Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το σκληρό πόκερ των 4+1 στρατόπεδων για την επόμενη ημέρα του ευρώ

Θέσεις για την επόμενη μέρα στην Eυρωζώνη επιχειρούν να καταλάβουν τα στρατόπεδα γύρω από τον ισχυρό ευρωπαϊκό πυρήνα, καθώς το Βερολίνο καταφέρνει να θέσει τις βάσεις για την επέκταση του γερμανικού μοντέλου δημοσιονομικής πειθαρχίας σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο μέσω του Συμφώνου για τη Διάσωση του Ευρώ.

Η συμφωνία των 17 ηγετών στο γερμανικό σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης του Eurogroup κατέστη δυνατή μετά το σκληρό πολιτικό πόκερ της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία κατάφερε να μεταφέρει τις μείζονες αποφάσεις που αφορούν την αντιμετώπιση του χρέους στην εαρινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Μαρτίου.

Το σκληρό πόκερ του πυρήνα της Ευρωζώνης

Μέρκελ – Σαρκοζί: Η κ. Μέρκελ ακολουθεί απαρέγκλιτα σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική για βήμα προς βήμα πορεία προς τη διάσωση του ευρώ, αποβλέποντας να επιβάλλει το γερμανικό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν δυνατό να διακινδυνεύσει ακόμη μια δεύτερη επίθεση των αγορών στις ευάλωτες χώρες, όπως εκείνη της άνοιξης του 2010, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της αφενός να γίνει αποδεκτό το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και, αφετέρου, να αναληφθούν επιπλέον επώδυνες δεσμεύσεις εκ μέρους των ευάλωτων χωρών σε αντάλλαγμα για την ενίσχυση από το EFSF και τη χαλάρωση των όρων δανεισμού. Η συμφωνία για το αναθεωρημένο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είχε προεξοφληθεί πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής του Eurogroup. Με δηλώσεις της η κ. Μέρκελ στο Βερολίνο καθόρισε το πλαίσιο των όρων που θέτει η Γερμανία για να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, να μειωθεί δηλαδή το επιτόκιο δανεισμού και να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής. Πλήρως ευθυγραμμισμένος με το Βερολίνο, όπως διαπίστωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, παραμένει ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ελπίζει ότι ως ανταμοιβή θα διατηρήσει την κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Οι δορυφόροι του Βερολίνου

Αυστρία – Φινλανδία – Ολλανδία: Οι τρεις από τις έξι χώρες που διαθέτουν πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, έχουν ενταχθεί πλήρως στο γερμανικό μπλοκ, πρωταγωνιστώντας με δηλώσεις των ηγετών τους στο σκληρό παζάρι που γίνεται. Στόχος των τριών χωρών είναι να καταλάβουν προνομιακές θέσεις στον κεντρικό πυρήνα της Ε.Ε. Με το γερμανικό μπλοκ στοιχίζονται και οι νεοεισελθείσες στην Ε.Ε. Σλοβακία και Εσθονία.

Ο πολιτικά εξουθενωμένος Νότος

Μειωμένη διαπραγματευτική ικανότητα διαθέτουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι πιο ευάλωτες χώρες της Ε.Ε., και προσβλέπουν στις πιέσεις των αγορών και στην αμερικανική απαίτηση να αποφευχθεί ένα διεθνές ντόμινο. Η χώρα μας βρίσκεται στη δεινή θέση να προβλέπει ότι ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προοπτικές το χρέος της θα προσεγγίσει το 2013 το 160% του ΑΕΠ, οπότε θα είναι ανέφικτη η αναχρηματοδότησή του από τις αγορές. Για την Πορτογαλία, για την οποία για 25η ημέρα τα spreads κινούνται πάνω από το 7%, οι αγορές προεξοφλούν ότι θα χρειαστεί να προσφύγει στον ESFS εντός του Μαρτίου. Η Ιταλία ζει τον κυκλώνα του τέλους του μπερλουσκονισμού. Η δε Ισπανία που μέχρι να υποβαθμιστεί από την Moody’s, είχε ταχτεί σιωπηρά στο πλευρό του Βερολίνου, βρίσκεται υπό το κράτος του σοκ, αφού δεν απέφυγε αυτό που φοβόταν. Ενδεχόμενη έκθεσή της στην κρίση χρέους θα σήμαινε την εκδήλωση ντόμινο, μιας και οι απαιτήσεις των τραπεζών της στο εξωτερικό πλησιάζουν τα 1,4 τρισ. δολάρια.

Δίδυμο με ευρωπαϊκό διαμέτρημα

Ζαν Κλοντ Τρισέ – Ολι Ρεν: Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης επιδεικνύει κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του ηγετικό προφίλ, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο Βερολίνο να δοθεί ουσιαστική λύση έως την 25η Μαρτίου. Ενέτεινε δε τις πιέσεις του προαναγγέλλοντας ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, ενώ, όπως και ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης, της μείωσης των επιτοκίων και της δυνατότητας αγοράς από τον Μηχανισμό Στήριξης κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Σε αναμμένα κάρβουνα η Ουάσιγκτον

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ κατέστησε σαφές στο Βερολίνο ότι, εάν δεν δοθεί συνολική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση και ιδιαιτέρως, εάν δεν σταλεί σαφές μήνυμα στις αγορές σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπάρχει κίνδυνος διεθνούς ντόμινο που θα πλήξει και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με τεταμένη προσοχή τις εξελίξεις στην Ευρώπη, διότι η ασφάλεια και η σταθερότητα του ευρώ είναι παράγοντας διεθνούς ισορροπίας.

Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]