Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έχασε τις εκλογές ο Ερντογάν - Ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα στην Τουρκία;

Κέρδισε τη μάχη και έχασε τον πόλεμο;
"Βόμβα" έτοιμη να εκραγεί η Τουρκία του Ερντογάν που βλέπει τα όνειρά του να σβήνουν 

Οι εκλογές στην Τουρκία, όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα (εάν δεν υπάρξει κάποια συντριπτική και μη φυσιολογική ανατροπή), φέρνει μεν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ πρώτο, αλλά πολύ μακριά από το επιθυμητό ποσοστό του 50%+1 ψήφο. Το επιθυμητό (αλλά μη εφικτό) αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα, θα μπορούσε να δώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην κυβέρνηση Νταβούτογλου η οποία και θα προχωρούσε σε αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να αυξηθούν οι εξουσίες του Προέδρου της Τουρκίας, δηλαδή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κωνσταντινούπολη: Κούρδοι πανηγυρίζουν την είσοδο του Κουρδικού Κόμματος στην Τουρκική Βουλή
Τι θα συμβεί, τώρα στην Τουρκία, μετά από αυτό το αποτέλεσμα; Το μόνο σίγουρο είναι πως η Τουρκία περνάει σε μία πολύ κρίσιμη πολιτική φάση, αφού ο Ερντογάν απομακρύνεται από το όνειρό του, δηλαδή να γίνει ο απόλυτος άρχοντας (σουλτάνος) της χώρας.
Με δεδομένη την προσωπικότητα του (ημίτρελου, όπως τον χαρακτήρισαν ξένοι διπλωμάτες) Ταγίπ Ερντογάν, οι εξελίξεις που αναμένονται στο εσωτερικό της γείτονος μπορούν να χαρακτηριστούν ως "έντονες", έως "λίαν επικίνδυνες", τόσο για το πολίτευμα της χώρας (κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακρότητες που θα οδηγήσουν μερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει την αλλαγή του τουρκικού Συντάγματος), όσο και για τις γειτονικές χώρες, αφού και πάλι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια απόπειρα εθνικιστικής έξαρσης από την κυβέρνηση της Τουρκίας (μέσω ενός βολικού αλλά "τυχαίου" γεγονότος) που θα συσπειρώσει τα κόμματα και -κυρίως- τους τούρκους πολίτες γύρω από μία απειλούμενη Τουρκία, που με αρχηγό τον Ερντογάν θα υπερασπίσει τα συμφέροντά της...

Εάν θελήσουμε επιγραμματικά να προσεγγίσουμε τις λύσεις που αυτή τη στιγμή διαφαίνονται ως επιλογές του τούρκου προέδρου, τότε θα λέγαμε πως:
  • ο Ερντογάν αποδέχεται σιωπηλά και χωρίς καμία εκ μέρους του αντίδραση το εκλογικό αποτέλεσμα
  • ο Νταβούτογλου προχωρά σε συγκυβέρνηση συνασπισμού πιθανότατα με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων, αλλά ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την ΜΙΤ για να δημιουργήσει συνθήκες αφόρητης πίεσης (έμμεσες απειλές μέσω κάποιων τρομοκρατικών οργανώσεων ή εκβιασμούς μέσω προσωπικών δεδομένων) σε τούρκους βουλευτές και εξασφαλίζοντας την "στήριξή" τους θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην ψήφιση αλλαγής του τουρκικού Συντάγματος, και στην επιθυμητή ενίσχυση των προεδρικών αρμοδιοτήτων του Ερντογάν
  • ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την συγκυβέρνηση (με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων) για να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης -και πιθανής σύγκρουσης- με κάποια γειτονική χώρα, με απώτερο στόχο την εθνική συσπείρωση στο εσωτερικό της Τουρκίας, την άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης -με την απειλή κατηγορίας περί εσχάτης προδοσίας- στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και, έπειτα από μία εξασφαλισμένη νίκη (ποιός μπορεί να εξασφαλίσει νίκη στον Ερντογάν εκτός από τις ΗΠΑ και την Γερμανία;) να προχωρήσει στην επανάληψη εκλογών, τις οποίες φυσιολογικά θα κερδίσει πανηγυρικά ο Νταβούτογλου και θα αλλάξει με τυπικές διαδικασίες το τουρκικό Σύνταγμα.
Σε κάθε περίπτωση, με τα υπάρχοντα αποτελέσματα, ο Ερντογάν (λόγω της φιλόδοξης προσωπικότητάς του) μετατρέπεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την Τουρκία, αφού οι κινήσεις του προς την υπέρτατη εξουσία θα δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η επανάκαμψη του Κουρδικού και, ενδεχομένως, η κίνηση των Κούρδων για ανεξάρτητο "Κουρδιστάν", το οποίο θα καλύψει ενδεχομένως εδάφη και εκτός Τουρκίας (Συρία και Ιράκ).

