Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παπανδρέου -Δρούτσας έμειναν με το... φέσι


Με απερίφραστο και κατηγο­ρηματικό τρόπο η Άγκυρα διεμήνυσε - προ δεκαημέ­ρου-, δείχνοντας μάλιστα και σχετι­κούς χάρτες στην Αθήνα, ότι η περιο­χή νότια του Καστελόριζου «εμπίπτει απόλυτα στην τουρκική υφαλοκρηπί­δα»! Με τον τρόπο αυτόν η Άγκυρα δι­έλυσε τις ψευδαισθήσεις Παπανδρέ­ου και Δρούτσα περί των δυνατοτήτων της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και τίναξε στον αέρα την αφελή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για μια συ­νολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών.

Αξίζει, ίσως, να σημειωθεί, ως χα­ρακτηριστικό της ελληνικής αμηχανί­ας από την επίσημη τουρκική τοποθέ­τηση, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας το καλύτερο που βρήκε ως απάντηση προκειμένου να υποσημει­ώσει τα ελληνικά συμφέροντα στο νη­σί ήταν να λάβει μέρος την περασμένη βδομάδα σε εκδήλωση δενδροφύτευσης στο Καστελόριζο!

Την ώρα, λοιπόν, που ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας φύ­τευε δεντράκια στο Καστελόριζο, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε ήδη ξεκαθαρίσει επίσημα και κατηγορηματικά στην ελ­ληνική πρεσβεία της Άγκυρας ότι:

♦ Το Καστελόριζο με τα χωρικά του ύδατα (6 μίλια) επικάθεται στην τουρ­κική υφαλοκρηπίδα και δεν διαθέτει κανένα δικαίωμα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
♦ Σύμφωνα με τους τουρκικούς χάρ­τες, τους οποίους παρουσίασαν στον Έλληνα διπλωμάτη της ελληνικής πρε­σβείας στην Άγκυρα, η τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή συνορεύει με την ΑΟΖ της Αιγύπτου.
♦ Η τουρκική κυβέρνηση έχει ενημε­ρώσει για τις θέσεις της την Αίγυπτο και, συνεπώς, το Κάιρο, συμμεριζόμε­νο τις τουρκικές θέσεις, έχει διακόψει τις ελληνοαιγυπτιακές συζητήσεις για την ΑΟΖ στην περιοχή!

Το ιστορικό
Αφορμή για να παρουσιαστούν με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο οι τουρκικές θέσεις ήταν το διάβημα που έκανε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυ­ρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξω­τερικών για την ενέργεια της γειτονι­κής χώρας να εκδώσει οδηγίες Navtex (ναυτιλιακές οδηγίες αντίστοιχες των αεροπορικών notam) για τις συμπλη­ρωματικές εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιήσει το ιταλικό ερευνητι­κό πλοίο «Explora» σε θαλάσσια περιο­χή ελληνικής (νότια του Καστελόριζου) δικαιοδοσίας.

Όπως είναι γνωστό, στις 12 Μαρτίου το πλοίο «Explora», το οποίο είχε λάβει άδεια από τις ελληνικές αρχές για να πραγματοποιήσει έρευνες για την πό­ντιση καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ιταλία, παρε­νοχλήθηκε από τουρκική κορβέτα. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο υποχρέωσε το «Explora» να αποχωρήσει υποστηρί­ζοντας ότι η άδεια που είχαν εκδώσει οι ελληνικές αρχές δεν έχει ισχύ διότι η περιοχή αυτή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Μία βδομάδα αργότερα το «Explora» επρόκειτο να περάσει ξανά σε περιο­χές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία εξέδωσε Navtex - οδηγία προς ναυτιλλομένους - για τις έρευ­νες. Δηλαδή η Τουρκία έδωσε άδεια για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρη­πίδα!!!

Κατόπιν όλων αυτών, το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της χώρας στην Άγκυρα να προβεί στο σχετικό διάβημα. Όταν ο εντεταλμέ­νος υπάλληλος της πρεσβείας πήγε στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να διαμαρτυρη­θεί, έλαβε την απάντηση την οποία πε­ριγράψαμε παραπάνω και την επανα­λαμβάνουμε συνοπτικά:

Το Καστελόριζο επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Δεν έχει δικαίωμα στον ορισμό ΑΟΖ.
Και ότι η Τουρκία έχει ενημερώσει (και πείσει) την όμορη Αίγυπτο για τις θέσεις της και γι' αυτό σταμάτησαν οι ελληνοαιγυπτιακές συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομι­κών ζωνών των δύο χωρών.

