Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σάλος στην κατεχόμενη Κύπρο από τις αντιδράσεις κατά της Τουρκίας


Μέχρι αργά χθες το απόγευμα η εφημερίδα «Αφρίκα» και ο εκδότης της, δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ αντιστέκονταν στις πιέσεις να αποκαθηλώσουν από το μπαλκόνι των γραφείων τους, που βρίσκονται απέναντι από την «Βουλή» της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)» και την «πρεσβεία» της Τουρκίας δύο πανό, που γράφουν:
«Μας ελευθερώσατε; -Άντε στο καλό» και «Δεν θα μας φιμώσετε». Το πρώτο πανό είναι γραμμένο με άσπρα γράμματα σε γαλάζιο φόντο και το δεύτερο με μαύρα γράμματα σε κόκκινο φόντο.

Μετά το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων άνδρες της «Αστυνομίας» και της «Ασφάλειας» του κατοχικού καθεστώτος πήγαν στην πολυκατοικία στην οποία στεγάζεται η «Αφρίκα» για να κατεβάσουν τα πανό. Ειδοποίησαν τον Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος κατέβηκε από το γραφείο του στην είσοδο.

Ο αγωνιστής τουρκοκύπριος δημοσιογράφος δεν κάμφθηκε και μίλησε στον επικεφαλής με πολύ αυστηρή γλώσσα. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

-Τους δράστες της επίθεσης με σφαίρες εναντίον των γραφείων μας την περασμένη Παρασκευή και του απειλητικού σημειώματος, που άφησαν δεν τους έχετε συλλάβει και ζητάτε να κατεβάσουμε τα πανό.
-Οι εχθροί μας οπλοφορούν . Αυτό δεν το βλέπετε; Αυτοί και ο Αρίντς κυκλοφορούν ελεύθερα.
-Δεν υπάρχουν ύβρεις, όπως ισχυρίζεστε, στα πανό.
- Κρατούμε την Κυπριακή Σημαία γιατί η Κύπρος είναι η πατρίδα μας. Είναι μια από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί λοιπόν μας επιτίθενται η «αστυνομία» και οι «ειδικές δυνάμεις»;.
- Η αντίσταση μας είναι εναντίον της πολιτικής της Άγκυρας που εφαρμόζει στην Κύπρο. Η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη. Παίρνει αποφάσεις χωρίς να μας ρωτά .
- Δεν είμαστε εναντίον της Τουρκίας και του τουρκικού λαού, αλλά εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει εδώ η Άγκυρα.

Ο Σενέρ Λεβέντ έθεσε τρεις όρους για να κατέβουν τα πανό:
α) να βρεθούν οι ένοχοι της επίθεσης της περασμένης Παρασκευής,
β) να εξιχνιαστεί η δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, που δολοφονήθηκε το 1996 έξω από το σπίτι του
γ) να επιστραφούν στην πολιτική κίνηση «Γιασεμί» οι Κυπριακές σημαίες, τις οποίες πήρε με βία η «αστυνομία» σήμερα, όταν τα μέλη της πορεύονταν προς το συλλαλητήριο.

Επίσης, ο Σενέρ Λεβέντ σε δήλωση του εξέφρασε πικρία, γιατί όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι απαθής και ανέχεται να είναι διχοτομημένη μια χώρα-μέλος της και ο λαός της να υποφέρει».

Πριν από το σημερινό συλλαλητήριο μέλη πολλών συντεχνιών πέρασαν από τα γραφεία της «Αφρίκα» και χειροκροτούσαν τον Σενέρ Λεβέντ που έστεκε στην είσοδο του κτιρίου.
Στη συνέχεια ο Σενέρ Λεβέντ τέθηκε επικεφαλής πορείας μελών της κίνησης «Γιασεμί» προς το χώρο του συλλαλητηρίου.

Μαζί τους είχαν ένα κυπριακό γαϊδούρι, πάνω στο οποίο υπήρχε πανό που έγραφε: «Είμαστε οι τελευταίοι Κύπριοι, μην αφήσετε να εξαφανιστούμε». Το σύνθημα «υπενθύμιζε» δήλωση πριν από χρόνια του Ραούφ Ντενκτάς ότι «οι Κύπριοι είναι μόνο τα γαϊδούρια».
Κοντά στο γραφείο της «προεδρίας» της «ΤΔΒΚ» οι διαδηλωτές βρήκαν μπροστά τον δρόμο κλειστό από ειδικές δυνάμεις της «αστυνομίας».
Ζήτησαν να κατεβάσουν τα πανό και τις Κυπριακές σημαίες. Όταν δεν υπάκουσαν έγιναν συμπλοκές. Οι «αστυνομικοί» πήραν βίαια τις σημαίες και τα πανό και άφησαν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν. Συνέλαβαν μόνο έναν, τον Κιαζίμ Ντενιζί. Μετά από μια δύο ώρες τον άφησαν ελεύθερο.

Δηλώσεις Νταβούτογλου
"Είναι φυσιολογικό να διατυπώνονται συγκεκριμένα αιτήματα σε νόμιμο πλαίσιο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πλατφόρμα όπου επικρίνεται άδικα η Τουρκία και επιχειρείται η αποδυνάμωση των δεσμών αδελφότητας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».


Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα πανό και τα συνθήματα που υπήρχαν στη σημερινή διαδήλωση στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο κ. Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τον δήμαρχο Καντίρ Τοπμπάς απάντησε σε ερωτήσεις.

Ως προς τη διαδήλωση είπε επίσης ότι «η ευαισθησία μας στο θέμα αυτό είχε διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό, αλλά και γενικότερα σε κάθε επίπεδο στην Τουρκία. Το γνωρίζουν και οι αδελφοί μας, της ΤΔΒΚ. Όπως είπα, μπορεί να διαπιστώνονται αιτήματα και απόψεις, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]