Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Wall Street Journal: Στα δύο θα διασπασθεί η ευρωζώνη

«Το εικοσιεπτά διαιρούμενο δια του δύο είναι ίσο με 17, με υπόλοιπο δέκα. Αυτά είναι τα νέα ευρω-μαθηματικά».

Με αυτό τον υπολογισμό ξεκινά το άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal, αναλύοντας τις εκτιμήσεις ότι η Ευρώπη δεν έχει πολύ καιρό μπροστά της ενωμένη, όπως ακριβώς την γνωρίζουμε έως τώρα.

Στο άρθρο προβλέπεται ότι «αργά ή γρήγορα η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο τέλος της.

Οι πιστωτές ελληνικών, ιρλανδικών, πορτογαλικών και πιθανότατα ισπανικών ομολόγων θα υποστούν κούρεμα, οι τράπεζες θα χρειαστεί να ενισχύσουν τα ανεπαρκή τους κεφάλαια, οι Γερμανοί εξαγωγείς θα συνεχίσουν να εξαργυρώνουν κέρδη χάρη στο ευρώ το οποίο θα αποδυναμωθεί υποχρεωτικά από τις χώρες του Νότου και η ευρωκρατία θα βρει νέους λόγους ύπαρξης. «Αλλά η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια».

Τα νέα μαθηματικά θα μας δώσουν μια διαιρεμένη Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 σε δύο ξεχωριστές ομάδες των 17 και 10 κρατών-μελών.

Οι οικονομίες των 17 θα απολαμβάνουν την κεντρική διοίκηση του Γαλλο-γερμανικού άξονα, ενώ οι υπόλοιποι 10, θα τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις και τις πολιτικές της Ε.Ε. στην οποία και θα πληρώνουν συνδρομή!

Το κατά πόσον θα είναι βιώσιμο ένα τέτοιο μοντέλο, μάλλον οι ευρωπαίοι ηγέτες το γνωρίζουν. Το αποτέλεσμα πάντως, το γνωρίζουν όλοι: θα είναι αντίστοιχο των χειρισμών για την κρίση χρέους και τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη, οδηγώντας την ύφεση στα ύψη.

Οι φήμες για ευρωζώνη δυο ταχυτήτων υπάρχουν εδώ και αρκετούς μήνες, κάνοντας λόγο για βόρεια και νότια ευρώπη, ή ακόμα και για δυο διαφορετικά ευρώ, ένα ισχυρό και ένα αδύναμο.

Όπως και να’ χει πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον, όλα έχουν αλλάξει στην Ευρώπη. Και τα πάντα συνηγορούν ότι οι «μικροί θα πληρώσουν τα παιχνίδια των ισχυρών».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]