Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολύ δυνατός σεισμός ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο


Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγο στην Κρήτη, μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης. Πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δόνηση κοντά στα 6,2 ρίχτερ, ενώ αναφέρουν ότι είχε και μεγάλη διάρκεια.

Η ειρωνία της τύχης, είναι ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρχε πανευρωπαϊκή άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ένα μεγάλο σεισμό και ενδεχόμενο τσουνάμι, που θα πραγματοποιηθεί στα νότια του νομού Χανίων τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη και στο σύνολο των νησιών του νοτίου Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές κτιρίων ή τραυματισμούς στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έχουν αναφερθεί ρωγμές σε σπίτια σε Κάρπαθο και Ρόδο.

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους ιδιαίτερα της Ολύμπου. Στις ορεινές κοινότητες του νησιού επικράτησε αναστάτωση καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, που δεν είναι συνηθισμένη σε σεισμικές δονήσεις, κάποιοι κάτοικοι που διαπίστωσαν το σεισμό βγήκαν αμέσως στους δρόμους, αλλά χωρίς ανησυχία, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν υπήρξαν ζημιές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και από πολλούς κατοίκους της Μάλτας. Εκατοντάδες πολίτες επικοινώνησαν το απόγευμα με τις αρχές ενημερώνοντας ότι ένιωσαν ένα «ταρακούνημα».

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται Έλληνες σεισμολόγοι καθώς θεωρούν ότι ο κίνδυνος από τη δόνηση έχει ξεπεραστεί. Οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής στη Θεσσαλονίκη εντάσσουν τον σεισμό στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Η δόνηση εντοπίστηκε σε βάθος 80 χιλιομέτρων και όπως λέει στο «Βήμα» ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους έχουν λίγους ή καθόλου μετασεισμούς. «Οπότε, κατά πάσα πιθανότητα, επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Δεν είναι περίεργο ότι είχαμε ισχυρή δόνηση ενδιάμεσου βάθους στην περιοχή. Είχε σημειωθεί και τον Ιανουάριο του 2002, λίγο βορειότερα, σεισμός 6,3 Ρίχτερ», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Αντιθέτως, το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σημερινού σεισμού στο νότιο Αιγαίο, άφησε ανοικτό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Κων. Μακρόπουλος.

«Το χαμε πει από την Αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί όπως της Ιαπωνίας επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν» τόνισε ο κ. Μακρόπουλος. «Είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο καθηγητής, τέτοιος σεισμός σαν τον σημερινό είχε τρία χρόνια να εκδηλωθεί και προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 50 χιλιόμετρα, για αυτό έγινε και αισθητός σε τόσο μεγάλη έκταση.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]