Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συμβαίνει στα Σκόπια;

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια
Vladislav Perunović
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Το ζήτημα ασφάλειας στην ΠΓΔΜ κλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς. Σε μία κοινωνία απορροφημένη με την εισβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μέσω του άμεσου σφετερισμού της ιστορίας και του πολιτισμού των αρχαίων Μακεδόνων, οι Αλβανοί επιλέγουν προκλητικά τον δρόμο της απομόνωσης και της κοινωνικής γελοιοποίησης, με το να ξεκινούν (προς το παρόν) έναν χαμηλού επιπέδου ασύμμετρο πόλεμο εναντίον του ολοκληρωτικού καθεστώτος της κλίκας του Νίκολα Γκρουέφσκι.

Μετά της διακήρυξη της Δημοκρατίας της Ιλιρίδας από βετεράνους Αλβανούς πολιτικούς (βασισμένη σε ένα επιτυχές δημοψήφισμα από τοπικούς Αλβανούς το 1992), μία επίθεση με πύραυλο κατά κυβερνητικού κτιρίου πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες και έθεσε σε λειτουργία κάποιους εκατέρωθεν "μηχανισμούς".

Στην περίπτωση του πρόσφατου συμβάντος, αξίζει να πασρατηρήσουμε πως μολονότι το καθεστώς των Σκοπίων ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη επίθεση έγινε από το βόρειο, δηλαδή από το παλιό τμήμα της πόλης που κατοικείται από Αλβανούς, είναι ξεκάθαρο από τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πως χτυπήθηκε η νότια πλευρά του κτιρίου.

Και τα δύο γεγονότα (η διακήρυξη από τον Χαλίλι και ο βομβαρδισμός του κυβερνητικού κτιρίου) υποβαθμίστηκαν από το κυβερνών καθεστώς, την αστυνομία, αλλά και από τα ΜΜΕ που μένουν πιστά στο κυβερνών κόμμα, το VMRO-DPMNE.
Παρά τους πολλούς μάρτυρες (δύο από τους οποίους συνελήφθησαν διότι ανέφεραν στην αστυνομία ένα «λάθος έγκλημα»), στην Δυτική ΠΓΔΜ, όπου οι Αλβανοί έχουν την τοπική πλειοψηφία, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη παραστρατιωτικών ομάδων που κυκλοφορούν με μαύρες στολές και τα μέλη τους είναι οπλισμένα με στρατιωτικά όπλα.

Αυτά όλα είναι εναρμονισμένα με το δελτίο Τύπου προς τα ΜΜΕ που εξέδωσε ο Hamdi Ndrecaj (διοικητής μονάδος από το 2001 – τον εμφύλιο / εθνοτικό πόλεμο στη ΠΓΔΜ), μέσω του οποίου ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι η "Φρουρά της Ιλιρίδας" ήδη περιπολεί την περιοχή και δίνει χρόνο στους πολίτες να την αποδεχτούν.

Η διαμάχη υφίσταται στη δομή του Υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το θέμα της σωστής πληροφόρησης του κοινού. Ο πρωθυπουργός, κύριος Zemri Qamili, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν οργανωμένοι Αλβανοί αντάρτες στους Δήμους, αν και ο Σλάβος εκπρόσωπος του Υπουργείου που ελέγχει την αστυνομία, κος Ivo Kotevski, είπε σήμερα ότι κάθε ισχυρισμός για την ύπαρξη της "Φρουράς της Ιλιρίδας" είναι εξωφρενικός και ενθάρρυνε κάθε πολίτη να πληροφορεί τις Αρχές αν δει υπόπτους, όμως, την ίδια στιγμή τους υπενθυμίζει και το πρόστιμο που θα πληρώσουν για τυχόν ψευδή αναφορά στην αστυνομία (βλ. το βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου του Kotevski).

Το κοντινό μέλλον φαίνεται προκλητικό για τη διοικούσα κλίκα των Σκοπίων που αρέσκεται να βαυκαλίζεται με τον όρο «άρτος και θεάματα», αλλά και με την ιδιόμορφη ενασχόληση των κυβερνώντων να ασχολούνται με συμβολικές κατασκευές με μοτίβα και αισθητική που ιδιοποιούνται την αρχαία Ελληνική αρχαιότητα.

Με όλα αυτά μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι η σύγκλιση ανεξάρτητων μαρτυριών υπαινίσσεται μία οργανωμένη στρατιωτική δραστηριότητα από Αλβανούς και μία παράξενη προσέγγιση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να υποβαθμίζει την παρουσία ένοπλων Αλβανών και των πιθανών μοντέλων ανάπτυξής τους σε μία ολοκληρωτική σύγκρουση.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]