«Δηλώστε την ΑΟΖ»
Τα εν λόγω περιστατικά με το ιταλικό πλοίο «Explora», τα δι­αβήματα και τις τουρκικές απα­ντήσεις περιγράφουν, όπως υπογραμμίζουν με ανησυχία έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες, το αδιέξοδο της πολιτικής των διευ­θετήσεων με κάθε κόστος, που έχει υιοθετήσει και προωθεί ο Γ. Παπανδρέου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει πως το θέμα του Καστελόριζου δεν περι­λαμβάνεται στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την εξέλιξη μιας συζήτησης η οποία οδηγεί στη διανομή ή συνδιαχείριση του Αιγαίου και ταυτόχρονα δημιουρ­γεί μια νέα γκρίζα ζώνη επί της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Παράγοντες της ελληνικής διπλω­ματίας (εκτός κυκλώματος Δρού­τσα, συμβούλων και λοιπών χειροκροτητών) υπογραμμίζουν ότι είναι ακατανόητη η σιωπή με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αντι­μετωπίζει όλες αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία μεθοδικά φροντίζει για το «γκριζάρισμα» της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και θέσεων στην πε­ριοχή αν ο υπουργός Εξωτερικών, εκτός από δενδροφυτεύσεις, φρό­ντιζε και για την ανακοίνωση της δήλωσης της ελληνικής ΑΟΖ λαμ­βάνοντας υπόψη τα δικαιώματα που από το διεθνές δίκαιο έχει το Καστελόριζο!

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Πότε θα πάνε για εσχάτη προδοσία? Το Γουδί σας περιμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο μα!@#!ς μπορεί να γίνουν μερικοί!!! Η ολιγωρία της εξωτερικής πολιτικής σ' όλο το μεγαλείο της. Ολοι φωνάζουν ανακυρήξτε την ελληνική ΑΟΖ τωρα!!! Οι κυβερνώντες δεν ακούνε. ΑΡΑ ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ!!!! αυτο είναι πλέον φανερό. Βλάκες δεν είναι. Υποχείρια πρεπει να είναι. Εξ' άλλου βάσει της Δανειακής Σύμβασης και του Μνημονίου που υπεγραφει δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Σαν πουτάνες έχουμε νταβατζήδες. Αλλοι κουναν τα νήματα.

    Καλώς γραφονται όσα γραφονται αλλά αυτό που γίνεται είναι η επικυρωση του αυτονοητου.

    ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ. Προφανώς έαν θέλει να κυβερνήσει κανείς με αυτές τις συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υποθετω οτι η ανακυρηξη της αοζ μιας χωρας οφειλει να παταει σε δυο τρια πραγματα: υψηλου επιπεδου διπλωματικες επαφες με ομορες στα επιπεδα αοζ χωρες, κραταια νομικη επιχειρηματολογια, οικονομικη πολιτικη και στρατιωτικη δυνατοτητα να βαλει στη θεση τους οσους τολμησουν να αρχισουν τις εξυπναδες.

    Και κυριως δεν οριζεις αοζ σε ...δοσεις.

    οταν ζηταμε σαν χαλασμενες βελονες απο τον ανιδεο να οριοθετησει "τωρα" την αοζ, τι εχει συμβει απο τα παραπανω; εχει η ελλαδα προβει και ολοκληρωσει διπλωματικες συνομιλιες με τουλαχιστον την αλβανια, την ιταλια, την αιγυπτο, την κυπρο;

    εχει η ελλαδα την καταλληλη νομικη επιχειρηματολογια; η στο τελος θα φαμε το αγγουρακι οπως με τα σκοπια στη χαγη;

    εχει η ελλαδα δειξει οτι δεν σηκωνει και πολλα πολλα
    σε οσους παρατραβανε το σκοινι; και δεν αναφερομαι σε στρατιωτικα γιουργια, γιατι αυτο θελει το τουρκαριο, προκληση θερμου επεισοδιου για να βαλει νεα δεδομενα στο τραπεζι. υπαρχουν ομως τροποι νομικοι να στριμωξεις τον αλλον στη γωνια, εκει που δεν το περιμενει.

    τι εχει κανει ακριβως η ελλαδα της λουφας και της μπαρουφας για τα θεματα αυτα; απο το 2000 με το σημιτακι και τον γαπ στα συρτακια με τον τζεμ, μετα στα σουβλακια του κωστακη και τωρα στο ποδηλατο του γαπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]