Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με νέα αιματοχυσία απειλεί ο Καντάφι!


Οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες, αν οι ΗΠΑ ή άλλες ξένεις δυνάμεις εισβάλουν στη Λιβύη, απειλεί ανοιχτά ο Μουαμάρ Καντάφι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να γίνει χρήση βίας.

"Θέλουν να γίνουμε σκλάβοι για άλλη μια φορά, όπως είμασταν σκλάβοι των Ιταλών" δήλωσε ο Καντάφι, αναφερόμενος στην πρώην αποικιακή δύναμη της Λιβύης. "Δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Θα μπούμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες, αν εισβάλλουν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ".

Αναφερόμενος στην Αλ Κάιντα, υπογράμμισε: "Προτίθεμαι να μιλήσω με οποιονδήποτε από αυτούς, έναν από τους «εμίρηδές» τους, οποιονδήποτε διορίσει εαυτόν (ως εμίρη), ο οποίος θα έρθει να συζητήσει μαζί μου, αλλά αυτοί δεν συζητούν (...), δεν έχουν καν αιτήματα".

Ο Λίβυος ηγέτης κατηγόρησε επίσης τα δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι δεν έχουν δείξει τις "τεράστιες διαδηλώσεις" που γίνονται από το λαό που βρίσκεται στο πλευρό του. Τόνισε ακόμη ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα του είναι ασφαλή, αλλά η παραγωγή βρίσκεται "στο χαμηλότερο επίπεδο" και οι ξένες εταιρείες ανησυχούν λόγω των "ένοπλων κακοποιών".

Ο Καντάφι δεσμεύτηκε επίσης να χορηγήσει αμνηστία "σε όλους όσοι παραδώσουν τα όπλα τους και επιστρέψουν στα σπίτια τους" και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα φύγει ποτέ από τη Λιβύη. "Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τη Λιβύη", είπε και προειδοποίησε ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ οι εξεγερμένοι να συνεχίσουν να ελέγχουν πόλεις της χώρας.

Ο Λίβυος ηγέτης επανέλαβε εξάλλου ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας, συνεπώς δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη Λιβύη.

"Το λιβυκό σύστημα είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού (...) Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα" προσέθεσε.

"Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί (που ενορχήστρωσαν την επανάσταση του 1969) έδωσαν την εξουσία στο λαό" σημείωσε κατά την ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του σε τελετή για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της "εξουσίας των μαζών" στη Λιβύη. "Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στο λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου" σημείωσε.

"Ο κόσμος δεν κατανοεί το λιβυκό σύστημα, στο οποίο την εξουσία έχει ο λαός" σημείωσε προς τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν και τον υποδέχθηκαν στην τελετή, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Θα παραμείνεις σπουδαίος".

Ο Καντάφι απέρριψε επίσης αυτά που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης για διαδηλώσεις στη Λιβύη και επέρριψε και πάλι την ευθύνη για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα. Επίσης, σημείωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης υπερβάλλουν στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τον αριθμό των νεκρών, λέγοντας ότι μόνο 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με ξένους υπολογισμούς, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται σε 2.000. "Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη (...) Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα" ανέφερε.

Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε εξάλλου τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία, που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.

Κατά την ομιλία του, μία γυναίκα τον διέκοψε, φωνάζοντας: "Πώς μπορείς να φύγεις; Δεν θα φύγεις και δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ: Εσύ μόνο είσαι καλός! Είσαι ένα σπαθί που δεν λυγίζει!".

Παράλληλα, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη, προέβλεψε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας "εντός δύο ημερών". "Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας" δήλωσε. "Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί".

"Εντός δύο ημερών, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη" προέβλεψε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του καθεστώτος ως "προπαγάνδα" των ξένων μέσων ενημέρωσης.

«Μήλον της Έριδος» η πόλη Μάρσα ελ Μπρέγκα

Οι δυνάμεις της εξέγερσης επανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Μάρσα ελ Μπρέγκα, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι πραγματοποίησαν «επιλεκτικές» αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Ατζνταμπίγια, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στόχος των επιθέσεων ήταν, κατά τα φαινόμενα, μια αποθήκη πυρομαχικών στα περίχωρα της πόλης, η οποία είχε δεχθεί επίθεση και πριν από δύο ημέρες, ενώ κάτοικοι δήλωσαν ότι στόχος των επιδρομών ήταν στρατιωτική βάση που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πόλη.

«Πιθανώς να ζητήσουμε ξένη βοήθεια, πιθανώς οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατηγικών στόχων να καταφέρουν το οριστικό πλήγμα (στον Καντάφι)» δήλωσε ο Μούσταφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Συνασπισμού της 17ης Φεβρουαρίου στο πρακτορείο Reuters.

«Προσπάθησαν να πάρουν την Μπρέγκα το πρωί της Τετάρτης, αλλά απέτυχαν. Βρίσκεται και πάλι στα χέρια των επαναστατών. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε είδος ψυχολογικού πολέμου για να κρατήσει αυτές τις πόλεις σε ένταση» προσέθεσε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι δυνάμεις του Καντάφι προχώρησαν σε «τυφλό» βομβαρδισμό της πόλης Μάρσα ελ Μπρέγκα, όπου βρίσκεται σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Βεγγάζη, ενώ το Al Jazeera μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων ανακατέλαβαν την πόλη.
Σε ολόκληρη σχεδόν τη Λιβύη, αρχηγοί φυλών, αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και μονάδες του στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, οργανώνονται αποτελεσματικότερα.

Παράλληλα, η Λιβύη ελπίζει ότι η ένταση με τις δυτικές χώρες δεν θα φθάσει στο στάδιο, όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης θα θεωρήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο, όπως προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης, Σόκρι Γάνεμ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Ουάσινγκτον, από την άλλη, προειδοποίησε ότι η Λιβύη θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο, εάν ο λίβυος ηγέτης δεν αποχωρήσει, ενώ η λιβυκή εξέγερση, η αιματηρότερη μέχρι σήμερα στη Μέση Ανατολή, απειλεί να προκαλέσει εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση.

Ο γιος του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ προειδοποίησε τη Δύση να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία ή να αυτοεξορισθεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται εκτάκτως την Τετάρτη στο Κάιρο για να επαναδιατυπώσουν την καταδικαστική για τον Καντάφι θέση τους, ενώ ορισμένες πλευρές ζητούν να υπογραμμιστεί και η αντίθεση του Αραβικού Συνδέσμου στο ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

«Εκκενώστε τώρα τη Λιβύη!»

Ανακοίνωση-έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου απηύθυναν από κοινού η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι οι ξένοι πολίτες από τη χώρα που μαστίζεται για Τρίτη εβδομάδα από βίαιες συγκρούσεις.

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας εφαρμόζουν κοινό πρόγραμμα εκκένωσης της Λιβύης ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει αεροσκάφη, πλοία και εκπαιδευμένο προσωπικό.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο Καντάφι θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του. Αν επέμβουν οι Αμερικάνοι θα πρέπει να ετοιμάσουν πολλά φέρετρα. Προς τι τόση βιάση να βοηθήσουν τους Λίβυους; Γιατί δεν περιμένουν να εξασθενήσουν τις δυνάμεις του Καντάφι οι εξεγερμένοι; Στο κάτω-κάτω εσωτερικό τους ζήτημα είναι. Ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]