Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παπανδρέου στη Le Monde: "Η αναδιάρθρωση, δεν είναι στην ατζέντα της Ευρώπης"


Με τον τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας" και υπότιτλο "ο κ. Παπανδρέου ελπίζει σε μια χαλάρωση των όρων του δανείου προς την χώρα του", η εφημερίδα "Λε Μοντ" δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έφθασε στο Παρίσι για την απογευματινή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο που είναι προγραμματισμένη για τις 6.00 (ώρα Ελλάδας).

"Δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατάει γερά", προλογίζει ο δημοσιογράφος Αλέν Σαλ (Alain Salles), υπογραμμίζοντας ότι παραμονή της συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία, ο κ. Παπανδρέου θα επιμείνει στην αναγκαιότητα υποστήριξης από την ευρωζώνη".

Κληθείς να αντιδράσει κατ' αρχάς, στην τελευταία υποτίμηση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, o πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι ο οίκος αυτός ουδόλως λαμβάνει υπόψιν την πραγματικότητα, με τις θυσίες και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί. Είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη, είπε, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει την υιοθέτηση κανόνων για τους οίκους εκτίμησης.

Στο ερώτημα για το "τι ακριβώς περιμένει από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας", ο κ. Παπανδρέου απήντησε: "Δεν πρέπει να αποτύχουμε. Πρέπει να πάρουμε αρκετά θαρραλέα και ικανά μέτρα ώστε να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον κύκλο αστάθειας και αβεβαιότητας. Οι χρηματαγορές έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια τέτοιου είδους αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επαναφορά της κρίσης".

"Είμαι πεπεισμένος", πρόσθεσε, "ότι η πολιτική βούληση, όπως άλλωστε και τα τεχνικά εργαλεία βρίσκονται στη διάθεσή μας ώστε να μας προσφέρουν μια βιώσιμη λύση".

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η μείωση της απόκλισης της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών και η προαγωγή της οικονομικής σύγκλισης, αποτελούν σημαντικές συνισταμένες τόσο για την επίτευξη της ανάπτυξης όσο και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ωστόσο προσθέτει ότι "η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν αποτελεί μια άμεση απάντηση στην κρίση. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν συνιστά παρά ένα συνθετικό τμήμα από ένα σύνολο πολύ ικανότερο να αντιμετωπίσει την κρίση. Στο σημείο αυτό, κάθε άλλη προσέγγιση, πέραν της συλλογικής λύσης, θα μπορούσε να αποδειχτεί ανεπαρκής", δήλωσε.

Υπογραμμίζει επίσης ότι "η Ευρώπη οφείλει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των εργαλείων που διαθέτει: Θα πρέπει να καταστήσει πιο ευέλικτο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να εξετάσει την ιδέα των ευρωομολόγων και τη φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών".

Σε ερώτημα σχετικά με τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους ο κ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι "η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης". Και εξήγησε: "Μια αναδιάρθρωση θα επιβάρυνε την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε ένα μεγάλο αριθμό αγορών ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, μια αναδιάρθρωση θα σήμαινε την άμεση και ουσιαστική οικονομική ζημία των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει τις οικονομίες των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ τίμημα, εφόσον υπάρχει μια άλλη εναλλακτική λύση. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και της ευρωπαϊκής οικονομίας".

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με τις δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στο να πείσει ότι είναι ικανή να κάνει τις απαραίτητες εισπράξεις, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε "στο άνευ προηγουμένου πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων" στο οποίο έχει εμπλακεί η χώρα. Σημείωσε τη μείωση του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ το 2010, ενώ προβλέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη "από τα τέλη του επόμενου έτους".

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι "η επιμήκυνση αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν δοθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και που συζητούνται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι αποφασιστικοί παράγοντες για να εγγυηθούν, ότι θα συνεχίσει η Ελλάδα να επιτυγχάνει στους στόχους της σε μακροπρόθεσμη βάση". "Υπάρχει ένα σημαντικό περιθώριο ελιγμού προκειμένου να χαλαρώσουν οι όροι αυτού του προγράμματος στήριξης " υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που πρότεινε η τρόικα τελευταία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Βρισκόμαστε στη διαδικασία εφαρμογής ενός άνευ προηγουμένου αριθμού μεταρρυθμίσεων μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα. Είναι φυσικό να υπάρχουν κακή επικοινωνία και παρανοήσεις. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα κυριαρχίας. Η ελληνική κυβέρνηση, με δική της θέληση, ανέλαβε δεσμεύσεις στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, συχνά ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν θέσει οι δανειστές μας".

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα συνεργάζεται πολύ στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δημόσιο Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ο καημένος έχει παγιδευτεί στις ιστορίες του... και _α_αρολογεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Δεν τίθεται κανένα ζήτημα κυριαρχίας(!!!). Η ελληνική κυβέρνηση, με δική της θέληση, ανέλαβε δεσμεύσεις στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, συχνά ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν θέσει οι δανειστές μας".

    Μα καλα,αυτος ο ξεφτιλας δεν δηλωνε απο το Καστελλοριζο πριν ενα χρονο οτι απωλεσθη η κυριαρχια μας??
    Και η "θεληση" για δεσμευσεις ποτε νομιμοποιηθηκε απο τον ελληνικο λαο??
    Οσο για τους στοχους,ξεπωλουνται τα παντα ακριβως επειδη οι στοχοι ειναι απιαστοι!!
    Κατα τ'αλλα "..θα συνεχίσει η Ελλάδα να επιτυγχάνει στους στόχους της σε μακροπρόθεσμη βάση"!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ψευτης και ο κλεφτης τον πρωτο χρονο χαιρονται.
    Παντως την αποστολη του, την διαλυση της Πατριδος μας,
    την εφερε εις περας.
    Αλλα ας μην ξεχναει οτι χωρις την βοηθεια των αλλων κοπροσκυλων της βουλης δεν θα τα καταφερνε.Εμεις παντως δεν το ξεχναμε.
    Αυτος μονος του ουτε περιπτερο δεν μπορει να κουμανταρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]