Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σχολή άρνησης πληρωμής χρέους κάνουν οι Ισλανδοί;

  • Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της Ισλανδικής οικονομίας, από την στιγμή που σταμάτησαν να πειθαρχούν στο ΔΝΤ και στις εντολές των "δανείων δυνάμεων"...
Με δημοσίευμά τους, οι Financial Times, αντιμετωπίζουν το σοβαρό ενδεχόμενο άρνησης πληρωμής χρέους από την Ισλανδία. Και όλα τα "σημάδια" δείχνουν πως οι Ισλανδοί πολίτες είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν τη χώρα σε δημοψήφισμα προκειμένου να δηλώσουν την άρνησή τους στις τοκογλυφικές διαθέσεις του ΔΝΤ.
Μάλιστα, όχι απλώς προβλέπεται δημοψήφισμα, αλλά και κατάρρευση της υπάρχουσας κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να διαχειρισθεί επαρκώς κατά τα συμφέροντα των Ισλανδών πολιτών, ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος...

Τι γράφουν οι Financial Times
«Οταν ο ισλανδικός λαός αρνήθηκε να πληρώσει για τα λάθη των τραπεζιτών του, ο ουρανός δεν έπεσε στο κεφάλι των Ισλανδών. Αν κάνουν το ίδιο πάλι, τότε και άλλοι μπορεί να πάρουν κάποιες ιδέες» έγραψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου.
Ο κίνδυνος να δημιουργήσουν «σχολή» με το παράδειγμά τους οι ανυπότακτοι Ισλανδοί είναι όντως υπαρκτός.
Οταν πειθαρχούσαν στο ΔΝΤ και τις αγορές, το ΑΕΠ της χώρας έπεσε το 2009 κατά 7%, ο πληθωρισμός έφτασε μέχρι 19% και η κορώνα υποτιμήθηκε μέχρι 58%.
Μετά το πρώτο «Οχι» ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,8%, η κορώνα κοντεύει να φτάσει την αξία της πριν από την κρίση, το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο 3% πέρυσι και φέτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 3%, ενώ τα CDS μειώθηκαν κατά 80%!

Φόβος δημιουργίας "σχολής δεν πληρώνω"
Οι φόβοι που νιώθουν οι "αγορές" δεν εστιάζονται στην συμπεριφορά αυτή καθεαυτή της Ισλανδίας, αλλά στην περίπτωση που η συγκεκριμένη συμπεριφορά γίνει "φαινόμενο" προς αντιγραφή από άλλες χώρες.
Όπως φαίνεται, η αποδοχή χρέους εις βάρος εθνικών συμφερόντων αποτελεί ουσιαστική (και μη καταρριπτέα διεθνώς) αιτιολόγηση άρνησης πληρωμής. Το γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας δεν γίνεται δημοψήφισμα, το γιατί δεν υπάρχει άρνηση πληρωμής αφού αυτόματα καταστρέφεται το ίδιο το κράτος (οικονομικός και κοινωνικός ιστός) αλλά και εκτίθεται σε πλείστους όσους εθνικούς κινδύνους απώλειας μέρους (ή όλου) της εθνικής κυριαρχίας, σίγουρα θα αποτελέσει τμήμα σημαντικής έρευνας στο σύντομο μέλλον. Εάν, μάλιστα, συνυπολογιστεί πως στην Ελλάδα σχεδόν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποδέχεται μέρος ή το όλο του περίφημου μνημονίου, τη στιγμή που υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης, τότε η Ελληνική Δικαιοσύνη του αύριο μάλλον θα έχει πολύ δουλειά... αν φυσικά προλάβει και δεν υπάρξουν λιντσαρίσματα από οργισμένους πολίτες...

Κωνσταντίνος
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ωραία κάνει η Ισλανδία , άλλος λαός , μπράβο του , καμία σύγκριση φυσικά με τον πληθυσμό της χώρας μας στην οποία δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των Ελλήνων , τον αριθμό των αλλοδαπών ούτε φυσικά και τον αριθμό των ανθελλήνων ,
    Αλλά ας δούμε και το τι συμβαίνει η και τι μέλλει γενέσθαι στις άλλες χώρες της ευρωζώνης .

