Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πως θα «κλειδώσουμε» το Αιγαίο

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι επιτελείς του Πενταγώνου αν η Τουρκία κλιμακώσει την ένταση

Γράφει ο Πάρις Καρβουνόπουλος

Η πρώτη νύχτα του Νίκου Δένδια ως υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν αξημέρωτη. Στις 3.00 το πρωί ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος τον ξύπνησε με τηλεφώνημά του προκειμένου να τον ενημερώσει για την «εισβολή» της τουρκικής κορβέτας στις Κυκλάδες. Τριάντα έξι ολόκληρες ώρες έπλεε στο Αιγαίο, πολλές από αυτές σε ελληνικά ύδατα. Παρ’ όλα αυτά, η ενημέρωση που είχε ο Ν. Δένδιας από τους στρατιωτικούς επιτελείς του ήταν κατηγορηματική: «Δεν θα επιχειρήσουν τώρα «θερμό» επεισόδιο, αλλά, ακόμη κι αν το κάνουν, μπορούμε να «κλειδώσουμε» το Αιγαίο».

Η εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν έχει στα άμεσα σχέδιά της να κλιμακώσει την ένταση που προκαλεί με τις ανόητες προκλήσεις της άρχισε να κερδίζει έδαφος μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην κατοικία του τούρκου Προέδρου έχοντας μόλις βγάλει το «κοστούμι» του ΥΕΘΑ και έτοιμος να φορέσει εκείνο του επιτρόπου Μετανάστευσης και Ασφάλειας της Ε.Ε., έστειλε μήνυμα ψυχραιμίας σε Σαμαρά και Βενιζέλο.

Στο… πρόγραμμα!
Έτσι κι αλλιώς αυτή ήταν η εντύπωση που είχε αποκομίσει ο Δ. Αβραμόπουλος από τις αναφορές των στρατιωτικών. Η Τουρκία έχει τεράστια θέματα στην περιφέρειά της και γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να ανοίξει άμεσα ένα ακόμη μέτωπο στο Αιγαίο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν το ‘χει στο… πρόγραμμα.

Η βασική εκτίμηση είναι ότι όσο ο Ερντογάν «παζαρεύει» στα τηλεφωνήματα με τον Ομπάμα, αλλά και με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στις 20 Νοεμβρίου θα πάει στην Άγκυρα, η Τουρκία δεν θα προκαλέσει χειρότερη κρίση στη «γειτονιά» μας.
Και μετά;
Γι αυτό το «μετά» στο Πεντάγωνο δηλώνουν έτοιμοι. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, οι επιτελείς ξαναμελετούν τα θετικά που προέκυψαν από την στρατιωτική διαχείριση της κρίσης των Ιμίων. Και αυτά έχουν να κάνουν πρωτίστως με την αντίδραση του ελληνικού στόλου, ο οποίος είχε καταφέρει να στοχοποιήσει όλο τον τουρκικό στόλο που αναπτυσσόταν στο Αιγαίο. Αυτό επιτεύχθηκε τότε λόγω του έγκαιρου απόπλου του δικού μας στόλου από τη Σαλαμίνα και τη Σούδα.

Το κρίσιμο, λοιπόν, για τους επιτελείς του Πενταγώνου είναι να διαπιστωθεί γρήγορα η όποια ύποπτη προετοιμασία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ή η μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων προς τα παράλια του Αιγαίου. Η έγκαιρη πληροφόρηση ότι η Τουρκία το πάει για κρίση θα ενεργοποιήσει την επιχείρηση «κλειδώματος» του Αιγαίου.

Πώς θα γίνει αυτό;
Έμπειρος επιτελικός αξιωματικός εξηγεί πως «κλειδώνεις» ένα πέλαγος:

Η πρώτη σημαντική κίνηση θα είναι η έγκαιρη ανάπτυξη του στόλου, γεγονός που βασίζεται σε πληροφορίες και στη σωστή εκτίμηση της κατάστασης. Τα υποβρύχιά μας (να μην ξεχνάμε ότι σε αυτά περιλαμβάνεται πλέον ο «ανεντόπιστος» Παπανικολής), εκμεταλλευόμενα τη φύση τους ως όπλου, θα τη «στήσουν» σε περιοχές όπου αναμένεται η είσοδος των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο (Δαρδανέλια, Ακσάζ, Σμύρνη), αλλά και γύρω από την περιοχή όπου θα εξελίσσεται το πιθανό «θερμό» επεισόδιο. Αν τα υποβρύχια πιάσουν τα στενά του Αιγαίου, κανένα πλοίο δεν θα μπορεί να πλεύσει με ασφάλεια.
Αντίστοιχα, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι θα λάβουν θέσεις αγκιστρώσεως όπως και οι κύριες μονάδες κρούσεως, οι φρεγάτες, που θα αναπτυχθούν σε όλο το Αιγαίο.
Ο σκοπός αυτής της ανάπτυξης θα είναι η απόκτηση του τακτικού πλεονεκτήματος προκειμένου να παρακολουθούνται συνεχώς οι κινήσεις του εχθρικού στόλου (από τους σύγχρονους αισθητήρες που διαθέτουν τα πλοία μας σε συνεργασία με τα ναυτικά παρατηρητήρια) και παράλληλα να είναι συνεχώς στοχοποιημένος. Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι ομάδες της ΔΥΚ, ενώ σημαντική συμβολή αναμένεται να έχει και η Πολεμική Αεροπορία.

Επιθυμούν ένταση
Όλα αυτά σε περίπτωση που η κρίση στο Αιγαίο κλιμακωθεί. Και αν η Άγκυρα φαίνεται να έχει πρόθεση να προχωρήσει τώρα σε «αναμέτρηση», επικρατεί ένα περίεργο κλίμα στην Αθήνα από κύκλους που φαίνεται ότι επιθυμούν ένταση. Οι ενδείξεις και τα γεγονότα είναι πολλά και περίεργα:

- Το βράδυ της Τετάρτης διέρρευσε «πληροφορία» ότι οι Τούρκοι «κατεβάζουν πλατφόρμα στην Κύπρο». Η αλήθεια ήταν ότι η πλατφόρμα ήταν ρουμανική με ελάχιστες δυνατότητες, τη χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι στην Αλεξανδρέττα και πήγαινε στην Κύπρο και στη Λεμεσό για επισκευές. Τη ρυμούλησε μάλιστα ρυμουλκό κυπριακής εταιρείας.
- Λίγες ώρες μετά, μέσω ακραίων εθνικιστικών ιστοσελίδων, άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα για «μεγάλες ελληνοκυπριακές ασκήσεις», για «ρίψεις αλεξιπτωτιστών», ακόμα και για… συνοδεία F-16 στον Σαμαρά που πέταγε για Κύπρο! Μία προγραμματισμένη εδώ και μήνες άσκηση παρουσιάστηκε περίπου ως… D-Day, με τα κυπριακά ΜΜΕ λογικά να «ρουφάνε» τέτοιου είδους «πληροφορίες».

Όλα αυτά έχουν προβληματίσει το νέο ΥΕΘΑ Ν. Δένδια, ο οποίος είναι ψύχραιμος άνθρωπος και πολιτικός.
Η επιμονή των διαρροών από κέντρα που δεν έχουν προσδιοριστεί, προσπαθώντας να «φουσκώσουν» με κάθε τρόπο την ένταση, προβληματίζει.

Πηγή εφημ. «Real News»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]