρίζει αρκετά καλά πως ήταν μια προσωρινή στήριξη από το συγκρότημα το οποίο προφανώς για δικούς τους λόγους δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Όμως, στην πολιτική ποτέ δεν λες ποτέ.

Αntiκοινοβουλευτικός



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]