Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ καταστρέφει την Ελλάδα

Αύξηση των επιτοκίων, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2008, αναμένεται να ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη αντιπαραθέσεις και αντικρουόμενες απόψεις.

Την προσεχή Πέμπτη, όλα δείχνουν πως το φτηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα διαμορφωθεί στο 1,25%, από το 1% όπου παραμένει καθηλωμένο από τον Μάιο του 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ΕΚΤ αναμένεται να σύρει πρώτη τον χορό των επιτοκίων, αν και μέχρι στιγμής τις αποφάσεις της δεν φαίνεται να ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απόφαση της ΕΚΤ θεωρείται βέβαιη και στο πλαίσιο της αποφασιστικότητας που επιθυμεί να επιδείξει προς την κατεύθυνση του ελέγχου του πληθωρισμού, που έχει φθάσει στο 2,6%.

Επί του θέματος έχουν εκφραστεί εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, καθώς μια ομάδα οικονομολόγων θεωρεί την αύξηση των επιτοκίων επιβεβλημένη και μια άλλη υποστηρίζει πως η αύξηση του κόστους δανεισμού θα οδηγήσει σε σταθερότητα τις τιμές, αλλά θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Ιδιαίτερο πλήγμα θα υποστούν οι πιο αδύναμες χώρες – Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία – καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων.

Μεταξύ των οικονομολόγων που διαφωνούν με την αύξηση των επιτοκίων, συγκαταλέγεται και ο νομπελίστας Νουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που υποστήριξε πως θα αυξηθούν οι πιέσεις με αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη και στα δημόσια οικονομικά των χωρών της ευρωζώνης.

«Είναι η λάθος πολιτική, για τον λάθος λόγο σε λάθος χρόνο», αποφάνθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Standard Chartered.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]