Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τουρκική κουλτούρα του τρόμου…


H Οζγκετσάν Ασλάν, μια 20χρονη φοιτήτρια, που ζούσε στη Μερσίνα, εξαφανίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου. Την επομένη η αστυνομία ανακάλυψε σε ένα μικρό λεωφορείο κηλίδες αίματος και ένα καπέλο. Στις 13 ανακαλύφθηκε το καμένο σώμα της, σε κοντινό ποτάμι. Το πτώμα της αναγνωρίστηκε από μικρά τεμάχια των ρούχων της που δεν είχαν καεί. 

Του Μπουράκ Μπεκντίλ
Πηγή: http://www.gatestoneinstitute.org/
Μετάφραση - Απόδοση: Παντελής Καρύκας


Ο δολοφόνος της αποκάλυψε πως θέλησε να τη βιάσει. Η κοπέλα ήταν η τελευταία επιβάτης. Αυτή αντιστάθηκε χρησιμοποιώντας και σπρέι πιπεριού. Έτσι τη μαχαίρωσε και ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα του και ενός φίλου του. Όταν αυτοί έφτασαν στο σημείο η κοπέλα ακόμα ανέπνεε. 

Τότε ο δολοφόνος της έκοψε την καρωτίδα, την μαχαίρωσε πολλές φόρες και τέλος της έκοψε τα χέρια, καθώς τον είχε γδάρει στο πρόσωπο παλεύοντας για τη ζωή της και ο δολοφόνος ήθελε να εξαφανίσει τα ίχνη. Οι τρεις άνδρες, κατόπιν έκαψαν το κατακρεουργημένο πτώμα της κοπέλας και έριξαν ό,τι απέμεινε στο ποτάμι. 

Η τουρκική κοινωνία σοκαρίστηκε από την είδηση, η οποία ήταν πρώτο θέμα στον τουρκικό Τύπο. Πως μπορεί κάποιος να διαπράξει ένας τόσο τερατώδες έγκλημα; Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Εκστρατείες ξεκίνησαν μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Στη Βουλή, οι πολιτικοί έκαναν μακρές αγορεύσεις και ορκίζονταν να σταματήσουν τη βία κατά γυναικών. Συλλυπητήρια υποβλήθηκαν στην οικογένεια, ακόμα και από τον πρόεδρο Ερντογάν και τις δύο του κόρες. Έδειχνε σαν όλοι οι Τούρκοι να ενώθηκαν, έναντι ενός κοινού εχθρού. Στην πραγματικότητα όμως ο εχθρός είναι ο ίδιος ο πολιτισμός τους.

Το 2010 η κυρία Εμινέ Ερντογάν, μιλώντας στις Βρυξέλλες, είπε πως «στον πολιτισμό μας, ο οποίος έχει μεγάλο ιστορικό υπόβαθρο, η οικογένεια και η μητρότητα είναι ιερές». Η κ. Ερντογάν είχε μιλήσει μόλις μερικές ημέρες μετά από μια σειρά ομαδικών βιασμών στην πόλη καταγωγής της, την Σιίρτ της ανατολικής Τουρκίας. 

Στην περίπτωση εκείνη είχαν βιαστεί και ανήλικες και μια είχε δολοφονηθεί. Τότε ο δήμαρχος είχε πει: «Η πόλη μας είναι μια μικρή πόλη όπου όλοι, σχεδόν, είναι συγγενείς μεταξύ τους. Κλείσαμε την υπόθεση, αφού συμβουλευτήκαμε την αστυνομία και την εισαγγελία». 

Το πρόβλημα λοιπόν είναι στη συντηρητική νοοτροπία, για την οποία οι Τούρκοι είναι και υπερήφανοι. Οι νύφες αγοράζονταν από παιδιά, με αντάλλαγμα βόδια ή χρυσό. Το να σκοτώσεις την κόρη σου επειδή έπεσε θύμα βιασμού, αποτελεί παράδοση υπεράσπισης της οικογενειακής τιμής.

Το να σκοτώσεις την κόρη σου γιατί ερωτεύτηκε κάποιον είναι επίσης απόλυτα φυσιολογικό. Το να καλύπτεις το πλέον αποτρόπαιο έγκλημα είναι επίσης απόλυτα σωστό. Όταν όμως ένα αγόρι κάνει τατουάζ ή φορά σκουλαρίκι, όχι, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Το 2009 ο 78 ετών ισλαμιστής αρθρογράφος Χουσεΐν Ουσμέζ, φυλακίστηκε με την κατηγορία πως είχε σεξουαλική επαφή με ένα κορίτσι 14 ετών. Αποφυλακίστηκε όμως, ένα χρόνο μετά, από το δικαστήριο. Εξερχόμενος από τη φυλακή υπερασπίστηκε τον ισλαμικό νόμο που επιτρέπει τους γάμους κοριτσιών ακόμα και μικρότερων των 16 ετών.

Το 2013 έρευνα του BBC αποκάλυψε πως στο διάστημα 2002-09 οι δολοφονίες γυναικών στην Τουρκία, αυξήθηκαν κατά 1.400%. Το 2014 ένα κορίτσι που το είχαν παντρέψει με τη βία στα 12 χρόνια του, βρέθηκε νεκρό. Για την επίσημη Τουρκία δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στον γάμο της.

Ωστόσο, έρευνες στην Τουρκία έδειξαν πως το 20% των ανδρών και το 18% των γυναικών θεωρούν πως η γυναίκα πρέπει να δέρνεται, «όταν χρειάζεται». Είναι βαθιά ριζωμένη η συντηρητική ισλαμική νοοτροπία στους Τούρκους.

Ο Ερντογάν, ο οποίος υποτίθεται πενθούσε για την 20χρονη φοιτήτρια, βρήκε τη ευκαιρία να κατηγορήσει τις φεμινίστριες της Τουρκίας γιατί βγήκαν στους δρόμους. «Σε τι έχετε να κάνετε εσείς με τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας;», τους είπε, πιστός στην παλαιότερη ρήση του πως στο Ισλάμ η γυναίκα είναι υποτελής του άνδρα. 

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρώην στενός πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν και συνιδρυτής του ΑΚΡ έχει επίσης την ίδια άποψη. Άλλωστε νυμφεύτηκε τη σύζυγό του όταν αυτή ήταν μόλις 15 και αυτός 30.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]