Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα καταφύγει στα όπλα ο Πούτιν ή θα υποκύψει στην παγκοσμιοποίηση;

Δείτε τι συμβαίνει με την οικονομία της Ρωσίας, για να καταλάβετε τη δύναμη της παγκοσμιοποίησης. Το ρούβλι κατέρρευσε, ενώ τα spreads των ρωσικών ομολόγων εκτινάχθηκαν. Οι Ρώσοι πολίτες, εκεί που δεν είχαν καμία έννοια, ξαφνικά έχουν πανικοβληθεί και σαν αγέλη δημιουργούν ουρές στα super markets και στα άλλα πολυκαταστήματα.

Αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση, την οποία διευθύνει μια μικρή διεθνής οικονομική ελίτ του 1%, όλων των κρατών, η οποία κατέχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου. Μέσα σε αυτή την μονοπολική παγκοσμιοποίηση, αριστεροί και εθνικοί τσαμπουκάδες, είναι καταδικασμένοι.

Στον παραμικρό τσαμπουκά ή άρνηση μιας εθνικής κυβέρνησης να ενδώσει στις επιθυμίες της διεθνούς οικονομικής ελίτ, αρκεί ένα απλό κλίκ σε ένα τερματικό και αυτόματα ο αντίστοιχος λαός βρίσκεται σε πτώχευση. Η καρδιά της παγκοσμιοποίησης δεν είναι πλέον η γνωστή καπιταλιστική βιομηχανική παραγωγή, αλλά το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έχουμε ήδη φύγει από τη βιομηχανική εποχή.

Όταν μιλάμε για αγορές, από τις οποίες δανείζονται τα κράτη, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από τα ταμεία της διεθνούς οικονομικής ελίτ του 1%, τα οποία παράγουν χρήμα από αέρα κοπανιστό. Αυτή τη φούσκα όμως που οι ίδιοι παράγουν, τελικά τη σκάνε πάνω στα κεφάλια των λαών.

Ο εθνικιστής Πούτιν, ο οποίος θέλει να παίξει μέσα στην Παγκοσμιοποίηση ως ισχυρό ρωσικό έθνος και όχι ως ρωσική ελίτ του 1%, όπως π.χ. παίζει η ελληνική ελίτ, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να υποκύψει ή να παραμεριστεί, από την ίδια τη ρωσική ελίτ, η οποία ουδόλως συμμερίζεται το όραμά του, αλλά κοιτάει τις ζημιές που υφίσταται. Η Ρωσία αυτές τις μέρες παίρνει μια μικρή γεύση από τα αποτελέσματα ενός απομονωτισμού. Η προσπάθειά του Πούτιν να συγκροτήσει ως αντίθετο πόλο την Ευρασιατική Ένωση, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, γιατί απλούστατα δεν το επέτρεψαν οι ολιγαρχικές οικονομικές ελίτ των ενδιαφερόμενων κρατών. Μπορεί λοιπόν ο Πούτιν να καταφύγει στην ισχύ των όπλων, αλλά παρά τη ρωσική ισχύ, μάλλον είναι καταδικασμένος και θα βάλει σε περισσότερες περιπέτειες το ρωσικό λαό, παρά θα τον ωφελήσει.

Σε μια τέτοια κατάσταση της σύγχρονης πραγματικότητας και μάλιστα με την μεγάλη ανάπτυξη των συγκοινωνιών, των επικοινωνιών και του διαδικτύου, αντίθετες προτάσεις που βασίζονται σε μια αναχρονιστική μαρξιστική ανάλυση ή σε εθνικό απομονωτισμό, είναι ιστορική οπισθοδρόμηση και δεν μπορούν να αποτελέσουν τον αντίθετο πόλο που θα περιορίσει την ολιγαρχική παγκοσμιοποίηση. Εδώ. χρειάζεται ένας νέος αντίθετος πόλος και αυτός θα γεννηθεί μέσα από τα σπλάχνα της παγκοσμιοποίησης, από τα αδύνατα σημεία της. Χρειάζεται να διαγνώσουμε τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η παγκοσμιοποίηση και εκεί πρέπει να κτυπήσουμε τις αδυναμίες της.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Σας ξεφεύγει κάτι ότι οι αγορές είναι γνωστές ποιές είναι και σίγουρα όλοι είναι μαι κλίκα, απλά οπως και στην μαφία έτσι και στην πολιτική αυτή την στιγμή είναι πόλεμος για την αναδιάταξη των μεριδίων που έχουν οι καθένας, απλά στην μέση είναι οι απλοί άνθρωποι που ώς συνήθως είναι αναλώσιμο προιόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα υποκυψει με τιποτα,Αυτος που τον προστατευει ειναι Παντοδυναμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα μηλα με σκετη προπαγανδα το αρθρο μην αγωνιζεσται εθνικα οι αγορεσ θα σασ τσακισουν μωρε θα μασ κλασουν !!!!!!!!! εδω η αργεντινη τα καταφερε με πατριωτικη συνειδιση οχι η ρωσια που ειναι πληρωσ αυταρκησ μη ξεχναμε επι 75 χρονια δεν εμπαινε και δεν εβγαινε τεχνολογια απο ανατολασ τωρα θα λυγισουν προβλεπω ρωσοι και κινεζοι που κατεχουν ολο το χρεωσ να απαιτουν την εξαργυρωση αμερικανικωνβ ομολογων σε χρυσο η οτι αλλο χρεωγραφο εχουν θα παιχτουν πολλα επεισωδια ακομα!! και νοι αγορεσ ειναι σκιεσ που πεφτουν στουσ μη υπεριφανουσ λαουσ λαοι που ειναι αποφασισμενοι να νικησουν οχι απλοσ θα νικησουν αλλα θα θριαβευσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ΑΕΠ ειχαν οι Σπαρτιατες και οι Αθηναιοιμπροστα στους Περσες.Ενα τιποτα. Ομως τους ταχτοποιησαν! Αν λιγοι καλοι ενωθουν και με ισχυρη ηγεσια μπορουν να νικησουν πολλαπλασιους.Τι ΑΕΠ ειχε ο Κολοκοτρωνης και οι συν αυτω παρολη την διχονοια.Το απολυτο τιποτα.Τι ΑΕΠ ειχαν οι Βιετκονγκ οταν πεταξαν τους Αμερικανους του Νιξον στην θαλασσα.Κατω του μηδενος.Για μας τους Ελληνες οπως και για τους Ρωσους ισχυει αυτο που ειπε ο Ηροδοτος.ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΟΜΟΓΝΩΤΕΟΝ ΟΥΔΕΝ ΕΘΝΟΣ ΑΥΤΩ ΠΕΡΙΓΙΓΝΕΣΘΑΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σύμφωνα με τον Economist και τη μέτρηση του χρέους των χωρών:
    Χρέος ΗΠΑ: 14.418.477.868.853
    Χρέος Ρωσίας: 216.530.327.869
    Δεν καταλαβαίνω και πολλά από οικονομία, φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]