    Ιρλανδία = « Υφεση μιας οικονομίας, με μόλις 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους που δεν μπορούν να εγγυηθούν για τις ιδιωτικές τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους € 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (135% του ΑΕΠ)», όπως γράφει χαρακτηριστικά και ο Observer.

    Αλλά ο λαός της Ιρλανδίας δεν είναι οι μόνοι που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους ένα απίστευτα υψηλό χρέος κλασματικών τραπεζικών αποθεματικών, διότι αν εδώ στην Ελλάδα μας συμφέρει να το αγνοούμε η πραγματικότητα μας δείχνει ότι είναι όλο και πιο πολλές οι υποχρεώσεις και οι πληρωμές τόκων που συσσωρεύονται στο ανθρώπινο δυναμικό της Γερμανίας: υπάρχει το ποσό € 220 δισ. για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας? τα € 338 000 000 000 τα οποία η Bundesbank έχει δανείσει και σε άλλες κεντρικές τράπεζες? δισεκατομμύρια περισσότερα από τον δανεισμό στις ιδιωτικές τράπεζες? μία ραγδαία αύξηση του εθνικού χρέους της και € 1800.000.000.000 κλπ κλπ.

    Η Γερμανία πρόκειται να υποστεί την ίδια ακριβώς μοίρα της αφερεγγυότητας όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία - μόνο δεν θα υπάρχει ΕΕ / δάνειο του ΔΝΤ αρκετά μεγάλο για να δώσει την δυνατότητα εμφάνισης της ρευστοποίησης.
    Η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράζει σε λίγο ακόμη και τα γερμανικά ομολόγα. ( και ας απέφυγε η καγκελάριος Μερκελ το Δεκέμβριο την τρικλοποδιά των ευρωομόλογων που πήγε να τις βάλει «το» ΓΑΠα

    Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει τεράστια ποσά ομολόγων των χρεωμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, λόγω του ότι οι χώρες μας δεν μπορούν ακόμη (sic) να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα εθνικά τους χρέη που προκλήθηκαν από την τραπεζική κρίση. ( ανεξάρτητα εάν αυτά είναι αληθινά η πλασματικά και όσον αφόρα την χώρα μας τεχνηέντως δημιουργηθεντα από τις πολιτικές μας ηγεσίες )

    Η σοβαρά πλέον εκδοχή μιας νομισματικής κατάρρευσης ήταν χωρίς αμφιβολία ο λόγος που ο Αξελ Βέμπερ πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank αποφάσισε να αποκλείσει τον εαυτό του ως επικεφαλής της ΕΚΤ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

    Κατά την γνώμη μας εάν οι τοκογλύφοι είναι έξυπνοι και θέλουν να συνεχίζουν να απομυζούν χωρίς να βρεθούν κάποιο πρωινό να κρέμονται από τους δημοτικούς φανοστάτες των ευρωπαϊκών πρωτευουσών , θα πρέπει να περάσουν κάποια νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για την εισαγωγή hairucts προς τους κατόχους ομολογιών, κατάργηση στην ΕΕ / του προϋπολογισμού του ΔΝΤ, και να αφαιρέσουν επιτέλους τα δικαιώματα από την ομάδα της ΕΕ και του ΔΝΤ που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και επιτέλους να τροποποιήσουν τους νομισματικούς κανόνες για να αφήσουν την Ελληνική και την κάθε κυβέρνησή της ευρωζώνης να δανείζεται χρήματα απευθείας από την Εθνική Τράπεζα της .

    Γιατί το παιχνίδι που παιζόταν επί έναν αιώνα τωρα, όπου με το στήσιμο ενός παγκοσμίου πολέμου και τέλειωνε αυτομάτως η νομισματική κρίση , ε αυτο δεν περνά σήμερα πια .
    Ως γνωστό τα ατομικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν ήδη από την ληξη του β παγκοσμίου πολέμου , όποτε μετά απο ένα τρίτο πόλεμο μάλλον δεν θα μείνει ούτε ολιγη σκόνη επάνω στον πλανήτη γη .
    HEIL GAP (or mind the GAP before you vote)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε μήπως το αρχικό άρθρο των Financial Times?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]