Όσο για εκείνους στην Ελλάδα που θα χαρούν από το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών (επειδή θεωρούν ότι η Τουρκία θα στραφεί προς τον εαυτό της κι έτσι μπαίνει "φρένο" στην τουρκική εξωτερική πολιτική και άρα στις τουρκικές οχλήσεις προς την Ελλάδα), είναι προφανές πως δεν είναι μόνο αδαείς περί τον Ταγίπ Ερντογάν και για τα συμβαίνοντα στην Τουρκία, αλλά και λίαν επικίνδυνοι, αφού η γεωπολιτική άγνοιά τους μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε, και κυρίως από τον ίδιο τον Ερντογάν, και εις βάρος των Ελληνικών εθνικών συμφερόντων...

Χάνει την αυτοδυναμία ο Ερντογάν - Περνούν το 10% οι Κούρδοι

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού δείχνουν τα έως τώρα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία, καθώς το φιλικουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ξεπερνάει το εκλογικό όριο του 10% και εισέρχεται στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που στερεί από τον πρόεδρο Ερντογάν την παντοδυναμία. Το κόμμα του, το AKP, δίνει μάχη για την αυτοδυναμία και, με τα έως τώρα αποτελέσματα, δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας έπειτα από 13 χρόνια.

Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να αναμεταδίδονται, ωστόσο αντιπροσωπευτική εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει μάλλον αργά τη νύχτα και αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των ψήφων που θα λάβει HDP. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ολοκληρώθηκε στις πέντε το απόγευμα.

Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να αναμεταδίδονται, ωστόσο αντιπροσωπευτική εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει μάλλον αργά τη νύχτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πάντως είσοδο HDΡ στην Εθνοσυνέλευση, ενώ το κυβερνών AKP δίνει μάχη για την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 79,99% των εκλογικών τμημάτων, διαμορφώνονται ως εξής:

Α/Α ΚΟΜΜΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΨΗΦΟΙ ΕΔΡΕΣ
1 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) 44,08% 12.828.933 272
2 Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 24,33% 7.103.706 122
3 Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 17,19% 5.011.727 86
4 Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,54% 3.086.508 71


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Cihan και με καταμετρημένο το 68,14% των εκλογικών τμημάτων, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:


Α/Α ΚΟΜΜΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΨΗΦΟΙ ΕΔΡΕΣ
1 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) 40,89% 8.838.330 254
2 Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 24,43% 5.290.009 132
3 Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 17,18% 3.713.758 87
4 Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 11,39% 2.463.060 77

Ο εκλογικός χάρτης της Τουρκίας:

 Με κίτρινο χρωματίζονται οι νομοί στους οποίους πλειοψηφεί το ΑΚΡ, με κόκκινο το κεμαλικό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με μοβ το φιλοκουρδικό HDP και με βαθύ κόκκινο το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (Γκρίζοι Λύκοι). Οι ισλαμιστές του ΑΚΡ παραμένουν κυρίαρχοι στους περισσότερους νομούς της Τουρκίας, οι κεμαλικοί κατακτούν τα δυτικά παράλια, ενώ οι Κούρδοι επιδεικνύουν συμπαγή εκλογική δύναμη στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες.

Και τώρα τι;


Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του AKP παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα είναι δύσκολο να κατακτήσει την αυτοδυναμία και ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ruters, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Το ενδιαφέρον στη γειτονική χώρα δεν έχει επικεντρωθεί τόσο στο ποιος είναι ο νικητής των εκλογών, που όλοι ανέμεναν ότι θα είναι το συντηρητικό – ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης  και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ζητούμενο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν το αν και κατά πόσο το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% προκειμένου να εκπροσωπηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Στην περίπτωση που εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση θα εκλέξει περισσότερους από 60 βουλευτές, τους οποίους θα στερήσει από το ΑΚΡ και μαζί το όνειρο από τον κ. Ερντογάν να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να γίνει προεδρικό, με τη μεταβίβαση στον πρόεδρο, δηλαδή στον ίδιο, εξουσιών, που θα τον αναδείξουν σε εκλεγμένο «σουλτάνο», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. Για να συμβεί αυτό το ΑΚΡ πρέπει να διαθέτει στη νέα Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία 3/5 των εδρών.

Με το 10% του HDP κρίνεται και η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να στραφεί σε κάποιο μικρότερο κόμμα και ανοίγοντας μετά από 13 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του ΑΚΡ το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας ή μειοψηφίας.

Οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές έδιναν ποσοστά περίπου 12% στο HDP, λίγο πάνω από το 40% στο AKP, της τάξεως 27% στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και από 15 έως 18% στους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Περίπου 54 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 80%.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]