Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσουμε...

Αμέσως μετά το φιάσκο της ευρωπαϊκής συνόδου της 25ης Μαρτίου, όπου η εγχώρια ελίτ είχε εναποθέσει της ελπίδες της διάσωσής της, είχαμε εγκαίρως επισημάνει με εμβόλιμο άρθρο, αναλύοντας τα αποτελέσματά της, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ante portas.

Τι σημαίνει όμως η αναδιάρθρωση για τις τσέπες των καθημερινών ανθρώπων και τι επιπτώσεις θα έχει στην πραγματική οικονομία;

Όσοι πιστεύουν αφελώς ότι μια ελάφρυνση του χρέους θα ήταν προς όφελος της οικονομίας και της καθημερινότητας οφείλουν να αναθεωρήσουν. Γιατί ένα ‘’κούρεμα’’ της τάξης του 30 – 35% που σχεδιάζουν οι δανειστές μας, με τη συμμετοχή μάλιστα όλων των ...
ιδιωτών, θα προκαλέσει το απόλυτο χάος, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό, στην ήδη δοκιμαζόμενη χώρα μας.

Οικονομικό Χάος – Κατάρρευση χρηματοπιστωτικού συστήματος
Οι εγχώριες τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ως κάτοχοι μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία. Τα μεν ταμεία θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και θα εξαρτώνται άμεσα από τον προϋπολογισμό του κράτους οι δε τράπεζες θα περάσουν σε προστάδιο εκκαθάρισης, απόλυτα εξαρτημένες από τις κρατικές εγγυήσεις.

Το τελευταίο πακέτο των 30δις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά ‘’ανακοινώνει’’ την αναδιάρθρωση του χρέους.

Με το πακέτο αυτό αποφεύγεται η άμεση κατάρρευση των τραπεζών και μετατίθεται στο (κοντινό) μέλλον. Οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να αντλήσουν 53δις ρευστό μέσα στο 2011 προκειμένου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, χωρίς να υπολογιστούν απώλειες λόγω αναδιάρθρωσης. Αντιλαμβάνεστε.

Συνέπειες για την τσέπη μας: Άμεσος κίνδυνος απώλειας των καταθέσεων, υποχρηματοδότηση οικονομίας –δεν θα παίρνουμε ούτε πιστωτική κάρτα- και ορατός έως σίγουρος κίνδυνος μετατροπής του τραπεζικού χρέους σε εθνικό (μέσω των εγγυήσεων), που σημαίνει νέα επώδυνα μέτρα.

Κοινωνικό Χάος

Οι οικονομικές συνέπειες που συνοδεύουν την επικείμενη αναδιάρθρωση θα προκαλέσουν τεράστια κοινωνική αναταραχή. Η χώρα μας, επισήμως αποκλεισμένη από τις αγορές, θα είναι απόλυτα εξαρτημένη από την Τρόϊκα, η οποία με αφορμή την αναδιάρθρωση, θα γίνει περισσότερο πιεστική και θα απαιτεί σκληρά μέτρα, όπως απολύσεις στο δημόσιο, νέες μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκποίηση δημόσιας περιουσίας και άμεση εκχώρηση ενέργειας, μεταφορών και οδικού δικτύου. Η ανεργία θα ανέβει σε νέα ιστορικά υψηλά (18% η επίσημη και περίπου 30% η πραγματική) και πάνω από το 1/3 του πληθυσμού θα αδυνατεί να διαβιώσει αξιοπρεπώς. Αν συνυπολογιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, η κατάσταση στην Αθήνα θα κάνει το Κάιρο να θυμίζει παιδική παράσταση.

Συνέπειες για την τσέπη μας: Σίγουρη μείωση εισοδήματος τόσο από μείωση του μισθού μας όσο και λόγω αύξησης της φορολογίας βασικών αγαθών (ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο, τρόφιμα). Η εξεύρεση εργασίας θα γίνει αδύνατη και η προσδοκία μας να μη χάσουμε τη δουλειά μας θα αγγίξει τα όρια της μεταφυσικής αναζήτησης.

