Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιώργο, αλλάζεις ή βουλιάζεις


Η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την κοινωνική αποσύνθεση που επέρχεται μέρα με την ημέρα, πλήττουν καίρια τον πρωθυπουργό και βασικούς υπουργούς του. Δημοσκόπηση της ALCO, που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ», δείχνει ότι, για πρώτη φορά από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση εξαντλεί τις αντοχές της και χρειάζεται επειγόντως να διορθώσει την πορεία της.



Iδιαίτερα αρνητικό είναι το κλίμα για την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, με τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης απορρίπτει βασικές πολιτικές επιλογές, θεωρεί δεδομένη την αποτυχία και αμφισβητεί την ικανότητα υπουργών να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα. Αποτέλεσμα του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η ραγδαία φθορά του ΠΑΣΟΚ, η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας και, κυρίως, η ανάδειξη της αποχής και του «λευκού» σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Η πορεία της οικονομίας, η επιμονή των πιστωτών για όλο και πιο σκληρά μέτρα, η έλλειψη συντονισμού, η αυξημένη εγκληματικότητα (με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών), η ενθάρρυνση της λαθρομετανάστευσης, η αντιμετώπιση του κινήματος «Δεν πληρώνω» και οι αμετροεπείς αντιδράσεις ορισμένων στελεχών, όπως ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η κατάρρευση της εμπιστοσύνης του λαού στο σχέδιο για έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Το 71% θεωρεί λάθος τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, καθώς οι θυσίες δεν πιάνουν τόπο, η ύφεση οδηγεί στην κοινωνική διάλυση, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλά και η ανεργία καλπάζει όλο και σε υψηλότερα νούμερα. Από τα σενάρια που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα κανένα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Οι πολίτες προτιμούν τις πρόωρες εκλογές (45%) από το να αποφασιστούν τώρα μέτρα που ξεπερνούν τη συνταγματική θητεία της κυβέρνησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το θεωρούν λύση.




Στο 2,3 η διαφορά, πρώτο κόμμα λευκό και αποχή

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ακόμη την πρωτιά, η ψαλίδα όμως με τη Ν.Δ. κλείνει γρήγορα

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009 η ALCO καταγράφει τόσο μικρή διαφορά (2,3%) ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ χάνει δυνάμεις με μεγάλη ταχύτητα και η Ν.Δ. ανεβαίνει με βραδύτερους ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό πως η συσπείρωση της κυβερνητικής παράταξης κατρακύλησε στο 52,1%, ενώ εκείνη της Ν.Δ. έχει βελτιωθεί και βρίσκεται στο 61,4% (από 56,5% που ήταν πριν από έναν μήνα). Επίσης η σχέση μετακίνησης μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων έχει διαμορφωθεί πλέον στο 1:2, δηλαδή μετακινούνται από το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. οι διπλάσιοι από εκείνους που κατευθύνονται από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ. Οι μεγαλύτερες απώλειες του ΠΑΣΟΚ είναι προς το ΚΚΕ. Πρώτο κόμμα είναι πάντα η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος. Η αποχή έφτασε στο εντυπωσιακό 17% και το λευκό στο 7,6%. Ενα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης (υπολογίζεται σε 30% έως 35%) γυρίζει οριστικά την πλάτη του στο πολιτικό σύστημα. Η τάση αυτή αποκτά όλο και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και αν συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, το βέβαιο είναι ότι θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές το πολιτικό τοπίο. Σταθερά βελτιώνουν τις θέσεις τους το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ. Η Ντόρα Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία) και ο Φώτης Κουβέλης (Δημοκρατική Αριστερά) θα δώσουν μέχρι τέλος μάχη για να μπουν στη Βουλή.




77% Υπακούει μόνο στην τρόικα

69% Ομολογεί την αποτυχία του

Η δημοσκόπηση της ALCO αποτελεί αληθινό κόλαφο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μια και αναδεικνύεται σε μοιραίο άνθρωπο για την κυβέρνηση. Στην αρχή η κοινή γνώμη τον στήριξε, παρά τα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα. Οι πολίτες πιστεύουν πως ο υπουργός Οικονομικών οργάνωσε την εύκολη ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ Ε.Ε. ΕΚΤ χωρίς να διαπραγματευθεί σκληρά το περιεχόμενο της συμφωνίας (ποσοστό 77% θεωρεί ότι ακολουθεί απλώς τις εντολές της τρόικας) ως όφειλε, υποθηκεύοντας την προοπτική της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Αντιμετώπισε κάθε αποτυχία του μνημονίου με στρατηγική λήψης σκληρών μέτρων σε βάθος τετραετίας, όπως δείχνουν και οι τελευταίες πρωτοβουλίες του. Θεωρούν μάλιστα ότι οι δηλώσεις του ισοδυναμούν με ομολογία αποτυχίας (ποσοστό 69%) και για πρώτη φορά οι μισοί Ελληνες (50%) θεωρούν ότι πρέπει να αντικατασταθεί.




