Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με την πλάτη στον τοίχο η Τουρκία

Mετά τη νέα, δήθεν, παραβίαση του εναέριου χώρου της, 
αμηχανία και νευρικότητα κυριαρχούν στο παλάτι του Ερντογάν
Γιατί τα χέρια της Τουρκίας είναι δεμένα μετά 
την εικαζόμενη παρaβίαση του εναέριου χώρου της από τη Ρωσία

Ανάλυση: Sputnik News, Business Insider
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Μετά τον τελευταίο (και ατεκμηρίωτο) ισχυρισμό της Άγκυρας ότι ένα ρωσικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο Su-34 πέρασε στον τουρκικό εναέριο χώρο προχθές, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Μόσχα “θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες” αν παρόμοια περιστατικά λάβουν χώρα ξανά, αλλά η ικανότητά του να αντιδρά σε καταστάσεις αποδεικνείεται για άλλη μια φορά ανεπαρκής, για λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μέσω εκπροσώπου του, εξέδωσε δήλωση αναφέροντας ότι η υποτιθέμενη παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας την Παρασκευή απλά δεν συνέβη. Το υπουργείο χαρακτήρισε τους τουρκικούς ισχυρισμούς ως “ανυπόστατη και αστήρικτη προπαγάνδα” και προέβη σε λεπτομερή παράθεση των λόγων για τους οποίους οι ισχυρισμοί της Άγκυρας είναι αβάσιμοι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, πτέραρχος Ιγκόρ Κονασένκοφ, τόνισε ότι κανένα ρωσικό αεροσκάφος δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, προσθέτοντας ότι ούτε η ρωσική υπηρεσία αεράμυνας στη Συρία, ούτε τα συριακά ραντάρ δεν εντόπισαν παραβιάσεις των τουρκικών συνόρων από κάποιο ρωσικό Su-34, όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα το πρωί του Σαββάτου.

“Δεν είναι δυνατόν να υπήρξαν παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία. Οι δηλώσεις των τουρκικών αρχών για ενδεχόμενη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό Su-34 συνιστούν απροκάλυπτη προπαγάνδα”, τόνισε ο Ρώσος πτέραρχος.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το εικαζόμενο περιστατικό, στο οποίο εμπλέκεται ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-34, έλαβε χώρα την Παρασκευή. Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι το αεροπλάνο είχε προειδοποιηθεί από τουρκικά ραντάρ να αποχωρήσει.

“Κανένα από αυτά τα ραντάρ δεν είναι σε θέση να καθορίζει το είδος και την υπαγωγή ενός αεροσκάφους, εάν ανήκει στη Ρωσία ή στις λεγόμενες “συμμαχικές” δυνάμεις κατά του ISIL υπό αμερικανική ηγεσία”, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ο Κονασένκοφ. Τόνισε επίσης ότι ούτε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη Συρία, ούτε οι σταθμοί ραντάρ της δεν ανίχνευσαν τυχόν παραβιάσεις των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.

Ο Φραντς Κλίντσεβιτς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Άνω Βουλής της Ρωσίας, δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων:

“Θεωρώ τους ισχυρισμούς αυτούς μια μάταιη προσπάθεια του Ερντογάν, μέσω ενός νέου γύρου από ψεύδη, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την κατάρριψη του ρωσικού Su-24”.

Ο Λεονίντ Καλάσνικοφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις τελευταίες αυτές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας ως αφορμή για να ανοίξει ένα διάδρομο συνομιλίας με τον Πούτιν:

“Προφανώς, για τον Ερντογάν έκλεισε η πιθανότητα να συναντήσει τον  Πούτιν, γι’ αυτό χρησιμοποιεί κάθε είδους ευκαιρία, με οποιοδήποτε κόστος, για να το πετύχει”, δήλωσε ο Ρώσος κοινοβουλευτικός στο πρακτορείο RIA Novosti.

Το σκεπτικό των δύο αξιωματούχων μοιάζει να έχει τη ίδια λογική βάση:

Από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προήλθε η δήλωση το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την οποία είχε κληθεί ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, μετά από το υποτιθέμενο περιστατικό που αφορούσε ένα ρωσικό Su-34. Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επιθυμούσε να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι, επομένως, προφανές το κίνητρο του Ερντογάν.

“Η Άγκυρα βρίσκεται σήμερα με την πλάτη στον τοίχο και τα χέρια δεμένα λόγω της “de facto ζώνης απαγόρευσης πτήσεων” που δημιούργησε η Ρωσία στη βόρεια Συρία”, σχολίασε ο Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μέτιν Γκουρκάν στο Business Insider. Αναφερόταν στο προηγμένο σύστημα αεράμυνας S-400, το οποίο η Μόσχα έχει αναπτύξει στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ, αμέσως μετά από την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 τον Νοέμβριο του 2015.

“Συνεπώς, η Τουρκία έχει χάσει την ικανότητά της να αλλάζει τη στρατηγική κατάσταση, τόσο στο έδαφος όσο και στο εναέριο χώρο της Συρίας, ως ανεξάρτητος παράγοντας”.

Στις 24 Νοεμβρίου, ένα τούρκικο  μαχητικό αεροσκάφος F-16  κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό, το οποίο βρισκόταν σε αποστολή καταστροφής στόχων που είχαν περιέλθει υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στη Λαττάκεια. Η Άγκυρα υποστήριξε ότι το αεροπλάνο έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της για 17 δευτερόλεπτα και πως δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιήσεις. Ωστόσο, τόσο αξιωματούχοι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων όσο και ο πιλότος επιβεβαίωσαν ότι το αεροπλάνο δεν είχε εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο και δεν έλαβε καμία προειδοποίηση.

Η "πισώπλατη μαχαιριά" της Άγκυρας, όπως χαρακτήρισε το τραγικό περιστατικό ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έβλαψε τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να αμφισβητούν τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας όσον αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον, όπως σχολιάζει το Business Insider, “το περιστατικό εκείνο περιέπλεξε μια ήδη συγκεχυμένη κατάσταση στη Συρία, προσθέτοντας περισσότερα "στρώματα" του απρόβλεπτου στο σκηνικό”.

Σαν απάντηση σ’ εκείνη την "πισώπλατη μαχαιριά", η Μόσχα επέβαλε μια σειρά οικονομικών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας, τα οποία προφανώς την πόνεσαν πολύ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]