Πολιτικό Χάος
Όλα τα παραπάνω τα οποία θα πυροδοτήσει εντός μηνός η αναδιάρθρωση, θα πιέσουν ακόμα περισσότερο εκ των έσω την κυβερνητική πλειοψηφία. Καθώς οι βουλευτές θα γίνονται persona non grata στις εκλογικές τους περιφέρειες, θα μεταφέρουν στους υπουργούς τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ θα περιοριστεί στον σκληρό πυρήνα των στελεχών του και όσων επωφελούνται οικονομικά από το κόμμα (συνδικαλιστές, εργολάβοι, λαμόγια), δηλαδή ένα ποσοστό 15 – 20%. Η δημοκρατική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης θα είναι περισσότερο εμφανής από ότι σήμερα και μοιραία ο τόπος θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία, καθώς οι υπουργοί θα σκέφτονται δύο φορές πριν νομοθετήσουν τα τροικανά διατάγματα.

Συνέπειες για την τσέπη μας: Η παρατεταμένη ακυβερνησία, για όσο καιρό τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ αρνείται να αντιληφθεί το προφανές, θα συρρικνώνει την ήδη νεκρή αγορά και θα παρατείνει την ύφεση στο διηνεκές. Η ψυχολογία θα βρίσκεται στο ναδίρ και η οικονομική μας κατάσταση θα αγγίξει πάτο.

Η κυβέρνηση ήξερε πάρα πολύ καλά τις παραπάνω συνέπειες και παρά τις πιέσεις των Γερμανών προσπάθησε να αποτρέψει την αναδιάρθρωση με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, που διέθετε. Το μόνο που κέρδισε τελικά ήταν να πάρει μια –επώδυνη- παράταση. Σήμερα απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση.

Έπειτα από 2,5 χρόνια σκληρής ύφεσης, έχοντας γίνει όλοι σοφότεροι, βλέπουμε με καθαρή κρίση ότι η πολιτική που επέλεξε ο βασικός υπεύθυνος της καταστροφής, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ήταν απόλυτα λανθασμένη και τρομακτικά επιζήμια για τη χώρα μας. Βλέπουμε τώρα με τη σοφία του χρόνου, ότι είχαν δίκιο όσοι (γραφικούς τους λέγαμε τότε) ζητούσαν την άρνηση πληρωμής του χρέους.
Μέσα στο απόλυτο χάος υπάρχει ακόμα μια ελπίδα και ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης:

Το χρέος μπορεί ακόμα να κηρυχθεί απεχθές και μη πληρωτέο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αργεντινής που προχώρησε σε ‘’κούρεμα’’ 75%

Το νέο χρέος (110 δις) που ‘’κατάφερε’’ να μας φορτώσει ο αδαής υπουργός, βασίζεται σε μια σύμβαση ιδιαζόντως ειδεχθή, πρωτόγνωρη στα παγκόσμια χρονικά, η οποία δεν έχει καν κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η εφαρμογή της βασίζεται σε μια αντισυνταγματική τροπολογία, η οποία δίνει το –μοναρχικό- δικαίωμα στον υπουργό οικονομικών να υπογράφει οποιεσδήποτε δανειακές συμβάσεις, που δεσμεύουν τη χώρα και τους πολίτες της για δεκαετίες. Είναι προφανές, ότι η συγκεκριμένη σύμβαση και μάλιστα με τον τρόπο που επεβλήθη στη χώρα μας, αποτελεί κουρελόχαρτο ενώπιον οποιουδήποτε εγχώριου ή διεθνούς δικαστηρίου.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

12 σχόλια :

  1. Να μην φύγουν ζωντανοί παιδιά ! - Στην κρεμάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. osoi exoun katatheseis tha ta xasoun ola ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όχι μόνο τις καταθέσεις θα χάσουμε αν βαρέσει κανόνι η χώρα, αλλά και μισθούς,συντάξεις και ότι άλλο. Τουλάχιστον μακάρι να έχουμε ψωμί να φάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και σιμητη εδειχνε που παει το πραγμα εκλειναν εργοστασια με τη δικαιολογια οτι ηταν κρατικα μετα εφευγαν για βουλγαρια στο τελοσ καταντησαμε να μην εχουμε οχι εργοστασια αλλα ουτε τεποπιοια, αλλα αφου ο κοσμοσ δεν επαναστατη να τουσ κρεμαση προσ παραδιγματισμο καλα να παθουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστα αποβιομηχανοποιηση παντου στο τελοσ δεν παραγαμε τιποτα και μετα χρεωκοποια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεσα στην μ@λ@κια που τους δερνει , αυτη η αντισυνταγματικη τροπολογια μπορει να ειναι και η σωτηρια μας πλακα πλακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν προκειται να χρεωκοπησουμε ,,το ντομινο που θα επακολουθηση θα ειναι τραγικο για την Ευρωπη και την Αμερικη..ειδικα τωρα με το ευρω δτο 1,42 και την Αμερικη με προβληματα ...Ειναι προπαγανδα του ΓΑΠ για να κανει ανεπηρεαστος τη βρωμικη δουλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Έλληνες καθεύδουν ύπνον βαθύν και ηδύν.Μεγάλη δυστυχία και θλίψη για την ιερή αυτή πατρίδα που κατασπαράσσουν και θρυμματίζουν ενώ εκείνοι ακόμα να αντιληφθούν και να δράσουν πρεπόντως και με τον φυσιολογικότερο τρόπο.

    ΟΥΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ 'ΔΗΤΕ.Ε Σ Ε Ι Σ ΠΤΑΙΕΤΕ, ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΔΕΙΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΣΑΣ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΛΕΣ ΟΔΟΥΣ.ΠΟΛΥ ΕΥΕΙΘΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΠΙΣΤΟΙ ΓΙΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ.ΟΤΑΝ ΑΠΟΛΛΥΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΣΑΣ,ΜΗΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΩΣΟΥΝ.ΕΑΝ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ,ΜΗΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ.ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΟΜΙΛΗΤΕ,ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΏΣ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΙΧΘΗΤΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΠΡΟ.

    Ο Υ Δ Ε Ι Σ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Π Ο Λ Ε Μ Ο Σ 'ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝ ΤΩΙ ΧΡΙΣΤΩΙ ΚΑΙ ΤΗΙ ΜΗΤΡΙ ΑΥΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην φοβαστε ρε παιδια...Να παρουμε παραδειγμα απο την Αργεντινη.
    Τοσα εχουμε περασει σαν λαος, την κρισιμη στιγμη η κοινωνια μας θα δεθει. Θα αλληλοβοηθηθουμε οσο ειναι δυνατον.
    Απλα πρεπει να πραξουμε (να πεταξουμε ολους τουσ πολιτικους και σιγουρα υπαρχουν ικανοι πατριωτες ακομα),
    ωστε σαν εθνος να σηκωσουμε κεφαλι και να γινουμε (παλι) παραδειγμα για τους επομενους που εχουν πορεια καταστροφης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεδομενου του οτι απο την 10ετια του 60 εχει ξεκινησει ο 3ος Παγκοσμιος Πολεμος που δεν ειναι αλλος απο τον Οικονομικο.
    Δεδομενου του οτι οι Κυβερνησεις της τελευταιας 30ετιας μονο προδοτικες μπορουν να χαρακτηρισθουν.
    Ευκολα καταληγουμε στο συμπερασμα οτι η εκτελεση ειναι η μονη και αρμοζουσα ποινη στους προδοτες και βαση νομου φυσικα.
    Δυστηχως ομως τιποτα δεν θα γινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλλικράτη σε δήμους είχαμε, σε σχολεία είχαμε, σε νοσοκομεία είχαμε, σε οργανισμούς είχαμε, στη βουλή πότε θα έχουμε; Αφού τώρα έχουμε λιγότερα απ' όλα (δήμους κλπ) δεν πρέπει να έχουμε και λιγότερους "αντιπροσώπους" ; Γιατί να μην γίνουν οι 300 ... ας πούμε 200, να πληρώνουμε λιγότερους; Οι βουλευτές πόσο έκοψαν το μισθό τους για να βοηθησουν στην οικονομική κρίση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραίο άρθρο.Αφού στην αρχή μας λέει ότι αν χρεοκοπήσουμε το μόνο που δεν θα γίνει είναι ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος στο τέλος μας προτείνει ως λύση να κάνουμε στάση πληρωμών δηλαδή να κηρύξουμε Χρεοκοπία.Ελεος!!!

    Επειδή λοιπόν τις τελευταίες μέρες γίνεται επιχείρηση τρομοκράτησης απο διάφορες εφημερίδες που μας λένε τι...δεινά θα μας συμβούν αν γίνει ένα κούρεμα της τάξης του 30-40% στο χρέος ας πιάσουμε τα πράγματα ένα προς ένα για να ξέρουμε τι μας γίνεται.

