Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Και για όσους δεν κατάλαβαν, "μας πήρανε τα μέτρα"...


Οι πανηγυρισμοί της συνόδου κορυφής τελείωσαν – έρχεται κοινωνικό ολοκαύτωμα!

Σε στάδιο ολοκλήρωσης, βρίσκεται η κατάρτιση του προσχεδίου του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2012 – 2015.

Το πρόγραμμα αυτό θα προβλέπει τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων συνολικού ύψους € 19 δις μεταξύ 2012 – 2014, ή € 22 δις την περίοδο 2012 – 2015! Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα πρόσθετα, πέραν του Προϋπολογισμού, μέτρα, που αφορούν το 2011, η «λυπητερή» φτάνει τα € 24 δις!

Τα μέτρα αυτά, πέρα από κοινωνικά άδικα, θα αποδειχτούν και καταστροφικά για την οικονομία γενικότερα, καθώς έχουμε δει πως όσο το Μνημόνιο περικόπτει δαπάνες και αυξάνει τα φορολογικά βάρη, τόσο η οικονομία βυθίζεται ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι η ύφεση το 2010, μπορεί να ξεπεράσει τις επίσημες προβλέψεις και να φτάσει το 5% - 6%, ενώ όλα δείχνουν πως οι κυβερνητικές προβλέψεις για ύφεση 3% το 2011 και αναιμική ανάπτυξη 1,1% το 2012, θα αποδειχτούν πολύ κατώτερες από το μέγεθος της βουτιάς της οικονομίας!

Πέρα όμως από κοινωνικά άδικο και οικονομικά καταστροφικό, το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα αποδειχτεί και ανέφικτο! Και αυτό γιατί, συνεχώς τα έσοδα (δηλαδή το 1/3 της αξίας των μέτρων του Πλαισίου) βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση! Και αυτή η ελεύθερη πτώση έχει ως κύρια αιτία της την οικονομική ύφεση και όχι τις υπαρκτές δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού!

Έτσι η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και η επόμενη μετά από αυτήν μνημονιακή Κυβέρνηση, θα περικόπτει και άλλο τις δαπάνες, προκειμένου να πιάσει τους στόχους για το έλλειμμα, εντείνοντας έτσι και άλλο την ύφεση, ρίχνοντας έτσι και άλλο τα έσοδα, καθιστώντας, τελικά, πιθανότερο παρά ποτέ το ενδεχόμενο γενικής δημοσιονομικής κατάρρευσης!

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη της τρέχουσας ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σκοπός της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, είναι να το έχει έτοιμο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24- 25 Μάρτη, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε, επί της ουσίας, στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ!

Το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012 - 2015, θα συνοδευτεί και από το γνωστό πρόγραμμα γενικής εκποίησης των € 50 δις. Και τα δύο συναποτελούν ουσιαστικά, το «αντίτιμο» της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, στα «ψίχουλα» που πήρε από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής (επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου για τα τροϊκανά δάνεια καθώς και δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων με άγνωστους, προς το παρόν, όρους).

Η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, έλαβε διευκολύνσεις μηδαμινής ουσιαστικής αξίας που δεν λύνουν επ' ουδενί το πρόβλημα του χρέους, πασπαλίζοντας τες με μπόλικες επικοινωνιακές φανφάρες. Παρόλα αυτά όμως, οι ως άνω διευκολύνσεις θα έχουν ως αντάλλαγμα το ξεχαρβάλωμα και των τελευταίων απομειναριών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012 -2015:

  1. Νέο σάρωμα του ασφαλιστικού συστήματος μέσα στο 2011
  2. Κατάργηση (λέγε με συγχώνευση) πολλών νοσοκομειακών μονάδων, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τα σχολεία.
  3. Ψαλίδι πολλών κοινωνικών επιδομάτων, μέσω της εφαρμογής των γνωστών «εισοδηματικών κριτηρίων». Πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων το επίδομα ανεργίας, με συνολικό ύψος περικοπών τα € 500 εκατ.
  4. Κλείσιμο (λέγε με συγχωνεύσεις) δημοσίων φορέων, πολλοί από τους οποίους έχουν σημαντικό κοινωνικό έργο
  5. Λειτουργία όλων των κρατικών επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (πχ αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ)
  6. Σάρωμα των αμοιβών στο Δημόσιο, μέσω του «ενιαίου μισθολογίου» και μαζικές απολύσεις συμβασιούχων ή ακόμα και υπαλλήλων αορίστου χρόνου.
  7. Αναδιαμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ (ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σύνδεση αμοιβής με «παραγωγικότητα»
  8. Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου
  9. Μείωση των δαπανών για στρατιωτικές προμήθειες όχι όμως και για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ουσιαστικά, έτσι, θα υποβαθμιστούν δραματικά οι συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών.
  10. Αναδιάρθρωση όλου του θεσμικού πλαισίου των επενδύσεων στα πρότυπα του "fast track

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]