Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπάρχει ακόμη ελπίδα

Η τύχη Σαμαρά - Βενιζέ­λου θα έπρεπε να έχει πείσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι Γερμανοί φίλοι δεν πιάνονται. Δούλους θέλουν, όχι εταίρους!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πάγωσε όλη η χώρα πολιτικά, εδώ και δέκα μέρες. Η επιστολή Βαρουφάκη προς την Ευρωομάδα, η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα και τελικά η λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα προς την Ευρωομάδα την Τρίτη σηματοδότησαν την εναρμόνιση της Αθήνας προς τις απαιτήσεις του Βερολίνου. Αυτό γέμισε απελπισία τον ελληνικό λαό. Υποχώρηση στη Γερμανία σημαίνει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των Ελλήνων. Για πολλά, πολλά χρόνια.

Ούτε έναν νόμο (!) δεν έχει ψηφίσει ακόμη η Βουλή. Πάνω από μήνας έχει περάσει από τότε που κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε την εξουσία. Σπατάλησε η κυβέρνηση τον χρόνο αυτόν προσπαθώντας να σφυρηλατήσει συμμαχίες ευρωπαϊκού επιπέδου με γερμανόφρονες σοσιαλιστές της Γαλλίας και της Ιταλίας. Απέτυχε παταγωδώς.

Θεμελιώδες λάθος. Ο χρόνος κυλάει σε βάρος της. Επρεπε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα να είχε νομοθετήσει τις βασικότερες από τις φιλολαϊκές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»: Τη 13η σύνταξη, τον κατώτατο στα 751 ευρώ, το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων...

Ψήφιση νόμων πρώτα, διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς ύστερα. Αυτή ήταν η σωστή σειρά. Δεν την ακολούθησε. Το πλήρωσε πολύ ακριβά. Πολιτικά η κυβέρνηση, οικονομικά ο λαός μας. Θα έδειχνε αυτοπεποίθηση μεγάλη, αν νομοθετούσε πρώτα και στη συνέχεια προσερχόταν στη διαπραγμάτευση. Πρόβατο επί σφαγή απεδείχθη με την τακτική που ακολούθησε - και ο γερμανικός λύκος τον κατασπάραξε! Αποτέλεσμα, ούτε ένα από τα σημεία του πλήρως αστικού, καθόλου αριστερού «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» δεν τόλμησε να συμπεριλάβει στη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε στην Ευρωομάδα!

Θα υλοποιήσει άραγε ο πρωθυπουργός καμία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις; Αυτό αναρωτιέται τώρα ο κόσμος, απογοητευμένος από την κατά κράτος υποχώρησή του. Απολύτως καμία δεν θέλουν να τον αφήσουν να εκπληρώσει οι Γερμανοί. Αυτό είναι βέβαιο. Θέλουν πρώτα να τον εξευτελίσουν ως «μνημονιακό πιόνι» σε ολόκληρη την Ευρώπη, να τον λιώσουν πολιτικά σαν σκουλήκι και μετά να τον ανατρέψουν. Μόνο έτσι θα τρομοκρατηθούν κάποιοι από τους Ευρωπαίους που θα ήθελαν να αντισταθούν στους Γερμανούς.

Να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση, έστω και τώρα, υπάρχει περίπτωση; Θεωρητικά, ναι. Μπορεί να επανέλθει σε φιλολαϊκή τροχιά η κυβερνητική πολιτική, αν ο Αλέξης Τσίπρας τολμήσει να αρχίσει να νομοθετεί στη Βουλή κάποιες σοβαρές πτυχές του καθόλου αριστερού, αλλά σίγουρα ανακουφιστικού για τα ασθενέστερα οικονομικά λαϊκά στρώματα «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

Θα το κάνει ο Τσίπρας; Τώρα πια καθόλου βέβαιοι δεν είμαστε. Γνωρίζουμε φυσικά ότι τώρα πια αποκλείεται να υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις ακόμα και της Θεσσαλονίκης. Αν θέλει όμως να ξανακερδίσει κάτι από τη λαϊκή αποδοχή που είχε, έστω και με τη μορφή της ανοχής αυτή τη φορά, μόνο αν δώσει κάποια οικονομική ανακούφιση στον κοσμάκη, έχει ελπίδα ο ίδιος να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.

Η τύχη Σαμαρά - Βενιζέλου και το πολιτικό τέλος τους, που θα επισφραγιστεί οσονούπω, θα έπρεπε να έχουν πείσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι Γερμανοί φίλοι δεν πιάνονται. Δούλους θέλουν, όχι εταίρους!

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]