    Οικονομικό Χάος-Κατάρρευση Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

    Φυσικά και αν γίνει ένα κούρεμα της τάξης του 40% οι ελληνικές τράπεζες πρόκειται να χάσουν περίπου 22 δις ευρώ.Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι.Μετά τα απίστευτα πακέτα ρευστότητας που έχουν πάρει οι τράπεζες και μάλιστα με την εγγύση του ελληνικού κράτους δεν ξέρουμε πόσες θα είναι οι καθαρές ζημιές τους.Πέραν τούτου επειδή δεν πρόκειται να γίνει μονομερής αναδιάρθρωση αλλά ότι γίνει θα γίνει με την συνεργασία της εε και του δντ θα πρέπει να ξέρουμε ότι απο τα 110 δις οικονομικής βοήθειας (και καλά) τα 10 δις πάνε απευθείας στις τράπεζες.Οσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία αυτά ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τις συντάξεις απο τα ομόλογα αλλά απο τους τόκους των ομολογων.Ετσι η αναμενόμενη ζημιά για τους ασφαλισμένους είναι περίπου 0,5 δις ευρώ.

    Συνέπειες για την τσέπη μας.

    Η κάθε συνέπεια εξαρτάται απο το πως θα απαντήσει το ντόπιο πολιτικό σύστημα στο "κούρεμα" και ποιους θα αποφασίσει να στηρίξει.Αν αποφασίσει να αφήσει τις τράπεζες στην...τύχη τους τότε δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.Τα 500 εκ ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν εύκολόα να βρεθούν απο τον προυπολογισμό.Αν αντιθέτως η κυβέρνηση πράξει όπως σήμερα και αποφασίσει να ξαναστηρίξει τους τραπεζίτες (και όχι όπως λέγεται τις τράπεζες) τότε ΝΑΙ θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας που θα αφορούν μισθούς,συντάξεις και κοινωνικό κράτος και ΟΧΙ τις καταθέσεις (διαλέχτε και πάρτε)


    Κοινωνικό Χάος

    "Η χώρα μας, επισήμως αποκλεισμένη από τις αγορές, θα είναι απόλυτα εξαρτημένη από την Τρόϊκα, η οποία με αφορμή την αναδιάρθρωση, θα γίνει περισσότερο πιεστική και θα απαιτεί σκληρά μέτρα, όπως απολύσεις στο δημόσιο, νέες μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκποίηση δημόσιας περιουσίας και άμεση εκχώρηση ενέργειας, μεταφορών και οδικού δικτύου. Η ανεργία θα ανέβει σε νέα ιστορικά υψηλά (18% η επίσημη και περίπου 30% η πραγματική) και πάνω από το 1/3 του πληθυσμού θα αδυνατεί να διαβιώσει αξιοπρεπώς. Αν συνυπολογιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, η κατάσταση στην Αθήνα θα κάνει το Κάιρο να θυμίζει παιδική παράσταση"


    Η χώρα είναι ήδη επισήμως αποκλεισμένη απο τις αγορές και θα παραμείνει έτσι μέχρι να γίνει κάτι ωσπου το χρέος να καταστεί βιώσιμο.Μέχρι να γίνει αυτό κανείς σωφρων δανειστής δεν πρόκειται να μας ξαναδανείσει γιατί θα υπάρχει πάντα κίνδυνος ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ αναδιάρθρωσης.Οσο η χώρα θα παραμένει στον "ορό" της τροικας η τελευταία όλο και θα απαιτεί νέα μέτρα όπως αυτά που περιγράφονται.Βέβαια ακόμη και ΟΛΑ αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν το πρόβλημα του χρέους δεν λύνεται παρα μόνο με αναδιάρθρωση γι'αυτό και η πολιτική της τροικας εκτός απο απεχθής είναι και ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ.

    Πολιτικό Χάος

    "Η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ θα περιοριστεί στον σκληρό πυρήνα των στελεχών του και όσων επωφελούνται οικονομικά από το κόμμα (συνδικαλιστές, εργολάβοι, λαμόγια), δηλαδή ένα ποσοστό 15 - 20%"

    Το παραπάνω τώρα πρέπει να το εκλάβουμε ως κακό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]