79% Ορθώς τον αποδοκιμάζουν

«Να φύγει τώρα», λέει το 67%

Σε πολιτικό βαρίδι εξελίσσεται για την κυβέρνηση ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος με τις επιλογές του και τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Η φράση του «μαζί τα φάγαμε» σε συνδυασμό με τους «κοπρίτες δημοσίους υπαλλήλους» έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης, που δεν ανέχεται τις ύβρεις και τον εμπαιγμό τη στιγμή που το βιοτικό της επίπεδο υποβαθμίζεται δραματικά. Είναι ενδεικτικό πως η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 79%) θεωρεί απολύτως δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, όπως έγινε προχθές στο Παρίσι ή παλαιότερα στην εκλογική του περιφέρεια. Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι ο κ. Πάγκαλος αποτελεί μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση και το 67% πιστεύει ότι πρέπει να απομακρυνθεί στον ανασχηματισμό.




76% Λάθος η πολιτική για τους μετανάστες

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την 1η έως τις 3 Μαρτίου, τις ημέρες δηλαδή της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος των δύο νεαρών αστυνομικών, αλλά και με την υπόθεση των λαθρομεταναστών στο μέγαρο «Υπατία» να είναι «στο κόκκινο». Και στα δύο αυτά θέματα, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την έξαρση της λαθρομετανάστευσης, η κυβέρνηση παίρνει επίσης πολύ κακό βαθμό. Η έξαρση της εγκληματικότητας και η χαλάρωση της πολιτικής περιορισμού των μεταναστών απειλούν την κοινωνική συνοχή.




66% «Δουλεύει» για τους εργολάβους

Το κίνημα «Δεν πληρώνω» παίρνει συνεχώς νέες διαστάσεις και οι πολίτες θεωρούν λάθος (ποσοστό 62%) τη στάση του αρμόδιου υπουργού κ. Δημήτρη Ρέππα. Οι υπερβολικές αυξήσεις στα διόδια για δρόμους που ακόμη δεν έχουν κατασκευαστεί, ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουν ενεργοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που δεν φαίνεται να κινείται με κομματικά κίνητρα. Η κοινή γνώμη πιστεύει ότι με τις αποφάσεις του στο θέμα των διοδίων, ο κ. Ρέππας ευνοεί τις κατασκευαστικές εταιρείες και όχι τους πολίτες.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Τι γίνεται ρε παιδιά με αυτόν τον Ρέππα; Από τη μια λένε ότι ευνοεί τους εργολάβους και από την άλλη τα γνωστά εκδοτικοκατασκευαστικά συγκροτήματα τον κατηγορούν συνεχώς ότι δεν προχωράει τα έργα. Τι τρέχει; Μήπως τελικά τους έχει γραμμένους όλους και κάνει τη δουλειά του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΡΗΚΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ!!!!!

    Να βάλει το Μπομπολα να του τοποθετήσει φωτοβολταικά απέναντι από τη Χαριλαου Τρικούπη, οπότε θα μετατρεπεται σε φθηνη ΠΡΑΣΙΝΗ Ενέργεια η ακτινοβολία του ΠΡΑΣΙΝΟΥ Ηλιου του ΠΑΣΟΚ!!!! Μετά θα βαζουμε τα υβριδικά μας αυτοκινητα στην πριζα, θα παιρνουμε την ΠΡΑΣΙΝΗ ενέργεια και θα καλπαζουμε στο μελλον καβαλα σε ΠΡΑΣΙΝΑ άλογα.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Το νέο Μόντε Κάρλο, οι αφανείς επενδυτές και η επίδραση στον τουρισμό της Ελλάδας!
    http://antipliroforisi.blogspot.com/2011/03/blog-post_07.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την ώρα που βουλιάζουμε γιατί δεν αλλάζουμε, τοπικοί άρχοντες και βουλευτές έχουν ανέβει στα... κεραμίδια και σκούζουν σαν τους γάτους το Γενάρη, ζητώντας να μην αλλάξει τίποτα ώστε να διατηρηθεί το καθεστώς που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Τοπικοί άρχοντες και βουλευτές είναι μπροστάρηδες στον “αγώνα” κατά των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων υπηρεσιών και διεκδικούν μια ΔΟΥ σε κάθε κωμόπολη, ένα νοσοκομείο σε κάθε πόλη, ένα στρατόπεδο κι ένα πανεπιστήμιο σε κάθε πρωτεύουσα νομού, και φυσικά 2-3 αεροδρόμια σε κάθε Περιφέρεια. Στο πλευρό των μπροστάρηδων αρχόντων και βουλευτών, στέκονται οι πρόεδροι των φορέων της... συμφοράς - που ενώ θεωρητικώς είναι εταίροι της Πολιτείας, στην πράξη υπηρετούν τα κοντόφθαλμα συντεχνιακά συμφέροντα ορισμένων μελών τους. Με άλλα λόγια, όλοι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή έχουν ανέβει τώρα στα κεραμίδια, και παριστάνοντας τις παρθένες ψιψίνες επιχειρούν να ενοχοποιήσουν άλλους για τα εγκλήματα που διέπραξαν και διαπράττουν. Ή, αν προτιμάτε, σκούζουν για το αεροδρόμιο της... Τρίπολης και τη ΔΟΥ της Κάτω Ραχούλας, μπας και σώσουν το τομάρι τους όταν θ' αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων επειδή απλώς είναι ανίκανοι να αλλάξουν τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]